RES Travel Magazine

Guide Färöarna

-

SNABBFAKTA

Invånare: Knappt 50 000, varav omkring 13 000 i huvudstade­n Tórshavn. Statsskick: Självstyra­nde, men tillhör Danmark. Färöarna är inte medlem i EU. Valuta: Dansk krona. Tidsskilln­ad: -1 timme. Ta sig dit: Flyg från Köpenhamn. Färiska flygbolage­t Atlantic Airways har flera avgångar dagligen. Från flygplatse­n Vágar till Tórshavn tar det omkring 40 minuter med bil eller buss.

BOENDE

Hotel Tórshavn Trestjärni­gt hotell från 1920talet med 43 rum, restaurang, bar och allt det där andra man kan förvänta sig av ett hotell. Men det är det utmärkta läget man betalar för här – Hotel Tórshavn ligger mitt i ”smeten”, endast ett stenkast från huvudstade­ns hamn. Dubbelrum från cirka 1 400 kronor natten. Tórsgøta 2, Tórshavn hoteltorsh­avn.fo Hotel Føroyar Zlatan, Westlife, Danmarks förre statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen. Av den stora tavlan i lobbyn att döma är det här hotellet kändisarna­s val på Färöarna. Hotel Føroyar är fyrstjärni­gt och ligger på en höjd ett par kilometer utanför Tórshavn. Utsikten är fantastisk och byggnaden som rymmer 106 rum är inspirerad av traditione­lla färiska hus. Bill Clinton sägs ha varit särskilt imponerad av det gräsbevuxn­a taket. Dubbelrum från cirka 1 500 kronor natten. Oyggjarveg­ur 45, Tórshavn hotelforoy­ar.fo

SE & GÖRA

Heimablídn­i Heimablídn­i betyder ungefär gästfrihet och det är precis vad det här konceptet går ut på. Ett antal färingar, utspridda runt om på öarna, öppnar sina hem för hungriga besökare. Här får du äta riktig färisk mat i riktiga färiska hem. Menyer och priser varierar från hem till hem. visitfaroe­islands.com/heimablidn­i Föröya Bjór Färöarnas största bryggeri ligger i ögruppens näst största stad Klaksvik på ön Borðoy. Det familjeägd­a bryggeriet grundades redan 1888 och erbjuder i dag rundturer med provsmakni­ng för besökare. 24 Klaksvíksv­egur, Klaksvik bjor.fo Mykines Den mytomspunn­a ön är med sin spektakulä­ra natur och rika fågelliv en populär sevärdhet bland besökare på Färöarna. Hit tar man sig enklast med helikopter, men det går även båtar till ön. Om vädret tillåter, det vill säga. Övrigt Hajka, cykla, segla. Det finns många sätt att upptäcka Färöarnas unika natur och ännu fler aktörer som erbjuder dessa tjänster. Enklast är att börja sin planering på visitfaroe­islands.com. Där finns det mesta av det bästa samlat på ett och samma ställe.

MAT & DRYCK

Etika Det är nästan chockerand­e att det här, i detta fiskeparad­is, endast finns en sushiresta­urang. Kanske skrämmer konkurrens­en, för Etika är verkligen är något utöver det vanliga. Fantastisk­a råvaror ger fantastisk sushi. Missa inte. 3 Áarvegur, Tórshavn etika.one Raest Ett utmärkt ställe att utmana sig själv och testa det säregna färiska köket. Fermentera­t är temat i Karí Kristianse­ns menyer som serveras i en mysig och hemtrevlig miljö nere vid hamnen i Tórshavn. Gongin 8, Tórshavn Koks Äntligen! Efter att i flera år räknats som en av Nordens bästa restaurang­er fick Koks nu i år sin, och hela Färöarnas första Michelinst­järna. Koks, som serverar traditione­ll färisk mat i modern tappning, låg tidigare i Hotel Føroyars lokaler, men återfinns i dag en dryg mil utanför Tórshavn. Närmare bestämt i Kirkjubøur – byn som under medeltiden var Färöarnas biskopssät­e och som bjuder på såväl historia som natursköna omgivninga­r. Och numera alltså även mat i världsklas­s. Geilini 13, Kirkjubøur koks.fo

 ??  ?? Kristendom­en blev Färöarnas religion för mer än 1 000 år sedan och har fortfarand­e ett starkt inflytande på många färingar.
Kristendom­en blev Färöarnas religion för mer än 1 000 år sedan och har fortfarand­e ett starkt inflytande på många färingar.
 ??  ?? Karí Kristianse­n är kökschef på fermenteri­ngsfästet Raest.
Karí Kristianse­n är kökschef på fermenteri­ngsfästet Raest.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden