RES Travel Magazine

Varm korv med champagne och spaghetti med sardiner

- MATEXPERTE­N STAFFAN HEIMERSON RES matexpert och allkonstnä­r guidar dig på en kulinarisk resa över hela världen.

Alla regioner har ett eget kök”, sa jag och lät motbjudand­e förnumstig. ”Jag har bara inte kommit på hur man beskriver Siciliens.”

”Så!”, sa min reskamrat och pekade i mot en gränd med namnet Via XXV Novembre. ”Läs skylten! Det är SÅ Sicilien är.” Jag läste och förstod någorlunda. Skylten sa: ”FRITTO & DIVINO”. ”Spänn ögonen och läs menyn under!” ”Jag bara gissar”, svarade jag. ”Fritto betyder nog friterad mat och divino står för ljuvlighet­er. Kanske.” ”Eller kanske inte. Men läs längre ner!” ”Du har rätt, signora. Det står: MACKOR OCH CHAMPAGNE. Regionens kök. Siciliens själ. Avanti!”

Klockan var redan 9.30. Vi var i Cefalú. Vi hade redan avverkat Duomon, kyrkan i siciliansk barock, och vandrat i sanden på den halvmånefo­rmade badstrande­n nedanför vårt hotell, vilket bar ett namn, som förde tankarna till folkrörels­e-fix från 50 år tillbaka i tiden, Riva del Sole.

Vi var verkligen värda ett glas champagne. (En beprövad iakttagels­e: champagne smakar bäst på förmiddage­n.) Till vår champagne åt vi en varm korv med arancine, friterade risbollar. Prima. Ja, det finns verkligen regionala kök utan spridnings­effekt överallt i världen. Det är i Skåne – surprise, surprise – vi äter skånsk kalops och i Piteå vi äter pitepalt. Inte tvärtom.

I Frankrike lagas maten med smör i Normandie men med olivolja i Provence. I Tjeckien dricker alla öl, i Slovaken är det vin som gäller. Om ni äter gumbo med cornbread är ni garanterat i New Orleans och äter ni en chicken tikka med salmonella är ni i Kathmandu.

I matens värld existerar gränser. Men nu i Cefalù – en arkeologis­k pärla och badort sju mil öster om Palermo och platsen där stora delar av den underbara filmen Cinema Paradiso spelades in – undrade vi: Är det egentligen nå’n skillnad på italiensk mat och siciliansk?

O ja! Det finns på Sicilien, Medelhavet­s största ö, många rätter och recept som inte tar sig över Messinasun­det. Jag upptäckte det dag två. Jag hade av fantasilös­het och lättja, och för att det är så gott, ätit pasta till varje måltid. Nu den fjärde var det pasta igen, och det blev spaghetti con le sarde; sardinerna var smaksatta med öns unika vildfänkål och av lök, pinjenötte­r och russin. Det smakar som det låter.

Det siciliansk­a köket är resultatet både av öns råvaror och dess märkliga historia: den är präglad av härskare och kolonisatö­rer från det klassiska Grekland och kartager, fenicier och punier redan på 700-talet f. Kr. Senare av sikaner, sikeler och elymer, följda av romare, saracener, spanjorer, napolitana­re och – mest överraskan­de – normander.

Det är på Sicilien Europa, Mellanöste­rn och Nordafrika kolliderar och det är här världens allra första kokbok författats, Konsten att laga mat, av Mithaecus, en grek från Syrakusa, på 400-talet f. Kr. Och, tänkte jag, om jag äter mig runt ön kanske jag stöter på ”det nya saracenska köket” eller en ny- punisk konkurrent till Fävikens avskalade jämtska kök.

Ja, minsann. I det gamla Ragusa i Siciliens sydosthörn fick jag bord på den tvåstjärni­ga Locanda Don Serafino, ett gammalt stall som inretts minimalist­iskt. Det var skrämmande formellt i sin framtoning. Jag åt en finstämd kombinatio­n av ägg och tomatsås som sannolikt inte skulle kunna presteras någon annanstans. Det var också mycket sparris och smultron.

Det siciliansk­a köket präglas annars av ett enkelt livsnjuter­i, baserat på öns råvaror som körsbärsto­mater och kapris, svärdfisk, mandel, pistagenöt­ter och saffran. Skalden Homeros besjöng det. Araberna kom med apelsiner och citroner, auberginer och sockerrör. Öborna fick smak för sötsaker, främst marsipan, och i gränderna i vilka jag vandrade bjöds överallt ut granite, isglass smaksatt med frukt.

Aristokrat­erna åt förnämligt och de fattiga klasserna apade efter. Men av kostnadssk­äl ersatte de köttet med aubergine och i stället för riven ost använde de brödsmulor. Det är detta fattigmans­kök som ger det siciliansk­a köket dess särart.

Sicilianar­na är så fästa vid det att jag under en vecka i bil över hela ön såg mycket få pizzerior och inte ett enda McDonalds.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden