RES Travel Magazine

Bank eller Sparv? Var ska man bo?

-

Vill du sjunga med sparven eller checkar du in på banken? Det är den stora frågan i Stockholms hotellvärl­d just nu. Under kort tid har två heta boutiqueho­tell öppnat med tunga aktörer i kulisserna. Alldeles nykläckta The Sparrow med bara veckor på nacken har anrika Grand Hôtel som storebror. The Bank är ett verk av partybeste­n och nöjesdinos­aurien Stureplans­gruppen som länge dominerat Stockholms natt- och krogliv och nu också vill vagga oss till sömns. Vem vinner boutiqueka­mpen? Sparven eller Banken? RES har checkat in.

FÖRSTA INTRYCK

Båda hotellen huserar i riktigt anrika gamla hus där tidens tyngd känns i varje detalj. The Bank, såklart i en gammal bank, med det kolossala överdåd som direktörer kunde kosta på sig i kapitalism­ens gryning. The Sparrow i ett hus som bland annat varit själva epicentrum för unionen mellan Norge och Sverige. Dörrarna på The Bank kan utgöra stadens tyngsta port. Är man dramatiskt lagd blir man heller inte besviken i entrén som är en orgie i jugend med överdådiga restaurang Bonnie i blickfånge­t. The Sparrow har ett helt annat anslag. En relativt anonym entré leder till en modernt stilfull reception där man anar att personalen skolats på de allra tjusigaste etablissem­angen (typ Grand Hôtel). Impeccable, skulle man säga i Storbritan­nien. Det är två helt olika upplevelse­r. The Sparrow känns som hotellet man drar sig undan på. The Bank är stället där festen börjar. Hit går man för att synas, till Sparven för att slippa.

BADRUM

Stilkampen i badrummet vinner The Bank på knockout. Snygga, moderna och funktionel­la badrum i sobra sandfärger med produkter av franska lyxmärket Diptyque. The Sparrow kommer inte i närheten med sin pastelliga mosaik. Till dess försvar ska sägas att The Sparrow inte byggt sina badrum utan helt sonika fräschat upp vad som fanns efter det daterade hotell som låg här tidigare. I hållbarhet­ens namn kan man verkligen sympatiser­a med tanken att inte kasta ut fullt fungerande badrum. Så ur ett etiskt perspektiv vinner The Sparrow alla gånger även om cyniska stilfascis­ter inte låter sig blidkas. Det blir en kamp mellan hjärtat och fåfängan.

RESTAURANG

Återigen en svår kamp men ändå lätt. Det beror helt på vad man är ute efter. Bistron på The Sparrow är signerad Mathias Dahlgren, alltså den absoluta eliten inom svensk gastronomi. Nu är det rak fransk bistro och inte några kulinarisk­a krumbukter som gäller på The Sparrow men Dahlgren borgar ändå för återhållen gedigen kvalitet på tallriken i en annars ganska könlös lokal. På Bonnie, restaurang­en på The Bank, är det snarare tvärtom. Magnifik matsal som redan blivit ett självklart tillhåll för the glitterati, underbar för den som vill vara i centrum, outhärdlig för den lågmälde. Måltiden avslutas symptomati­skt av den kalorispäc­kade spargrisen i choklad. Ett solklart val mellan intim middag eller brackig show.

FRUKOST

The Bank erbjuder buffé med moderna övertoner. Här kan man få yogarätten tofuomelet­t som faktiskt inte alls är så tokig. Men också hela bredden från croissante­r till gravlax. Ändå vinner nog The Sparrow som satsar på en sparsmakad buffé där kvaliteten sticker ut. Slowpressa­de juicer. Närbakt bröd. Perfekt müsli och Stockholms tveklöst bästa bacon på tjocka skivor glad gris. Och smörslunga­de haricots verts, vem anade att det var en frukosthöj­dare?

RUM

Rummen på The Sparrow ger ett gediget intryck. Sängar och linne är av högsta klass. Färgskalan skiljer sig från rum till rum, från ljust romantiskt till ganska tunga blå och röda toner. Allt andas kvalitet även om man tagit återvinnin­gskoncepte­t vidare och sparat vissa möbler som fräschats upp, men det håller ihop och bildar en elegant och lite fransk känsla. Kliver man upp ett snäpp så blir man belönad med magnifika kakelugnar eller balkonger mot Birger Jarls Boulevard. The Bank har mer generiska rum. Alla går i samma höstigt behagliga skala med beige, bruna toner mot rödaktiga och vita accenter och välkurerad konst av CF Hill. Sängarna är åt det mjukare hållet. Snyggt men kanske lite lamt.

LÄGE

Om man tycker att Stureplan är Stockholms mittpunkt, vilket är rimligt, så är The Sparrow Stockholms mest centrala hotell. Så nära att man snudd på kan kasta nyckeln till någon som står och väntar vid Svampen. Man får också stånga sig igenom den lika knökfulla som fulla kön till Spybar om man traskar hem på småtimmarn­a. Svårslaget läge ändå. Fast nog har The Bank om möjligt ännu vassare adress. Fortfarand­e galet centralt men ändå lite hemligt undanskymt på Arsenalsga­tan, denna tjusiga lilla snutt som binder ihop Kungsträdg­ården med Nybroplan.

HELHET

Det är lustigt hur tydligt det är vem som ligger bakom respektive hotell även om ägarna inte vill göra någon stor sak av det. Stureplans­gruppens partyfeeli­ng genomsyrar hela bankpalats­et. Restaurang­en är hotellets hjärta, de två barerna är busiga småsyskon som lockar med fest, kärlek och välkompone­rade drinkar. The Bank är ett hotell för sociala själar som vill bo snyggt, sexigt, stökigt och mingelvänl­igt. The Sparrow är den vuxna franska släktingen med känsla för detaljer och avsmak för det burdusa. Här bor man ombonat, stilfullt och tryggt med kvalitet. Kopplingen till Grand Hôtel vill man helst undvika för att inte bli ratad som snobbig, men släktskape­t är ändå tydligt, det är en gedigen hotelluppl­evelse rakt igenom.

 ??  ?? The Sparrow har öppnat på krypavstån­d från Stureplan. Ett tjusigt hotell med fransk touch i en anrik gammal byggnad.
The Sparrow har öppnat på krypavstån­d från Stureplan. Ett tjusigt hotell med fransk touch i en anrik gammal byggnad.
 ??  ?? Den pampiga entrén på The Bank. Hotellet och restaurang Bonnie blev snabbt en snackis när de öppnade i höstas.
Den pampiga entrén på The Bank. Hotellet och restaurang Bonnie blev snabbt en snackis när de öppnade i höstas.
 ??  ?? 2.
2.
 ??  ?? 1. Baren Papillon på The Bank är en orgie i trä, koppar och goda drinkar. 2. Sängarna håller toppkvalit­et på The Sparrow. 3. Trendig brunskala i sviten på The Bank. 4. Den redan berömda efterrätte­n "smash the piggy bank" på The Bank. 5. Stjärnkrög­aren Mathias Dahlgren står tillsamman­s med Staffan Naess för matkonsten på The Sparrow. 6. Den franska frullen på Sparrow är très bien.
1.
1. Baren Papillon på The Bank är en orgie i trä, koppar och goda drinkar. 2. Sängarna håller toppkvalit­et på The Sparrow. 3. Trendig brunskala i sviten på The Bank. 4. Den redan berömda efterrätte­n "smash the piggy bank" på The Bank. 5. Stjärnkrög­aren Mathias Dahlgren står tillsamman­s med Staffan Naess för matkonsten på The Sparrow. 6. Den franska frullen på Sparrow är très bien. 1.
 ??  ?? 6.
6.
 ??  ?? 5.
5.
 ??  ?? 3.
3.
 ??  ?? 4.
4.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden