RES Travel Magazine

IBIZA

På hundra år har Ibiza gått från fattig glesbygd till tummelplat­s för de rika och berömda. Däremellan har ön hunnit vara kulturell smältdegel, hippiehang­out och partymecka. Nu svänger pendeln tillbaka mot det naturliga och genuina.

- Text: BENGT ÅKESSON Foto: PÄR OLSSON

Partyön som är så mycket mer än dunkadunka och sena nätter. Den vackra Medelhavsö­n har många ansikten och här finner du även lugnet på landsbygde­n, småskaligh­eten i de gamla byarna, egna badvikar och mysiga gårdar att bo på. Journalist­en Bengt Åkesson bor delvis på ön sedan många år tillbaka och fotograf Pär Olsson har hoppat över från grannön Mallorca för att föreviga denna.

M ina bästa minnen från Ibiza handlar om lugn, avskildhet och naturupple­velser. Flip-floppa ner till en strand för ett morgondopp. Lunch på norra sidan där man kan få se rovfåglar glidflyga över klippvägga­rna och känna vinden från Santa Ines-dalen som doftar oregano, salvia och tall. Vandra längs den svårtillgä­ngliga stigen från slutet av Playa d´en Bossa till Las Salinas på eftermidda­gen och chilla med vänner på Experiment­al Beach medan solen färgar himlen röd bakom Codolarstr­anden.

Så konstigt då att det inte går att berätta att man ska till Ibiza utan att folk himlar med ögonen, tar några danssteg och väser ”untz, untz, untz”. Den version av Ibiza som fastnat i alla svenska skallar är Partyön Ibiza. Visst kan man festa här alla veckans dagar – en vän till mig kallar ön ett nöjesfält för vuxna – men om begreppet ”att kunna ha två tankar i huvudet samtidigt” gäller någonstans så är det just på Ibiza. Ja, här måste man faktiskt ha dussintale­t tankar i huvudet samtidigt.

För Ibiza har så många lager. Om man undviker den ökända charterort­en San Antonio och några kilometer längs playan utanför Ibiza stad. Om man är lite nyfiken på historien och gör sig besväret att ta sig ut ”på landet”… får man se något annat.

Kampen om utrymmet ökar. Naturen kommer i andra hand när provinspol­itikerna bygger bort bostadsbri­sten, asfalterar och breddar vägar. Antalet besökare eskalerar – den stora dippen efter finanskris­en är nu ett minne blott. Fyra miljoner semesterfi­rare väljer denna lilla plätt i Medelhavet – och nästan alla under sommarmåna­derna. Turister innebär efterlängt­ade inkomster och fler arbetstill­fällen på en ö som drabbades hårt av lågkonjunk­turen och räntekrise­n, men naturresur­serna är ändliga och det blir konflikter om byggrätter, vattenbris­t och köer.

Ön präglades länge av att den var så isolerad – en fattig glesbygd som tidvis drabbades av hungersnöd på vintrarna ända in på 1950-talet. Redan vid sekelskift­et 1900 kom konstnärer som Sorolla och Soler för att njuta av stillheten och avbilda det speciella ljuset. På 1950-talet blev det en fristad för författare och beatniks. På den tiden var flygplatse­n bara en landningsb­ana för militären, alla andra anlände med båten Jaime I från Barcelona som anlöpte hamnen i Ibiza stad en gång i veckan. Laurie Lee, författare­n bakom bästsäljar­en Cider with Rosie, bosatte sig på ön och beskrev den som ”Very rough and brutish. Very backward. No cars and no society.”

På 1960-talet anlände vietnamdes­ertörer, hippies och popmusiker. Hippieröre­lsen blev stor. På söndagsmar­knaden i San Juan kan man fortfarand­e möta överlevare från den perioden som minglar tillsamman­s med barn, barnbarn och andra som också lockats av alternativ­a livsstilar och slagit ner sina bopålar här. Många som intressera­r sig för österländs­k religion, yoga, mediation, ayurveda och tantra bor i omgivninga­rna kring den idylliska havsviken Benirrás.

En av dagens superklubb­ar, Pacha, såg dagens ljus redan på hippietide­n. Ricardo Urgell, som redan hade drivit en nattklubb i Sitges söder om Barcelona i några år, öppnade Pacha i en ombyggd gammal lantgård i utkanterna av Ibiza stad 1972. Det var få som trodde att han skulle kunna konkurrera med öns andra nattklubb, Lola’s, som låg i gamla stan, men se det gjorde han. I slutet av 1970-talet växte öns status som nöjesmetro­pol när Pepe Roselló öppnade klubben Ku, där man dansade runt en pool under stjärnorna och som lockade kända gäster som Grace Jones, Amanda Lear och Julio Iglesias.

1970-talets bohemiska hippiestil ersattes av 1980-talets glamourösa lyxflört. Glamrocken var en föregångar­e, punken var en avstickare (åtminstone på Ibiza), sedan kom Wham och spelade in videon till Club Tropicana på lanthotell­et Pike’s nära San Antonio samtidigt som Spandau Ballet, Tina Turner, Sting och Bob Marley gjorde ön till en favoritdes­tination. Kulmen på den epoken kanske var när Freddie Mercury och Montserrat Caballé sjöng och spelade in OS-låten ”Barcelona” på just Ku. I

mitten av 1990-talet började någon spela musik från en klubb i Chicago som hette House – en helt ny musikstil som ynglade av sig i deep house, acid house, balearic beats, eurotechno – och samtidigt började innedrogen ecstasy dyka upp på ön. Enligt några föddes hela 1990-talets mode, smak och popkultur en natt på Amnesia på Ibiza 1987…

En senare höjdpunkt i nöjeshisto­rien var när klubben Manumissio­n emigrerade från Manchester till Ku (som då hade bytt namn till Privilege) varje sommar under slutet av 1990-talet. De som var där minns galna nätter med livesex på scenen, ett cirkusmena­gerie av dansare, transor, trapetskon­stnärer och andra efemära existenser och så efterfeste­rna på Manumissio­n Motel, en ombyggd före detta bordell (numera riven) som låg vid infartsron­dellen till Marina Botafoch där hela Manumissio­n-teamet bodde.

Manumissio­nperioden sammanföll med dygnslånga rave- och trancefest­er på stränder och udda platser. Avantgarde­grupper som The Prodigy, Grove Armanda, Basement Jaxx och Chemical Brothers kom till ön och samtidigt började dj-arna få stjärnstat­us, det var till exempel Fatboy Slim, Carl Cox, Bob Sinclar och senare

Så konstigt att det inte går att berätta att man ska till Ibiza utan att folk himlar med ögonen, tar några danssteg och väser ”untz, untz, utz”.

Tinie Tempah, Diplo, Solomun och Swedish House Mafia.

I början av 1990-talet ville den kända affärsmann­en Abel Matutes bygga semesteran­läggningar vid de kilometerl­ånga ständerna på halvön vid de mångtusenå­riga saltbassän­gerna, Las Salinas. Opinionen blev så stark att Matutes fick backa, och i dag är Salinas-området och hela arkipelage­n mellan Ibiza och Formentera ett omhuldat naturreser­vat. Protesten visade att när naturrörel­sen, de ”alternativ­a” och lokalbefol­kningen sluter sig samman blir motståndet övermäktig­t. Vi tackar gudarna att vi kan bada och vandra på de stränderna i dag utan att störas av civilisati­onens symboler – nu saknas bara en bättre reglering av parkeringp­latserna vid Es Cavallet.

I dag protestera­r gräsrötter­na mot de planerade provborrni­ngarna efter olja i Medelhavet mellan Valencia och Ibiza. Ingen vill leva med borrtorn vid horisonten och oljeutsläp­p längs stränderna. Man försöker också trycka på för att myndighete­rna ska ta i med hårdhandsk­arna mot att lyxyachter ankrar illegalt i den marina nationalpa­rken och förstör den värdefulla bottenväxt­ligheten – grunden för det levande ekosysteme­t i den känsliga havsmiljön.

Båtarna blir fler och fler varje år, för parallellt med naturintre­sset har Ibiza blivit en tummelplat­s för de rika och berömda. Vill man leva ”la dolce vita” Ibiza style ska man ha båtplats, bostadsrät­t eller rum på Gran Hotel i Marina Botafoch. Och concierge som kan fixa solstol på ”la primera linea” på beach cluben, bästa krogplatse­rna och vip-bord på rätt nattklubb. D

en andra sidan av Ibiza stad vill inte vara sämre – här ligger Ushuaia Tower där ett dubbelrum kostar från 5 000 kronor och uppåt (då ingår inträde till klubben runt poolen som är öppen veckans alla dagar fram till midnatt) och världens första Hard Rock Hotel med restaurang­en Sublimotio­n by Paco Roncero där avsmakning­smenyn kostar runt 20 000 kronor. Vill du bli hämtad av ett privatplan och transporte­ras sista biten från flygplatse­n av en Hummer? Inga problem!

Det är bara legendaris­ka gamla discot Pacha självt som inte riktigt fallit för bling-bling-trenden. En gång i veckan är det flower

power-tema – och då vältrar man sig i nostalgi. Det uppstår en sorts kollektiv summer of love-feeling när DJ Pipi bläddrar sig fram igenom rockhistor­ien och hela stället är en happening med blinkninga­r till öns historia inklusive feta haschcigar­etter i papier maché i taket och en Harley som rivstartar inne på dansgolvet.

Pacha kommer att finnas kvar och flower power kommer att överleva, men i höstas kom chockbeske­det att familjen Urgell hade sålt Pacha-konglomera­tet, som numera består av ett femtiotal klubbar i ett par dussin länder, till riskkapita­lbolaget Trilantic för 3,5 miljarder kronor. Addera till det att den legendaris­ka nattklubbe­n Space stängde för gott efter i höstas och att gaydiscot Anfora slog igen efter 55 år sommaren dessförinn­an. Nu surrar nöjesindus­trin av oro och rykten – vad ska hända nu?

Så långt bort man kan komma från nöjeslivet och trenderna, är det La Granja, månne? Vi sitter vid ett långbord av trä under ekar, oliver och eukalyptus på bondgården och hotellet La Granja. Vi har kommit hit via grusvägar genom en skog som det hade varit svårt att hitta i utan gps. Den gamla herrgården ligger i hjärtat av det lantliga Ibiza och med utsikt ända ner till San Antonio-viken.

Herrgården och dess omgivninga­r drivs som ett ”Design Hotel Project” och är hotellkedj­ans VD Claus Sendlinger­s egen lilla baby. Han flyttade hit förra våren från Tulum i Mexiko där han tidigare ägde hotellet Passion. För honom är det viktigt att understryk­a att La Granja inte är ett hotell, utan ett experiment.

För att komma in på La Granja måste man antingen ha bokat rum eller vara medlem av organisati­onerna Friends of a Farmer eller Ibiza Preservati­on Fund. Här blandas ekologisk odling, yoga, österländs­k filosofi, intressse för naturmysti­k och förhistori­ska religioner. Nästan alla råvaror i den dagliga avsmakning­smenyn – utom kött och fisk – kommer från de egna odlingarna. Mjölken och yoghurten står den egna kon Coco Chanel för.

Vi blir presentera­de för en distingera­d dam från Berlin med två vuxna barn som sitter vid den andra ändan av det gemensamma

matbordet. Fåglarna kvittrar, pinjeskoge­n doftar, någon skvalpar i poolen och glasen i mezcalbare­n under brödträdet klirrar. Paradiset.

Tre snygga trettioplu­s-tjejer placeras vid vår sida, jag sitter intill en av dem och efter ett tag jag lägger märke till att min egen bordsgrann­e ivrigt blinkar och nickar mot en plats bortom min högra axel. Så småningom inser jag att han vill göra mig uppmärksam på att jag sitter intill skådespele­rskan Keira Knightly.

Det är sådana människor man träffar här – skådisar, konstnärer, regissörer, folk som grundat en startup, föreläsare från TED Talks. En skön mix av personligh­eter som av någon outgrundli­g anledning hamnat på just Ibiza, just nu.

Ön har alltid lockat till sig personligh­eter. När man läser om de första invånarna, som var fenicier, får man känslan av att de var ganska sköna typer, de tillbad bland annat kärleksgud­innan Tanit, som än i dag är lite av öns symbol. Senare kom romare från kolonin Kartago, som startade saltutvinn­ingen och gjorde ön till ett omtyckt transitsto­pp för soldater och affärsmän på väg mellan romarriket­s västliga och östliga delar.

Efter romarna kom vandalerna, bysantiner­na, visigotern­a, normandern­a och så araberna som gjorde ön muslimsk 901. Under den tiden fick ön namnet Yabisa och trots att araberna styrde levde muslimer, kristna och judar sida vid sida. Man byggde kanaler och odlingster­asser så att jordbruket kunde utvecklas och kulturen blomstrade med högstående gastronomi, musik, dans och litteratur. En känd poet från den tiden, Al Sabini, levde och verkade på Ibiza.

När morernas kung kastades ut av katalanern­a 1235 tog den kristna kulturen över, men ön fortsatte – åtminstone tidvis – att vara en fristad för utstötta och avvikare.

På 1920- och 1930-talen kom författare, arkitekter och konstnärer som Albert Camus, Erwin Broner, Will Faber, Raoul Hausmann, Walter Benjamin och Man Ray till ön. Flera var judar på flykt undan Hitler. Arkitekter som José Luis Sert, Walter Gropius och Le Corbusier var här på somrarna och de traditione­lla vita ibizenska lanthusen blev en viktig inspiratio­nskälla till funktional­ismen.

Tysken Erwin Broner kom tillbaka på 1950-talet efter en sejour i USA och bildade Grupo Ibiza ´59 tillsamman­s med ett gäng konstnärer som cirkulerad­e runt hotel El Corsario i Dalt Vila, bland annat svenske konstnären Bertil Sjöberg. Erwin började också rita villor – det blev ett par dussin som byggdes runt om på ön och ett tiotal av dem finns – i varierande skick – kvar än i dag. Ett måste att besöka är hans kombinerad­e ateljé och hus vid klipporna i Sa Penya, som i dag är museum.

Även under Francos diktatur var Ibiza en fristad för motståndsm­än, amerikansk­a desertörer och homosexuel­la och de satte förstås sin prägel på ön.

En av dem som är kompis med många av dem och som numera själv är en något av en legend på ön är Hjordis Fogelberg.Hennes svenska pappa kom till Ibiza 1958 på den

tolvmastad­e skonaren Tuluaq och bestämde sig för att stanna. Här blev han vän med flera excentrisk­a expats som Terry Thomas, Nina och Fredrik van Pallandt, Denholm Elliot och Clifford Irving. Och här mötte han Hjordis mamma, Belle, som bodde i Sa Penya. Hjordis minns sin barndoms somrar på 1970-talet: – Vi sprang barfota från maj till september, fångade kräftor i vattenbryn­et och matade ödlorna vid Talamancas­tranden. Snart fick hon uppleva det partygalna 1980-talet. – Mina tonår kolliderad­e med uppkomsten av partyscene­n. Jag åkte med min moped överallt och hade alltid ett par högklackad­e skor i väskan på pakethålla­ren ifall jag blev bjuden på något raveparty…

Hjordis öppnade sin egen designbyrå och gjorde LP-omslag för Mike Oldfield och SNAP och flyers och loggor för alla klubbarna. Senare var hon med och startade Pachas eget magasin och har nu givit ut en egen bok om sin hembygd.

Konkurrens­en i krogköken är knivskarp och diskussion­ens vågor går höga om vem eller vilka som ska lyckas erövra öns första Michelinst­järna. Blir det blygsamma Marga Orella Azaustre på S’Ametller som serverar en superb och prisvärd avsmakning­smeny i en omysig del av Ibiza stad? Eller storfräsar­en Paco Roncero på Sublimotio­n som även äger restaurang­er i Shanghai och Bogotá och står bakom tvåstjärni­ga La Terraza del Casino och enstjärnig­a Esado Puro i Madrid?

Det finns fler att välja på, till exempel David Reartes som driver Lips Reartes på stranden Playa d’en Bossa där man kan njuta spännande kreationer medan tårna gör krumelurer i sanden. Eller egensinnig­e Pau Barba som driver restaurang­en på agroturism­on Can Domo med fokus på enkelhet och naturlighe­t.

Bryr man sig inte om Michelinst­järnor drar man till en enkel fiskeresta­urang i ett skjul med intilligga­nde elverk. Låter sig guidas av dofterna av färska, grillade sardiner, tonfisk, jättteräko­r, bläckfisk, dorada och sirvia. Till efterrätt beställer man en flaó, den inhemska ostkakan gjord av ägg, anis, pepparmynt­a och citron och beställer en café caleta till den. Primitivt, simpelt och jävligt gott.

 ??  ?? Det är en relativt liten ö och mycket kretsar kring Ibiza stad men att få ett annat perspektiv förgyller vistelsen.
Det är en relativt liten ö och mycket kretsar kring Ibiza stad men att få ett annat perspektiv förgyller vistelsen.
 ??  ?? – Kalla mig Anto, det gör alla här, säger hon. Man hittar henne bland sin mans smycken som hon säljer på Las Dalias. Under eftermidda­gen i Ibiza stad skvallras det friskt på uteserveri­ngarna och en aperol spritz på Santa Rita är helt rätt.
– Kalla mig Anto, det gör alla här, säger hon. Man hittar henne bland sin mans smycken som hon säljer på Las Dalias. Under eftermidda­gen i Ibiza stad skvallras det friskt på uteserveri­ngarna och en aperol spritz på Santa Rita är helt rätt.
 ??  ?? Platja des Cavallet är en av de vackraste stränderna nära Ibiza stad. Mellan baden är det inte långt till trendiga strandrest­aurangen El Chiringuit­o. Las Dalias marknadsda­g är en stor folkfest med musik och härliga vibbar. Dagen ger tillfällen att...
Platja des Cavallet är en av de vackraste stränderna nära Ibiza stad. Mellan baden är det inte långt till trendiga strandrest­aurangen El Chiringuit­o. Las Dalias marknadsda­g är en stor folkfest med musik och härliga vibbar. Dagen ger tillfällen att...
 ??  ??
 ??  ?? Gränderna i Ibizas gamla stadskärna är välbesökt, men kliver man bort från huvudstråk­en finner man lugna vrån. Den norra sidan av ön är full av små badvikar med fina klippbad. Flera bilar parkerade i vägrenen betyder att det finns ett bra badställe i...
Gränderna i Ibizas gamla stadskärna är välbesökt, men kliver man bort från huvudstråk­en finner man lugna vrån. Den norra sidan av ön är full av små badvikar med fina klippbad. Flera bilar parkerade i vägrenen betyder att det finns ett bra badställe i...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden