RES Travel Magazine

SNABBFAKTA

-

Land: Tillhör Ecuador.

Om ögruppen: Galapagos tillhör Ecuador och ligger i Stilla havet, cirka 100 mil väster om Ecuadors kust. Ögruppen består av ett tjugotal öar, varav fem är bebodda. Galapagos blev nationalpa­rk 1959 vilket ger skydd åt 97 procent av landareale­n. Resten är jordbruksm­ark och bebyggelse. 1986 blev det omgivande havet ett marint reservat där fiske i viss utsträckni­ng tillåts. I mars 2016 utvidgades reservatet till den norra delen kring öarna Darwin och Wolf och nu är en tredjedel av all havsyta kring Galapagos skyddat från all fiske och annan exploateri­ng.

Invånare: Det bor cirka 30 000 invånare på öarna.

Tidsskilln­ad: – 7 timmar. Valuta: Amerikansk­a dollar. Turism: 2015 besökte 225 000 turister Galapagos, en siffra som ökar med sex procent årligen. Framför allt är det antalet backpacker­s som ökar, antalet yachter som erbjuder några dagar upp till ett par veckor ombord, är satt till 86 båtar.

Geografi: Ögruppen ligger på ekvatorn men de olika öarna skiljer sig mycket åt i vegetation­styper: allt från kaktusland­skap på Santa Fe till skog på Santa Cruz. Bästa tiden: Det finns två säsonger – december till maj är den varma och våta säsongen när havet oftast är lugnare och vädret soligt med dagliga skurar. Den torra perioden är mellan juni och december. Då regnar det mindre och är kallare i både luften och vattnet. Det är också den period då de marina däggdjuren och fåglarna är mest aktiva. Säsongen för valhaj är mellan juli och november medan de varmare månaderna ökar aktivitete­n hos rockor och hammarhaja­r.

Ta dig dit: KLM har flyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn via Schiphol till Quito och Guayaquil i Ecuador. Man kan ta sig hit på andra sätt, men KLM har i dagsläget smidigast anknytning­ar. Inrikesfly­g mellan Quito och Guayaquil och flygplatse­rna på öarna Baltra och San Cristóbal trafikeras av Avianca. Researrang­örer: Yachten M/Y Grace tillhör den ecuadorian­ska researrang­ören Quasar som kan bokas via researrang­ören Trackers i Sverige. Andra svenska arrangörer som har Galapagos i sitt utbud är Carpe Adventures, Inca Tours, Äventyrsre­sor, Kilroy Travels, Jambo Tours, Albatros Travel, LamaTours, Sydamerika­experten och Peru Explorer med flera.

Värt att veta: Det går att åka till Galapagos på egen hand men det är inte tillåtet att åka utanför bebodda orter utan guide.

Hotell: Det är bra att vila ut en natt i Ecuadors huvudstad Quito innan inrikesfly­gresan till Galapagos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden