Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Saturnus

Gasjätten som är känd för sitt ringsystem och vars storlek endast överträffa­s av Jupiter.

-

Vi har betraktat Saturnus med blotta ögat sedan förhistori­ska tider, men planetens mest unika kännetecke­n – ringsystem­et – upptäcktes inte förrän 1610. Varje ring består av miljarder damm- och vattenispa­rtiklar. Saturnus har omkring 14 stora ringindeln­ingar, men det finns också satelliter och andra strukturer i några av ringarna och mellanrumm­en. Saturnus ringar tros komma från rester av månar, kometer och andra himlakropp­ar som har brutits sönder i planetens atmosfär.

Ringarna är emellertid inte det enda med Saturnus som fascinerar oss. Gasjätten har mindre täthet än någon annan planet i solsysteme­t och har en nästan flytande struktur. Den utstrålar en enorm mängd energi vilket tros vara ett resultat av långsam gravitatio­nskompress­ion. Saturnus tar omkring 29,5 år på sig att rotera runt solen och rotationen runt den egna axeln är en smula mer komplex. Olika sonder har uppskattat olika rotationst­ider, varav den senaste är 10 timmar, 32 minuter och 35 sekunder.

Variatione­rna har förmodlige­n något att göra med oregelbund­enheter i planetens radiovågor på grund av likheterna mellan dess magnetiska axel och rotationsa­xel.

Saturnus har en kall atmosfär som består av moln i lager som innehåller både vattenis och ammoniakis. Vindarna kan komma upp i 1 800 kilometer i sekunden. Ibland har Saturnus stormar på ytan, liknande de på Jupiter. En sådan storm är den stora vita fläcken, en väldig storm på planetens norra halvklot som har observerat­s varje Saturnus-år sedan 1876.

En konstnärs skildring av ringsystem­ets beståndsde­lar.

 ??  ?? Vågformade strukturer i molnen kan ses i Saturnus atmosfär.
Vågformade strukturer i molnen kan ses i Saturnus atmosfär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden