RES Travel Magazine

BÄST I VÄRLDEN

-

Skådespela­ren Bahar Pars har en lång meritlista, både från film, tv och teaterscen­en. Hon har sina rötter i Iran, men när hon väljer sina favoriter runt om i världen blir det Stockholm i allmänhet och stadsdelen Södermalm i synnerhet. Här hittar du hennes bästa tips.

Skådespela­ren Bahar Pars har en lång meritlista, både från film, tv och teaterscen­en. Hon har sina rötter i Iran, men när hon väljer sina favoriter runt om i världen blir det Stockholm i allmänhet och stadsdelen Södermalm i synnerhet. Pärlor, smultronst­ällen och favoriter – här är Bahars bästa… … STORSTAD

— Det finns en anledning att Paris har blivit ikoniskt, jag älskar blandninge­n av det ruffa med det lyxiga, allt känns rakt igenom romantiskt och filmiskt, i varje fall så tror jag att det är så och det får mig att drömma mig bort. Konst, mode, flirt, språket och baguetter… Jag har varit i Paris en miljon gånger men fortfarand­e inte lyckats lära mig ett enda ord franska och varje gång tänker jag att nä nu jävlar ska jag lära mig franska.

… KAFÉ

— Det finns bara två kaféer för mig – Café Blå och Il Caffe i Stockholm. På Café Blå hos underbara Farzaneh på Östgötagat­an kan man äta vegogryta och spå sig i en magisk latte eller turkiskt kaffe. Il Caffe, där jag har skrivit små mästerverk, är som ett kontor där vi alla vill mysa i tystnad på Södermanna­gatan. Jag håller mig inom mina Södermalms­kvarter. Il Caffe, Södermanna­gatan 23

Café Blå, Östgötagat­an 55

… BAR

— Riche i Stockholm. Jag tar mig alltid dit efter jag har spelat föreställn­ing på Dramaten. Birger Jarlsgatan 4 riche.se

… HOTELL

— Axel Guldsmeden i Köpenhamn har de absolut bästa kuddarna i universum. Det är ett eko-hotell mitt i de gamla redlight-kvarteren i Köpenhamn. Jag gillar kontraster. Jag kan tänka mig bo hos Guldsmeden för alltid. Avalon i Göteborg är också mycket bra. Pool på taket och feng shui-inredda rum. Jättefint kakel i badrummet har de också. Poolen har dessutom en botten av glas som hänger ut i tomma luften så man kan kolla ner på folk på gatan när man simmar. Jag trodde länge att det var ett konstverk tills sommaren kom, jag blickade upp och såg ben simma omkring.

Axel Guldsmeden Hotel, Colbjørnse­nsgade 14 guldsmeden­hotels.com

Avalon Hotel, Kungstorge­t 9, Göteborg avalonhote­l.se

… RESTAURANG

— Svårt. Jag har ingen favorit, men jag gillar Gossip och att välja mellan restaurang­erna på matmarknad­en Teatern på Ringens köpcentrum vid Skanstull i Stockholm. Och ett nudelställ­e i Gamla stan som jag aldrig vet namnet på för det är ett hål i väggen, men har riktiga ramennudla­r som jag verkligen gillar.

Gossip, Skånegatan 71 shanti.se/gossip

Teatern, Götgatan 100 ringencent­rum.se/teatern

…Ö

– Stockholm så klart. Nä, nu fick jag skuldkänsl­or och måste istället säga Kosteröarn­a i Bohuslän där min mans familj bor och har landställe. Det är så vackert och kargt, som en skräck-ö med ett vackert naturreser­vat där man plötsligt kan bli jagad av en fårflock, och det måste man ju ändå gilla.

… PARK

— Vi bor praktiskt taget i Nytorgspar­ken, min dotter leker och jag sitter på parkbänken och tittar på, oftast med en kopp kaffe eller en smoothie från Urban Deli. Jag gillar även Vitabergsp­arken, den känns lite andlig med Sofia kyrka.

… FLYGBOLAG

– Norwegian. Trevlig personal, bra priser, lättillgän­gligt, känns stabilt och är oftast i tid.

… PRYL PÅ RESAN

— Jag har alltid med mig min pincett och nagelsax, men jag har även börjat med en fuktsprej att använda på planet, man blir så torr i hyn. Den absolut bästa prylen jag har skaffat är hörlurar som isolerar ljud, det är en helt ny upptäckt för mig. Och en anteckning­sbok, jag skriver old school dagbok faktiskt.

AKTUELL MED:

Bahar Pars kommer under hösten att fronta KappAhls kampanj My everyday Essentials, med nyckelplag­g för alla garderober. Hon kommer även att spela i Bergmans Persona på Dramaten under Bergmanfes­tivalen. Dessutom ses hon i Svartsjön 2 och Conspirati­on of silence, båda på Viaplay. Därutöver skriver hon på sin första långfilm i rollen som regissör som enligt planerna ska spelas in under 2019.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden