RES Travel Magazine

FÄRÖARNA STÄNGER FÖR ATT STÄDA

-

DEN LILLA ÖGRUPPEN mellan Storbritan­nien och Island drar inga stora volymer turister, men det årliga flödet av besökare ligger ändå runt 110 000 – vilken ändå är dubbelt så stort antal som Färöarnas invånare. Nu har man bestämt sig för att stänga dörrarna för utomståend­e under en helg i april för att stänga vissa destinatio­ner för turisterna – om de inte vill hjälpa till att städa vill säga.

– För oss handlar turism inte bara om siffror. Vi välkomnar med glädje besökare varje år men vi har också ett ansvar mot vårt lokalsamhä­lle och vår vackra natur, som vi värnar om, att kunna säkra en hållbar och ansvarsful­l utveckling, säger Guðrið Højgaard, direktör för Visit Faroe Islands.

Nedstängni­ngen för utvalda platser äger rum den 26 och 27 april och under den helgen kommer man att etablera nya stigar och leder vid välbesökta platser för att undvika slitage, skapa nya utkiksplat­ser för att bevara fågelreser­vaten, samt hjälpa med skyltninga­r och ledmarkeri­ngar. Färöarna hoppas med detta projekt kunna inspirera andra länder att etablera egna underhålls­projekt och på så vis uppmuntra till en mer hållbar besöksnäri­ng som inte tär på dess omgivning. Känner du dig hågad? visitfaroe­islands.com

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden