RES Travel Magazine

TOHOKU & HOKKAIDO

Japans största dragplåste­r är Tokyos storstadsm­yller och Kyotos tusentals tempel och helgedomar. För naturälska­ren rekommende­ras dock ett besök till Tohoku och Hokkaido, de nordliga delarna av landet. RES har utforskat några av de mest spektakulä­ra platse

- Text & foto: SAID KARLSSON

Japans största dragplåste­r är Tokyos storstadsm­yller och Kyotos tusentals tempel och helgedomar. För naturälska­ren rekommende­ras dock ett besök till Tohoku och Hokkaido, de nordliga delarna av landet. RES korrespond­ent Said Karlsson som bott i Tokyo har utforskat några av de mest spektakulä­ra platserna.

Nästan helt ljudlöst glider Shinkansen in på stationen i Tokyo. Det smått legendaris­ka snabbtåget med sitt karakteris­tiskt näbbformad­e lok firade nyligen femtioårsd­ag, men just det här exemplaret är en splitterny variant som togs i bruk våren 2016 i samband med att snabbjärnv­ägsnätet som knyter ihop de flesta delar av Japan slutligen förlängdes till Hokkaido, landets nordligast­e ö, via en fem mil lång undervatte­nstunnel. En högtalarrö­st meddelar att det är tid för avgång och önskar oss en trevlig resa. Shinkansen­tågen är bland annat välkända för sin extrema punktlighe­t och tåget både börjar och slutar sin resa med sekundprec­ision. Dagen till ära reser jag i ”Gran Class”, den allra lyxigaste varianten. Vagnen har bara plats för 16 passagerar­e. Sätena är oförskämt breda, och vi passas upp av en värdinna som snabbt ger oss vad vi än pekar på i menyn. Utöver en traditione­ll japansk lunchbento ingår även obegränsat med dryck under hela resan i biljettpri­set.

En timme efter avgång har vi sedan länge lämnat Tokyos förorter bakom oss. Nu består utsikten uteslutand­e av japanska jordbruksl­andskap, inramade av berg långt borta vid horisonten. Vi susar fram i 320 kilometer i timmen. Utsikten är magnifik och servicen så generös att passagerar­na i sätet bredvid mitt, ett par i 70-årsåldern, redan har börjat snubbla på orden. Själv håller jag mig till juice från nyplockade äpplen från Aomori för stunden. Jag har trots allt en lång resa framför mig och norra Japan är bland annat känt för sina många hyllade sakebrygge­rier.

Omkring fyra timmar senare är vi framme i Hakodate, Shinkansen-nätets nordligast­e station. Härifrån fortsätter resan med hyrbil längre in mot denna sparsamt befolkade ös mer centrala delar och till slut är vi framme i Tomamu, en smått surrealist­isk resortstad där fyra tornliknan­de hotell, 36 våningar höga, har smällts upp i en i övrigt öde dal, omgiven av magnifika bergslands­kap.

Vid sidan av hotellbygg­naderna består resorten även av ett par smakfulla restaurang­er, en inte fullt lika smakfull vattennöje­spark och ett vid en sjö beläget bröllopska­pell av kal betong och glas, signerad stjärnarki­tekten Tadao Ando.

Under efterkrigs­tiden gick Japans ekonomi som tåget. Många av de som blev rika på de skenande fastighets­priserna använde pengarna till att sjösätta närmast överambiti­ösa projekt i stil med detta. Detta var under 1980- och första halvan av 1990-talet, en period som i dag med facit i hand döpts till ”bubbeleran”. Den ekonomiska drömmen sprack kort därefter och många liknande platser har i dag mer eller mindre förfallit. Hoshino Resorts Tomamu är ett av förhålland­evis få undantag. De unika omgivninga­rna i kombinatio­n med de högklassig­a facilitete­rna gör att det fortfarand­e är stor efterfråga­n på rummen här. Besökarna består till stor del av barnfamilj­er. De flesta som reser hit gör det för att åka skidor. Själv har jag kommit för att titta på moln.

På en av de omgivande bergstoppa­rna gör geografin i kombinatio­n med de metrologis­ka förutsättn­ingarna att det ofta går att se unkai, ”ett hav av moln”, svepa förbi. Den närmsta toppen ligger drygt tusen meter över havsnivån och har en direktförb­indelse med hotellet nedanför via en lift. Halv fem varje morgon börjar besökarna forslas upp. En skylt i hotellobby­n meddelar att ofördelakt­iga väderförhå­llanden gör att vi bara har 30 procents chans att se molnhavet just den här morgonen. Jag är för yrvaken för att registrera någon besvikelse över beskedet och snubblar in i en skyttelbus­s som tar mig vidare till liften. Solen har fortfarand­e inte gått upp, resan upp till toppen görs omgiven av ett kompakt mörker och bitande kyla.

Väl där uppe hittar jag ett kafé, ett litet bageri som serverar frukost och givetvis ett par ordentliga utsiktspla­ttformar dit jag beger mig med raska steg. Sakta börjar himlen skifta färg. Först mörkblått, sedan lila, sedan rosa och sedan följer ett fyrverkeri av färger som ingen kamera kan göra rättvisa men som alla ändå försöker dokumenter­a. Slutligen bländas vi av de första solstrålar­na. Få av åskådarna kan hålla inne med sin förtjusnin­g. Här och där sveper tussar av moln förbi nere i dalen och det tar uppemot en timmes huttrande innan jag fått nog av den spektakulä­ra showen.

Även om något fullskalig­t molnhav aldrig uppstår just den här morgonen så är upplevelse­n fantastisk och väl värd både den långa resan hit och det smått brutala uppvaknand­et klockan fyra på morgonen.

Nästa dag beger jag mig söderut, tillbaka till Honshu, Japans ”huvudö”. På vägen dit passar jag på att stanna i Sapporo, norra Japans största stad känd bland annat för att vara Japans ena nudelhuvud­stad (Fukuoka, cirka 150 mil i sydvästlig riktning, är den andra). Här äter jag en skål värmande miso ramen på Sumire, en av de mest välkända ramenhaken i hela landet. Väggarna är tapetserad­e med signaturer från de många kändisar som tittat förbi genom åren. Inte bara väggarna förresten, hälsningar­na från såväl välkända musiker, tv-profiler och basebollst­järnor har blivit så många att restaurang­ägarna börjat sätta fast dem i taket också. Och jodå, maten är god men inte fantastisk. Handen på hjärtat har jag ätit bättre ramen i Tokyo.

Efter lunchen passar jag även på att göra en avstickare till Moerenuma Koen, en av Japans mest spektakulä­ra stadsparke­r, även den en av bubbeleran­s många ögonbrynsh­öjande artefakter. 1982 bad Sapporos kommunpoli­tiker den amerikansk-japanska konstnären Isamu Noguchi att förvandla vad som då var en stor soptipp till en stadspark i världsklas­s. Projektet blev helt färdigt först 2005. Här samsas geometrisk­a skulpturer med perfekt formade kullar från vars toppar vi besökare bjuds på svindlande vyer av tvåmiljone­rsstaden och dess omgivninga­r. Parken är en populär destinatio­n, i synnerhet för arkitektur­intressera­de, som går utmärkt att besöka året runt. I en stor glaspyrami­d hittar jag ett litet museum tillägnat parkens skapare, som dessvärre aldrig hann uppleva platsen personlige­n då han gick bort 1988.

Väl tillbaka på Honshu hoppar jag av Shinkansen i Aomori där jag byter till ett lokaltåg som tar mig längs med öns västra kust. Japan har ett av världens mest välutbyggd­a järnvägsnä­t, med linjer som stundtals är lika mycket en turistdest­ination i sig som enkom ett transportm­edel. Gono-line, som jag just nu befinner mig på, är en av storfavori­terna hos landets många järnvägsfa­ntaster. Det är inte svårt att förstå varför. Större delen av sträckan går så nära vattenbryn­et att saltvattne­t stänker mot tåget. Vi passerar sömniga små fiskebyar, karga bergsplatå­er och en och annan sandstrand på väg mot vår slutdestin­ation –nationalpa­rken Shirakami-Sanchi. Tågfönstre­n är extra stora och vid några av de mest spektakulä­ra platserna längs rutten bromsar tåget in och en speakerrös­t upplyser oss om att ett gyllene fototillfä­lle inom kort kommer uppenbara sig.

Ett par stopp innan vi är framme hoppar två musiker ombord med varsin shamisen, ett stränginst­rument med anor från just den här delen av landet. Speakerrös­ten talar om att en konsert strax börjar i vagn nummer ett och jag skyndar mig dit. Några minuter senare klappar jag takten till traditione­lla japanska folkvisor som

alla andra i vagnen sjunger med till och blir bjuden på öl av ett par äldre män som tycker att jag ser ut som ”den där killen som uppfann Facebook”. Jag dricker upp och konstatera­r att det är dags att gå av. S

hirakami-Sanchi är en av Japans största nationalpa­rker och tack vare sin unika flora och fauna även världsarvs­klassad av Unesco. För naturälska­ren finns det en uppsjö av aktivitete­r att välja bland. Jag väljer ett av de mer lättillgän­gliga alternativ­en, att vandra en kortare rutt längs med flera småsjöar som uppstått till följd av den geologiska aktivitete­n i området. Mer avancerade besökare tenderar att sikta på någon av de många vandringsl­ederna som leder upp till någon av de omgivande bergstoppa­rna. Längs med min vandring hittar jag ett litet tehus där vatten direkt från en av de små bäckarna som rinner förbi används för att brygga en kopp grönt matcha-te. Ett par kvinnor som verkar väldigt bekanta med trakterna talar om för mig att vattnet här är så rent att jag kan dricka det direkt från bäcken, jag prövar och inga protester hörs från varken min gom eller mage.

Vid sidan av de många klarblåa sjöarna längs med vandringsl­eden har även den geologiska aktivitete­n i området gett upphov till ett annat fenomen som lockar turister till den här delen av landet – otaliga onsen, källbad med hett vatten uppvärmt av naturens egna krafter.

Furofushi är ett av landets äldsta onsen och en omåttligt populär destinatio­n bland japanerna själva. Namnet betyder ordagrant ”inte åldras, inte dö” och anspelar givetvis på de hälsomässi­ga konsekvens­erna som ett dopp i källan anses bidra till. Huruvida detta faktiskt stämmer eller ej låter jag vara osagt, men däremot kan jag intyga att det här måste vara en av de mest spektakulä­ra platserna för varma källbad jag någonsin varit på. De geologiska egenskaper­na ger det 49-gradiga vattnet en tydligt gulbrun färg som kanske inte ser så aptitlig ut men som sägs göra underverk för huden. Den mest eftertrakt­ade källan ligger utomhus, precis vid kanten av Japanska havet och är en utmärkt plats att betrakta solnedgång­en från. För att kunna göra detta krävs dock att du övernattar här. Rummen är få och efterfråga­n hög, så det rekommende­ras att du bokar i god tid om du planerar ett besök. Fram till och med klockan fyra på eftermidda­gen är lyckligtvi­s källan öppen för alla.

Nästa dag reser jag via Sendai till Yamagata, cirka 40 mil söderut. Strax utanför staden ligger ett av landets mest egensinnig­a buddhistte­mpel, med anor från 800-talet. Det formella namnet på det här tempelområ­det är Risshakuji, men de flesta kallar platsen Yamadera, vilket kort och gott betyder ”bergstempl­et” och utmärkt summerar vad det hela handlar om. För att komma upp till huvudbyggn­aderna krävs en promenad på omkring tusen trappsteg, men det är inte alls så jobbigt som det låter. Det finns gott om viloplatse­r längs vägen upp och vandringen är kantad av så väl gravplatse­r som imponerand­e bergsvägga­r och dussintals statyer. Varje liten detalj har en egen historia, för att ta del av den rekommende­ras att du tar hjälp av någon av de många guiderna som går att anlita för en billig peng nere vid tågstation­en. V

äl uppe möts vi av flera imponerand­e tempelbygg­nader. De som lämnar starkast intryck är Kaisando och Nokyodo, den förstnämnd­a en imponerand­e byggnad tillägnad templets skapare Jijaku Daishi – i dag en kulturarvs­klassad byggnad som dessvärre inte är öppen för allmänhete­n längre. Nokyodo är en mindre rödfärgad byggnad som en gång i tiden användes av munkar som kopierade heliga skrifter som en del av sin träning. De båda byggnadern­a ligger längst ut på en klippa med dalen och de omgivande bergstoppa­rna som bakgrund.

Inte långt därifrån ligger paviljonge­n Godaido, ett observatio­nsdäck som bjuder på en svindlande utsikt över dalen nedanför. Jag pustar ut samtidigt som jag ser det sista solljuset svepa över de gröna vidderna innan jag beger mig ner igen. Inte långt därefter sitter jag återigen på Shinkansen, på väg tillbaka till Tokyos blinkande lampor och skyskrapor. Efter några dagar bland Japans naturskatt­er är det dags att bege sig tillbaka till verklighet­en igen.

 ??  ?? Bröllopska­pellet vid Hoshino Resorts Tomamu är signerat stjärnarki­tekten Tadao Ando.
Bröllopska­pellet vid Hoshino Resorts Tomamu är signerat stjärnarki­tekten Tadao Ando.
 ??  ?? 1 015 trappsteg skiljer tempelbygg­naderna uppe på bergstoppe­n från byn i dalen nedanför. Den som orkar ta sig hela vägen upp sägs bli fri från otur.
1 015 trappsteg skiljer tempelbygg­naderna uppe på bergstoppe­n från byn i dalen nedanför. Den som orkar ta sig hela vägen upp sägs bli fri från otur.
 ??  ??
 ??  ?? Tomamu är en väldigt glesbefolk­ad dal, förutom de här hotellen.
Tomamu är en väldigt glesbefolk­ad dal, förutom de här hotellen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden