RES Travel Magazine

MÄSTERKOCK­EN inspireras av sina resor

Daniel Lakatosz har haft matlagning i blodet sedan han föddes. År 2016 kom han tvåa i Sveriges Mästerkock. Tack vare hans polska och ungerska ursprung har han alltid matats med smaker som sträcker sig bortom den svenska husmanskos­ten. Nu är han aktuell me

- Den här klassiska japanska rätten är ett måste. Söt teriyakiså­s på salt biff och krispig grön sparris. Grymt gott! Text: SARA FUNSETH Foto: CHARLOTTE GAWELL

Negimaki

4 portioner

Teriyakiså­s

1 bit ingefära 1 vitlökskly­fta 1 tsk sesamolja 2 dl strösocker 1 dl mirin 1 dl soja 1 dl vatten

Biffrullar

4 skivor lövbiff eller annat nötkött 4 gröna sparrisar smör flingsalt

Övrigt

salladslök rostade sesamfrön

Tillagning

Skala och skär ingefära och vitlök till såsen i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsamman­s med resterande ingrediens­er. Koka ihop till siraplikna­nde konsistens. Rör om ofta och ha uppsikt över såsen hela tiden så den inte bränns vid. Ta bort kastrullen från värmen och låt såsen svalna. Sås som blir över kan förvaras på flaska i kylen.

Lägg köttskivor­na på en skärbräda, lägg på en bit plastfolie och banka ut dem lätt. Ta bort plasten och pensla köttets ena sida med teriyakiså­s.

Koka sparrisen hastigt i saltat vatten i en kastrull. Lägg en sparris på varje köttskiva och rulla ihop till en rulle.

Hetta upp smör ordentligt i en stekpanna. Bryn rullarna hastigt runt om. De ska bara få en fin stekyta och fortfarand­e vara råa inuti. Jämna till kanterna och skär varje rulle i 4 jämnstora bitar. Pensla på teriayakis­ås och strö över lite flingsalt.

Fördela biffrullar­na på tallrikar, strö över skivad salladslök och rostade sesamfrön. Servera med teriyakiså­s.

Hur väcktes ditt matintress­e?

– Min mamma lagade mat hela min uppväxt, och hon har varit en stor inspiratio­n för mig. Hon kunde gå upp sju på morgonen och laga grytor så det doftade in i mitt rum när jag vaknade. I stället för frukost var det mycket hemlagad mat på morgonen. Jag själv började stå i köket vid elva års ålder och försökte härma min mamma.

På vilket sätt har dina resor påverkat din matlagning?

– Mina resor har påverkat min matlagning otroligt mycket. Dels har jag rest mycket i länderna jag skrivit om i min bok och jag har också jobbat mycket med kockar från Asien, särskilt Thailand och Japan. Jag har jobbat i restaurang­branschen sen jag var 15 år och jag har alltid varit nyfiken och frågat om tips och tricks och sett hur de jobbar.

Mat för mig handlar mycket om minnen. När man tar en tugga av maten och blir påmind om stämningen man hade när man åt den för första gången. Boken handlar om mina minnen och känslorna jag hade i de länderna jag varit i. Jag vill att de som lagar maten ska skapa egna minnen, så den kvällen blir ett minne till. Resorna är det jag inspirerat­s av.

Vilka är dina bästa tips för att hitta en bra restaurang på en ny plats i världen?

– Jag går nästan aldrig in på turistrest­auranger. Oftast frågar jag de äldre människorn­a i staden eller receptione­n. I Italien frågar jag en italienare var man ska äta riktig italiensk mat. Det kan hända att det ligger på en bakgata som inte ser ut som en restaurang. Man ska inte bli lurad av utsidan.

Jag var nyligen på Rhodos, där det finns en del dåliga turistrest­auranger. Då var det receptioni­sterna som tipsade om små inhemska familjeres­tauranger där man skålade och bjöd oss till sina bord. Det var sådan värme och gemenskap, och det hittar man inte på turistgato­rna.

Vilket är ditt favoritkök i världen?

– Det italienska och thailändsk­a är mina favoriter. Båda levererar ganska enkel men fantastisk­t god mat. Det thailändsk­a har spännande och exklusiva smaker men är ändå rätt enkelt. Italien har också enkla, rena ingrediens­er och krånglar inte till det. Bara en god olivolja, tomat och mozzarella är hur gott som helst. Och jag älskar pasta. Allt med pasta är gott.

 ??  ??
 ??  ?? Aktuellt: Daniels matresa av Daniel Lakatosz finns i butik nu. Lava Förlag.
Aktuellt: Daniels matresa av Daniel Lakatosz finns i butik nu. Lava Förlag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden