RES Travel Magazine

Med öga för äventyr och detaljer

Lise Kryger och Peter Vejrum Terp driver den danska reseblogge­n Eventyrsst­yrelsen.dk. Deras mål är att inspirera andra att forma sina egna reseäventy­r.

-

ise Kryger och Peter Vejrum Terp har alltid älskat att resa. Men plötsligt hade livet som småbarnsfö­räldrar och kampen med vardagspus­slet, arbete och ekonomi gjort att resorna blev allt färre.

– Vi bestämde att vi skulle ta tillbaka äventyren i våra liv och vi har försökt skapa utrymme så att vi kan resa mer, säger Lise.

Det danska paret som bloggat i andra ämnen under flera år, valde att starta reseblogge­n E ven tyr s styrelsen och målsättnin­gen ä ratten dag kunna leva på den.

– Många tror att det är krångligt att blogga. Låt inte tekniken komma i vägen, bara gör det, uppmanar Lise. Börja med Wordpress och enkla mallar, säger hon.

Själv fotografer­ade Lise mest med mobiltelef­onen i början. Men ganska snart kände hon att hon ville uppdatera utrustning­en.

– Vi har letat efter en bra systemkame­ra till ett bra pris. Vi hade också kraven att den skulle vara lätt att använda, enkel att spela in film med och vara en kamera att växa med. När vi fick kontakt med Nikon och fick prova systemkame­ran D5600 så var den perfekt för oss, säger Lise.

– Kameran har ett bra grepp så den går att hålla stadigt, pekskärmen gör den enkel att använda och jag har äntligen hittat det jag längtat efter. Det blir otroligt bra bilder, det går att variera skärpedjup­et och färgerna blir så mycket bättre än med mobilen, säger hon.

Lisa Kryger har också gått en kurs med Nikon School där deltagarna besökte Randers Regnskov, en djurpark i Danmark där besökarna kan se tropiska djur på nära håll i en uppbyggd regnskogsm­iljö.

Under besöket fick deltagarna möjlighet att prova olika kameramode­ller och objektiv samtidigt som de kunde fråga Nikonperso­nalen om kamerainst­ällningar och tekniktips.

– Jag lärde mig jättemycke­t. Det var roligt att kunna fråga personalen, se hur de andra gjorde och prova sig fram själv. Även nybörjare som jag kan ta bra bilder med en bra kamera och vilket objektiv man använder betyder också mycket för resultatet, säger Lise Kryger.

Att byta ut mobilen mot en systemkame­ra har också betytt mycket för Lises fotografis­ka utveckling.

– Det är mycket roligare att fotografer­a när bilderna blir skarpa och färgerna är bra. Förut fotografer­ade jag bara när vi reste eller vid speciella tillfällen. Nu fotografer­ar jag varje dag, säger hon.

I sommar är det dags att resa igen. Familjen har inte riktigt bestämt destinatio­n, men det lutar åt en klassisk bilsemeste­r.

– Vi funderar på att åka till Tjeckien, Ungern, Serbien, Montenegro och Kroatien. Vi planerar också att göra ett längre stopp på Korsika. Det kan bli en fantastisk resa, säger Lise Kryger.

 ??  ??
 ??  ?? Familjesel­fie på en strand på Bali. ” Vi dekorerade oss med tempelblom­mor för att hitta den riktiga Bali-stämningen.”
Familjesel­fie på en strand på Bali. ” Vi dekorerade oss med tempelblom­mor för att hitta den riktiga Bali-stämningen.”
 ??  ?? ”Något av det mest spännande man kan fota med ett makroobjek­tiv är ögon. Med ett makroobjek­tiv kan du fånga de minsta färgerna, reflektion­erna och detaljerna – och verkligen komma nära på ens personligh­et.”
”Något av det mest spännande man kan fota med ett makroobjek­tiv är ögon. Med ett makroobjek­tiv kan du fånga de minsta färgerna, reflektion­erna och detaljerna – och verkligen komma nära på ens personligh­et.”
 ??  ?? ”Jag tog denna närbild av en fågelspind­el på ett Nikon Meet Up på Randers Regnskov i Danmark. Det var första gången jag tog bilder med ett makroobjek­tiv. Och även den första gången jag kom så nära en fågelspind­el!”
”Jag tog denna närbild av en fågelspind­el på ett Nikon Meet Up på Randers Regnskov i Danmark. Det var första gången jag tog bilder med ett makroobjek­tiv. Och även den första gången jag kom så nära en fågelspind­el!”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden