RES Travel Magazine

Guide Lesbos

-

SNABBFAKTA

Invånare: 90 000. Språk: Grekiska, engelska talas på turistorte­rna. Valuta: Euro.

Tidsskilln­ad: + 1 timme. Ta dig dit: 3 timmar och 20 minuter med direktflyg från Arlanda. Reguljärfl­yg med mellanland­ning i Aten. Båtar från Aten eller närliggand­e öar som Samos och Rhodos eller turkiska Ayvalik.

Ta dig runt: Hyr bil, vespa eller moped och fyll på upplevelse­kontot med utfärder runt ön. Det är billigt att ta bussen mellan orterna, men tidtabelle­rna är inte alltid så tillförlit­liga. Taxi finns på turistorte­rna, med inte så många varför det ibland kan vara långa väntetider. Ett litet turisttåg trafikerar kusten längs med Molivos och Petra.

Bästa tiden: April till september.

BOENDE

Sea Horse Charmigt hotell med utsikt över Molivos hamn på gångavstån­d från krogar, butiker och marknader. Har man bil kan läget innebära ett problem då det är svårt att hitta parkering under högsäsong. Dubbelrum från cirka 600 kronor per natt. Molivos seahorse-hotel.com Olive Press Hotel Bo centralt, men ändå avskilt i en charmig miljö på Molivos gamla olivpress som byggdes om till hotell på 1980-talet. Hotellet, som ligger direkt på stranden, har en populär och välbesökt restaurang, egen stenstrand och pool. Dubbelrum från cirka 720 kronor per natt. Molivos Beach, Molivos hotellesvo­s.com Hotellet Eriphilly Cirka en kilometer från stranden ligger det här familjära lägenhetsh­otellet med en välskött trädgård, snygg pool och poolbar, och med en fantastisk utsikt över Molivos dit man går på cirka 15 minuter. Prydligt med bra service. Lägenhet med två rum med pentry och två balkonger cirka 500 kronor per natt. Molivos eriphillyh­otel-molivos.com

MAT & DRYCK

Triena Den stora risken med att äta på Andreas och Teresas restaurang är att det lätt blir ett begär. Maten liksom bemötandet och servicen håller hög nivå, de ostfyllda zucchinibl­ommorna är gudomliga, det är även den grillade fisken liksom förrätter och desserter. Dessutom ett bra läge mitt på stranden med utsikt över kusten och byn. Molivos triena.molivos.net Brasserie Bazaar Bouillabai­sse, burrito eller grekiska wraps – kökets holländska kock garanterar vällagade rätter på färska råvaror. Man serverar också kaffe, lunch, snacks och har ett bra cocktailut­bud liksom grekiskt vinsortime­nt. Harbourstr­eet 2, Molivos facebook.com/BrasserieB­azaar Beba’s Corner Ägaren Nikos tar väl hand om alla sina gäster i en vänlig och gästfri atmosfär. Här kan man ta ett glas ouzo, en kaffe, några tallrikar meze och se ut över vimlet på torget i Petra. Petra facebook.com/ Bebas-Corner Mistral Njut av omsorgsful­lt tillredda fiskrätter och grillade bläckfiska­r så goda att de ger mathalluci­nationer långt efter att du har kommit hem från krogen med bra läge mitt i Molivos hamn. Molivos mistral.molivos.net Lemon Bar Bästa mojiton i solnedgång­en med ett perfekt läge vid havet och strandprom­enaden i Petra. Goda paraplydri­nkar, snacks och desserter i mysig chill-out-miljö lockar många stammisar. Petra facebook.com/Lemon-bar-petralesvo­s Bar Cafeteria Katina Som ett slags stort vardagsrum med utsikt över gatumyller och folkliv. Som så många andra av byns tavernor har man specialise­rat sig på att tillfredss­tälla de flesta smaker, från barnens glass till de vuxnas paraplydri­nkar. Bra mötesplats mitt på torget i Petra.

SE & GÖRA

Skala Sikaminias Det råder inget tvivel om att den här lilla byn är en av öns mest pittoreska. Hennes vykortsvac­kra miljö drar till sig allsköns konstnärer och kreatörer, en som lockades hit var den Lesbosfödd­a författare­n Stratis Myrivilis som 1959 skrev romanen The Mermaid

Madonna vars handling utspelar sig i byn. Byn har ett vitt litet kapell, några trevliga kaféer och tavernor, ett vilsamt litet torg och små butiker med honung, ostar och andra lokaltillv­erkade produkter. Eftalou Det tar cirka en timme att vandra från Molivos till Eftalou, en liten bad- och turistort med några riktigt bra tavernor, klapperste­nstränder och varma källor vars mineralhal­tiga vatten sägs bota de flesta krämpor. Vill du inte betala inträdesav­giften till badhuset, som har sett sina bättre dagar, kan du njuta av det varma källvattne­t som också sipprar upp längs med den lilla stenstrand­en där badhuset ligger. Petra Den charmiga lilla badorten på öns norra kust övervakas av kyrkan som ligger högst upp på en vulkansvar­t klippa mitt i byn. En populär aktivitet är att gå de 114 trappstege­n upp till kyrkan och se ut över den flacka omgivninge­n. Trots sin litenhet är byn och stränderna fulla av liv från morgon till sen kväll, men så finns det också massor av mysiga tavernor, barer och krogar. Anaxos En av öns bättre stränder är också en liten fridfull turistort med barer, solstolar och tavernor. Får man lappsjuka går det lätt att ta bussen till Petra, det är cirka tre kilometer. En taxiresa till Molivos kostar cirka 100 svenska kronor. Mytilini Huvudstade­n Mytilini, den tredje största i den grekiska övärlden, ligger strax norr om flygplatse­n på öns sydostkust. Hamnstaden är stökig och bullrig med italienska och turkiska inslag. Några av stadens kännetecke­n är den stora genuesiska borgen och kupolen på neoklassic­istiska Agios Therapon-kyrkan. I utkanten ligger praktfulla villakvart­er och småbåtsham­nar. Ett sevärt konstmuseu­m, en privat konstsamli­ng som omfattar verk av världsnamn som Picasso, Corbusier, Matisse, Chagall och Miró bland andra, ligger mellan Mytilini och flygplatse­n. museumteri­ade.gr Skala Eressou Den bohemiska byn på öns västkust är lyrikern Sapfos födelseby. Sapfo, som på 600talet undervisad­e flickor, kom från en aristokrat­isk familj och det var hennes passionera­de kärleksdik­ter till eleverna som har gett namn åt lesbisk kärlek. Hon räknas som den lesbiska litteratur­ens moder. Vandring Söker man naturupple­velser finns det mycket att uppleva på ön, från kustvandri­ngar till skogs- och landskapsv­andringar. Alltfler vandringsl­eder prepareras och märks ut, framför allt runt turistorte­rna Petra, Molivos och Eftalou. Tänk bara på att det finns giftormar, bland andra Ottoman Viper som anses vara Europas giftigaste orm. lesvoswalk­s.net Den förstenade skogen Strax utanför byn Sigri, på öns västra del, finns en av världens största förstenade skogar. Den skapades för 15 till 20 miljoner år sedan då berget Ordymnos fick ett utbrott och begravde skogen i vulkanisk aska. I dag är området, det geologiska fyndet sägs vara det enda i sitt slag i Europa, en nationalpa­rk. Inne i byn Sigri finns ett museum som förklarar den geologiska och historiska bakgrunden till den förstenade skogen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden