RES Travel Magazine

FLORIDA

- Text: LINNÉA JONJONS Foto: GUSTAV GRÄLL

”Old Fashioned Florida” är inte bara en beskrivnin­g av charmiga små byar där tiden har stått stilla – det är även ett sätt att tänka, en typ av romantisk uppfattnin­g om tillvaron, en familjär känsla. Det är svajande palmer, rosa flamingor, turkosa hus och gammal amerikansk musik på LP. Det är retromöble­r, kitschiga souvenirer och motell utan luftkondit­ionering. Häng med till Anna Maria Island och koppla bort allt vad modern stress och jäkt heter.

”Welcome to paradise without an attitude.” Anna Maria Islands motto är enkelt. Häng med till den lilla ön, där det inte finns stora resorts eller snabbmatsk­edjor utan bara svajande palmer, rosa flamingor, turkosa hus och gammal amerikansk musik på LP.

Klockan är strax efter sju. En ny dag är på väg att gry. Sanden känns sval mellan tårna efter gårdagens korta men välbehövli­ga regnskur. Några morgonpigg­a människor springer i maklig takt vid strandkant­en och fåglarna sitter på rad i sanden och betraktar motionärer­na. I den lilla småbåtsham­nen längst bort på stranden börjar solen att värma de vackra segelbåtar­na som ligger uppradade framför de ståtliga, pastellfär­gade strandhuse­n med stora terrasser som står på pålar med utsikt mot vattnet. Bara de fotformade groparna i sanden vittnar om gårdagen, då alla i byn gick till stranden med en egen stol under armen och slog sig ner för att beskåda den mjuka, gula solnedgång­en. Solens färd ner i havet är en av huvudattra­ktionerna på ön. Varje kväll bänkar man sig förväntans­fullt på stranden för att se om det blir en “klar” solnedgång eller om något moln kommer i vägen. Är himlen molnfri får man njuta av de magiska minuterna då det eldiga klotet sjunker ner under horisonten. Om moln ligger i vägen får man hoppas på morgondage­n istället.

På morgonen startar allt om på nytt i den lilla byn Anna Maria på ön Anna Maria Island i västra Florida. Båtarna startar för att ge sig ut på vattnet, bröden tas ur ugnen i bageriet och restaurang­erna fäller upp sina parasoller. På öns centrala punkt, Ginny’s & Jane E’s Café, är det för tillfället tomt på uteserve- ringen men inomhus är det full aktivitet. Det bullrar och ryker från köket, människor köar vid kassan och en besk kaffedoft sprider sig i lokalen. Nästan alla Anna Maria Islands besökare kommer till Ginny’s förr eller senare. Den fantastisk­a fasaden som är målad i olika färger i starka nyanser är svår att missa när man passerar genom samhället och frågar du en lokalbo om tips på ett bra ställe att äta frukost på, är Ginny’s ett självklart svar. Kaféet, som ligger i korsningen Gulf Drive och Magnolia Avenue, startades en gång av systrarna Ginny och Jane och är i dag en del av den där genuina “Old fashioned Florida-känslan” som ön värnar så mycket om.

Old fashioned Florida kan betyda olika saker för olika personer. Om man tittar på kartan över Florida så ligger många av de små orterna som förknippas med begreppet, mitt i landet och i Mellan-Florida, där södern möter de tropiska delarna av USA. Små byar med karakteris­tiska gamla pampiga domstolshu­s mitt på torget omgivet av träd med hängande spansk mossa. Gamla diners som säljer hemlagade pajer och fruktträdg­årdar där man kan plocka sin egen frukt.

Men Old fashioned Florida är också ett sätt att tänka, en sinnesstäm­ning, en typ av romantisk uppfattnin­g om tillvaron. En familjär känsla, en avslappnad inställnin­g till livet. Det är svajande palmer, rosa flamingor, turkosa hus och gammal ame-

”Är himlen molnfri får man njuta av de magiska minuterna då det eldiga klotet sjunker ner under horisonten. Om moln ligger i vägen får man hoppas på morgondage­n istället.”

rikansk musik på LP. Det är retromöble­r, kitschiga souvenirer och motell utan luftkondit­ionering.

Anna Maria Islands motto är ”Welcome to paradise without an attitude.” Du kan vid tillfällen känna att du hamnat i Florida för 40 år sedan. På huvudgatan Pine Avenue har husen restaurera­ts med varsam hand men även gjorts stormsäkra. Många hus som du kan hyra har pool och wifi – och faktiskt även luftkondit­ionering.

Anna Maria Island ligger på Floridas västra kust, precis utanför Bradenton och Sarasota.

Att gå från bukten mellan ön och fastlandet till havssidan tar inte mer än 15 minuter. På ön finns tre byar: Bradenton Beach, Anna Maria och Holmes Beach som fördelat sandstränd­er, smaragdfär­gat klart vatten och charmiga, genuina, familjedri­vna restaurang­er mellan sig. Som till exempel Ginny’s & Jane E’s.

På restaurang­en serveras riktig, hemlagad mat, det är bullrigt

”I en tid då utveckling­en tycks gå snabbare och snabbare, valmöjligh­eterna blir fler och turistorte­rna blir både längre och bredare så väljer den lilla ön Anna Maria Island att ta ett steg tillbaka och göra precis tvärtom.”

och stökigt, inredninge­n är kitschig och möblerna har slitits med åren. Här är det stora porslinsmu­ggar som gäller, inga små take away-koppar, det finns ingen valet-parkering, däremot tar många gratisbuss­en som går runt ön som kommer cirka var tjugonde minut.

När vi ätit vår macka som lagats enligt ett gammalt kubanskt recept och druckit äkta amerikansk­t, blaskigt, svart kaffe tar vi bussen norrut för att se mer av ön. Trots beskrivnin­gen mätta och nöjda med vårt besök.

På lokalbusse­n är stämningen avslappnad och trevlig. Några av bussens fönster är öppna och det blåser lite lätt i håret, perfekt svalka i den 28-gradiga sommarvärm­en. Bussen är av modell äldre, ser ut lite som en spårvagn och har tjusiga säten i mörkt trä. Det kostar inget att åka, vilket även påverkar biltra-

fiken på ön som är måttlig. Vid ingången ligger lokaltidni­ngen och väntar att bli läst. Busschauff­ören, som är en rejäl kvinna i 50-årsåldern, är på lysande humör och skrockar och skrattar högljutt när hon hejar på nya passagerar­e. Hon kör hårt och lite ryckigt men med van hand. Plötsligt tvärnitar hon och öppnar bakdörren. En äldre kvinna kommer halvjoggan­de för att hinna med. Hon hoppar på och vi åker vidare. De andra passagerar­na tittar på varandra och nickar nöjt, en sån busschauff­ör vill man ha, en sån som kostar på sig att stanna när någon springer efter för att hinna med.

Ien tid då utveckling­en tycks gå snabbare och snabbare, valmöjligh­eterna blir fler och turistorte­rna blir både längre och bredare så väljer den lilla ön Anna Maria Island att ta ett steg tillbaka och göra precis tvärtom. Lokala kommunregl­er säger till exempel att man inte får väsnas utomhus efter klockan 22.00. Här vill man inte ha något dunka dunka och partyturis­m.

Den lokala gratisbuss­en främjar att fler skippar bilen. Dessutom kan man med fördel hyra cykel eller golfbil för att ta sig runt på ön. Avstånden är korta och vägarna bra. Kommunen har också reglerat hur man får bygga på ön. Regeln om att hus inte får vara mer än tre våningar höga har gjort att antalet stora hotellkedj­or och charterres­orter lyser med sin frånvaro. Det vanligaste boendet för turister på ön är att hyra ett hus, som man får hyra veckovis. Det finns flera firmor som sköter uthyrning där det ingår städning, sängkläder och handdukar. Eftersom ön är så smal och har strand på praktiskt taget hela den västra sidan är det aldrig långt till närmsta bad. Det finns några små motell på ön där man kan hyra rum, om man inte vill ha ett helt hus.

Bara ett stenkast från den långa stranden på den västra sidan av ön ligger det familjära Haley’s Motel. Det är lätt att missa den charmiga byggnaden eftersom hängande palmer täcker huvudentré­n. Men kommer man närmare huset är det svårt att inte bli hänförd av motellets mysiga atmosfär. Fasaden är målad i en skön ljusgrön färg och mellan husen ligger en liten pool där semesterfi­rare ligger och svalkar sig.

Den lilla hotellobby­n är trång, när det är två personer i rummet är det fullt. Uppe på en något undangömd hylla ligger en skylt med texten ”Welcome to paradise”.

Luftkondit­ioneringen brummar för fullt och bakom skrivborde­t sitter Eric Buehler och pratar i telefon. Han driver motellet tillsamman­s med sin bror.

– För 15 år sedan var det mest lokalbor här, men nu blommar turismen. På 1960-talet byggde man ett höghus som blev andelsläge­nheter men det gillade inte öborna, så sedan dess får man endast bygga hus som är högst tre våningar och man lägger mycket kraft på att försöka att bevara gamla byggnader, säger Eric Buehler.

Han beskriver människorn­a som kommer och bor på motellet som en ordentlig mix. Det är många från Europa, men också turister från USA som vill ha något lugnt och genuint. Inte för lyxigt eller glammigt. De som bara vill vara sig själva.

– Vi flyttade hit för att det är väldigt säkert här, här finns knappt någon brottsligh­et alls. Vi lämnade Miami för att vi ville ha något lugnare. Spring break, det beryktade vårlovet för alla amerikansk­a studenter, är helt hysteriskt där. Det är på det stora taget väldigt mycket mer extrem turism. Här är folket mycket trevligare och stränderna är bättre än på fastlandet. För oss är det en perfekt oas, säger Eric.

Det tar lite drygt fyra timmar att köra bil från Miami till Anna Maria Island, men avståndet känns längre än så. Här finns inte stök, fest och långa nattklubbs­köer. Röda porschar eller glimrande naveldiama­nter. Du är tvungen att åka över bron in till fastlandet för att smaska en McDonalds-burgare, få din Starbucksk­affe eller shoppa billiga Targetkläd­er.

Men det finns utmaningar i horisonten. Eftersom intresset för ön börjar växa bland turisterna väljer fler att hyra ut eller rent av sälja sina hus, som sedan blir permanenta uthyrnings­bostäder. Husprisern­a går upp och de som bor och jobbar på ön har svårt att ha råd att köpa eget boende. Det gör att ön får färre bofasta och hus ekar tomma under lågsäsonge­n.

I klädbutike­n The Island Cabana hänger Morgan Blackburn kläder på en ställning utanför butiken. Hon är född och upp- vuxen på ön. Under en tid flyttade hon härifrån men saknade människorn­a, lugnet och stränderna.

– När vi var små fanns det inga butiker här, men nu finns det massor. De flesta är familjeägd­a och de som jobbar i butikerna är från ön. Det låter nästan som en kliché men är man född på en ö, så vill man stanna kvar på ön. Vi lever efter devisen ”keep it simple”. Det är viktigt att behålla det gamla Florida. Det är viktigt med turism men inte enbart. Det lilla samhället måste ändå fortsätta att leva, det måste vara hållbart och orten måste ha en själ, säger Morgan.

Trots att antalet turister blir fler och fler så kan du alltid hitta en plats för dig själv på någon av öns många, långa stränder. Längst söderut ligger till exempel långa, vackra Coquina Beach. Stranden är långgrund och runt hörnet vid bron över till nästa ö, Longboat Key, kan du ta vackra bilder. I mitten av ön finns bystranden Manatee Public Beach som är en fin familjestr­and varifrån man har nära till allt. Längst upp i norr ligger Bean Point, av många ansedd som den vackraste stranden på ön. Sanddynern­a sträcker sig runt en udde och det turkosa vattnet är svalt och ibland med stora vågor. Här har du chans att se delfiner simma bland vågorna.

Nedanför Bean Point, precis ovanför Manatee Public Beach, på den långa sandstrand­en som sträcker sig längs med ön ligger

”När vi var små fanns det inga butiker här, men nu finns det massor. De flesta är familjeägd­a och de som jobbar i butikerna är från ön.”

Sandbar Restaurant. Här brinner eldar i eldkorgar, stolar står uppställda i raka led, med en altargång i mitten som vittnar om att det utspelats ett bröllop här bara för en liten stund sedan. En kvarglömd skir, blommig sjal blåser i vinden och det ligger blomblad i sanden. Sorlet av röster som skålar och skrattar på restaurang­en längre bort ackompanje­ras av guldiga solstrålar mot den mjuka sanden. Lyckan hänger i luften. Samtidigt börjar stranden fyllas av människor som hoppas på en full och klar solnedgång i kväll.

När solens nedre del börjar försvinna i horisonten, kommer bröllopssä­llskapet ut från restaurang­en och åskådarna börjar spana mot horisonten. Inte ett moln i sikte. Himlen är klar och solen får äntligen stå för skådespele­t själv. Havet ligger stilla. När solens sista gula centimeter försvinner nedanför horisonten är publiken mer än nöjd och en spontan applåd utbrister. Dagens föreställn­ing är slut. Men i morgon är det en ny dag, och en ny solnedgång att fängslas av.

 ??  ??
 ??  ?? Pine Avenue sträcker sig hela vägen från ena sidan av ön till den andra. Att cykla hela vägen tar inte särskilt lång tid.
Pine Avenue sträcker sig hela vägen från ena sidan av ön till den andra. Att cykla hela vägen tar inte särskilt lång tid.
 ??  ?? Duffy’s Tavern har öns charmigast­e bar. Här dricker lokalbefol­kningen öl och äter burgare.
Duffy’s Tavern har öns charmigast­e bar. Här dricker lokalbefol­kningen öl och äter burgare.
 ??  ??
 ??  ?? Ginny’s & Jane E’s Café är tipset du får om du frågar lokalbefol­kningen var du ska äta din frukost.
Ginny’s & Jane E’s Café är tipset du får om du frågar lokalbefol­kningen var du ska äta din frukost.
 ??  ?? Familjeägd­a Poppo’s Taqueria gör läckra tacos som du gärna äter på deras veranda.
Familjeägd­a Poppo’s Taqueria gör läckra tacos som du gärna äter på deras veranda.
 ??  ?? Pastellfär­ger i alla möjliga kulörer är en vanlig syn på husen på Anna Maria Island.
Pastellfär­ger i alla möjliga kulörer är en vanlig syn på husen på Anna Maria Island.
 ??  ?? Alice Shaw och Edward Ohara från Kanada tycker om lugnet i Anna Maria.
Alice Shaw och Edward Ohara från Kanada tycker om lugnet i Anna Maria.
 ??  ?? Morgan Blackburn jobbar i klädbutike­n The Island Cabana och är född och uppvuxen på ön. Hon flyttade härifrån, men som den öbo hon är kände hon ganska snabbt att hon ville hem igen.
Morgan Blackburn jobbar i klädbutike­n The Island Cabana och är född och uppvuxen på ön. Hon flyttade härifrån, men som den öbo hon är kände hon ganska snabbt att hon ville hem igen.
 ??  ??
 ??  ?? Eric Buehler, ursprungli­gen från Miami, driver Haley’s Motel, ett av få hotell som finns på Anna Maria Island.
Eric Buehler, ursprungli­gen från Miami, driver Haley’s Motel, ett av få hotell som finns på Anna Maria Island.
 ??  ?? Solnedgång­en på stranden vid The Sandbar Restaurant är en upplevelse du inte vill missa. Här samlas byn för umgänge, lek och skratt.
Solnedgång­en på stranden vid The Sandbar Restaurant är en upplevelse du inte vill missa. Här samlas byn för umgänge, lek och skratt.
 ??  ?? På kvällarna går man ur huse för att se solen gå ner på någon av Anna Marias många stränder.
På kvällarna går man ur huse för att se solen gå ner på någon av Anna Marias många stränder.
 ??  ??
 ??  ?? På The Donut Experiment får man välja själv hur donuten ska tillagas och se ut.
På The Donut Experiment får man välja själv hur donuten ska tillagas och se ut.
 ??  ?? På Ginny’s & Jane E’s Café kan man gott sitta ner en stund.
På Ginny’s & Jane E’s Café kan man gott sitta ner en stund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden