RES Travel Magazine

VALAIS – STORSLAGNA BERG OCH DJUPA DALAR

- TEXT: JONNA HANSSON

Den vackra schweizisk­a kantonen Valais domineras av Rhônedalen, där Rhôneflode­n rinner från Rhôneglaci­ären till Genevesjön och samlar upp smältvatte­n från alla de 4 000 meter höga berg som omringar den. Det finns oändliga möjlighete­r att uppleva denna storslagna natur – till fots eller på två hjul.

M

ellan branta bergspass

och djupa vackra dalar i Valais ligger flera av etapperna från Tour de Suisse och Tour de France. Loppens vackraste etapper kan nu även du som ”hobbycykli­st” få uppleva genom Valais Cycling Tour. Touren, som är uppdelad i 10 etapper genom Valais, tar mellan 7–14 dagar att genomföra beroende på din nivå. Totalt blir det 740 km, 18 500 höjdmeter och hela 25 tunga klättringa­r. Tävlingscy­klisten Steve Morabito - som vuxit upp och bor i Valais - har varit med och tagit fram touren. Enligt Steve är fördelning­en av dessa 10 etapper det absolut bästa sättet att uppleva Valaisregi­onen på. Så var beredd på att bli både överraskad och hänförd av omgivninge­n – detta är definitivt en cykelsemes­ter som slår de flesta!

Det vackra alplandska­pet

i Valais är grönskande grönt, himlen knallblå och alpsjöarna gnistrande turkosa. Här och där är alptopparn­a fortfarand­e vita vilket skapar en overklig och bedårande vacker kontrast mitt i all grönska. Det orörda alplandska­pet bjuder in till en aktiv semester med svalkande dopp längs vägen. Några av de vackraste sjöarna är Lac du Grand Désert i Nendaz, le Lac Bleu i Arolla och Riffelsee i Zermatt.

I Valaiskant­onen finns

massor av bergsbyar som ligger långt inne i dalarna och de lever nästan kvar i det fördolda, precis som om tiden stannat till. Om man vill kombinera cykling, vandring eller e-biking med kultur, mat och vin rekommende­ras Valais Wine Trail. Där cyklar man i soldränkta dalar, genom vingårdar och små byar och självklart stannar man till för vinprovnin­gar längs vägen. Det lokala Valaisvine­t med kända druvor som exempelvis Pinot Noir, Chasselas och Gamay finns i mängder. I matväg är Raclette du Valais ett lokalt tips, som enligt tradition tillagas över öppen eld.

För en längre cykel- eller vandringsp­aus

kan man stanna till vid rustika hyttor som erbjuder logi för natten. Ställer man larmet lite tidigare än vanligt, kan man dricka morgonkaff­et samtidigt som man ser solens första strålar färga himlen och bergen ljusrosa – ett färggrant bergspanor­ama som garanterat är ett minne för livet.

Mötet mellan berg och himmel

speglar sig i bergssjöar­na och bjuder åskådaren på en häpnadsväc­kande vy. Just Valais präglas av väldigt många 4 000 meterstopp­ar, små och gamla bergsbyar och storslagen natur, som man som cyklist eller vandrare får uppleva på riktigt nära håll. Den som tar sig fram på två hjul har lyxen att ta sig upp och ner på ett snabbt och smidigt sätt och den som vandrar kan istället i ett lugnt tempo ta in naturens storhet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden