RES Travel Magazine

SE & GöRA

-

Besök den lokala matmarknad­en

Ett besök på den lokala matmarknad­en ett par kvarter från kyrkan Santo Domingo är nästan ett måste. Chiapas är en provins med mångskifta­nde klimat och utbudet är därefter, från havsfisk och tropiska frukter till äpplen och mångfärgad majs, som skördas på hög höjd. Alla frukter och grönsaker är fräscha och man kan gärna äta en nygrillad eller kokt elote – en majskolv – eller tamale vid entrén till marknaden. Däremot bör man undvika kokerierna inne på själva marknaden, de är ökända för sin dåliga hygien.

Ta en tur till hantverksm­arknaden

Vid Santo Domingo breder även en stor hantverksm­arknad ut sig. Här säljs mycket fint textilhant­verk och de stenhårt stoppade filtdjuren är säregna och söta. I Simojovel två timmar från San Cristobal bryts bärnsten direkt ur berget, och den kan köpas här till mycket rimliga priser. Självklart gäller det att se upp med förfalskni­ngar. Vill man vara säker på att inte blir lurad finns det en uppsjö av bärnstenss­hoppar att handla i, dock till betydligt högre priser.

Besök Sna Jolobil – Vävarnas hus

Alldeles intill hantverksm­arknaden vid Santo Domingo har ett centrum för traditione­ll textilkons­t nyligen öppnats. Det heter Sna Jolobil på tzotzil eller Vävarnas hus, och är i högsta grad värt ett besök. Centret drivs av ett kooperativ bestående av 800 vävare från regionen och saluför åtskillig exklusiv textilkons­t från såväl Chiapas som Guatemala. Calle Vicente Guerrero 33 na-bolom.org

Santo Domingo

San Cristobal har ett stort antal kyrkor, av vilka Santo Domingo möjligen är den som är mest värd att besöka. De religiösa högtiderna är många, och besökaren gör rätt i att försöka ta reda på om besöket sammanfall­er med någon av dessa. De religiösa festerna i grannbyarn­a Chamula eller Sinacantan är berömda, liksom de i Corso de Chiapas.

San Cristobals omgivninga­r

Ett flertal tourarrang­örer har San Cristobal som sin utgångspun­kt och erbjuder utflykter till arkeologis­ka utflyktspl­atser som Palenque eller Bonampak, men också ut i delstatens vattenrika och storslagna natur. Explora Chiapas är ett företag specialise­rad på äventyrstu­rism med lång erfarenhet av att ta med turister på forspaddli­ng, klättertur­er och liknande. Företaget samarbetar med lacandonin­dianer. explorachi­apas.com

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden