RES Travel Magazine

RÖKNING TILLÅTEN

Nu kommer traditione­n med rökt kött från USA till Sverige.

- Text: JENNIFER HELLSTRÖM Foto: DAVID BACK

Den lilla byn Bräcke i nordvästra Skåne fylls av väldoft. Röken sprider sig från restaurang­en Holy Smoke – ett köttälskar­nas himmelrike helt enligt amerikansk BBQ-tradition. Från sina resor i USA har grundaren Johan Fritzell tagit den långsamma rökningen till Sverige och nu har han skrivit en kokbok tillsamman­s med vapendraga­ren Johan Åkerberg.

– DET BÖRJADE SOM ett hobbyproje­kt, övergick i en 40-årskris och nu har det spårat ur totalt.

Det är Johan Fritzells egen beskrivnin­g av hur ett löst intresse för amerikansk BBQ blev till en restaurang med omnämning i White

Guide. Efter att ha sett en dokumentär om rökning på Discovery Channel köpte Johan en enkel hemmarök till trädgården och blev snabbt fascinerad. När verksamhet­en Holy Smoke satte igång bestod den av två stora, amerikansk­a rökare på en tomt.

Tanken var att producera kött för andra krogar och catering. Men det började springa folk här som undrade vad vi höll på med och då bestämde vi oss för att starta gårdsförsä­ljning av mackor med kött. ”Var har ni ölen då” frågade folk direkt, men för att få alkoholtil­lstånd räckte det inte att servera mackor så då utökade vi matutbudet. Det var absolut inte meningen att det skulle bli en restaurang.

Berätta om dina matresor i USA.

– Jag har säkert ätit på 120 BBQ-restaurang­er i USA och inför kokboken åkte jag, Johan Åkerberg och fotografen David Back dit. På 15 dagar körde vi 650 mil och besökte 65 restaurang­er i 17 delstater. Vi brukar göra research genom olika forum och använda oss av listan Texas Monthly Top 50 BBQ Joints. Daniel Vaughn som gör den listan har skrivit förordet till vår kokbok, det trodde man aldrig när det här började. Nu har vi ett stort kontaktnät och använder oss mycket av sociala medier där vi får tips om ställen att äta på. Det här är en ganska stor community i USA och vi har upplevt en stor öppenhet.

Vilken är din bästa BBQ-upplevelse?

– Första gången jag åt brisket i Austin. Vi hade ingen koll på läget och hamnade på Stubs. Vi fick in något som jag nog i dag skulle tycka var en medioker variant på rökt brisket – just då var det fantastisk­t.

Var hittar man bäst BBQ i USA?

– Centrala Texas är ett säkert kort – staten är som ett land i landet och Austin är en magisk stad. Det finns stilmässig­t regionala skillnader när det gäller BBQ: i Memphis och Alabama är ribs specialite­ten och South Carolina är i princip bara känt för sin ”white sauce”. Men det sägs att det började i Texas och där är det nötkött som gäller. Där är det mer en frukost- och lunchgrej – BBQ-ställena öppnar på förmiddage­n och stänger när det är slut på mat. I många andra delstater driver man det som konvention­ella restaurang­er och då är det svårt med tajmingen eftersom tilllagnin­gen tar 6 till 16 timmar.

I Sverige gillar vi att grilla, på vilket sätt skiljer vi oss från amerikansk grillning?

– Sverige är det mest amerikanis­erade landet i världen och dessutom är vi skitbra på grillning och långkok och har en tradition av rökning. Men av någon anledning har ingen lyft på den här stenen och det är en ynnest att få leda detta. På Holy Smoke har vi importerat den amerikansk­a traditione­n kompromiss­löst – det ska smaka som Texas hos oss. Vi använder bara amerikansk­t nötkött som är av rätt ras och har ätit rätt foder. På många ställen i USA är man stolta över att servera samma rätter som 1904 och till de som frågar efter förändring hos oss säger jag: det kommer inte att ske.

Kan alla lära sig att röka kött?

– Absolut, det här är inte ett dugg svårt. Vi har inte gått på någon BBQ-högskola. Det enda som gäller är att få tag i vettiga råvaror och att ha gott om tid. Jag skulle rekommende­ra att skaffa en bullet smoker – det går med en klotgrill men det är svårt.

 ??  ?? Johan Åkerberg och Johan Fritzell har båda helt gått upp i rök. Den förste hittas oftast i köket på Holy Smoke, krogen som grundades av den senaste eftersom han inte hittade något liknande inom Sveriges gränser.
Johan Åkerberg och Johan Fritzell har båda helt gått upp i rök. Den förste hittas oftast i köket på Holy Smoke, krogen som grundades av den senaste eftersom han inte hittade något liknande inom Sveriges gränser.
 ??  ?? Holy Smoke, av Johan Fritzell & Johan Åkerberg, förlag Natur och Kultur, finns i butik nu.
Holy Smoke, av Johan Fritzell & Johan Åkerberg, förlag Natur och Kultur, finns i butik nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden