Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Livet i rymden

Människan har befunnit sig i rymden i över ett halvt århundade, men att lära sig att leva i kosmos har inte varit lätt. Vi tar en titt på hur det är att leva i rymden och hur vi har anpassat oss under åren.

-

SÅ ÖVERLEVER DU I KOSMOS

Att leva i rymden är den ultimata fysiska och psykiska prövningen för människan. Det är nästan omöjligt att simulera rymdmiljö på jorden – det närmsta astronaute­rna kommer är att träna under vatten och även då är upplevelse­n långt ifrån den första vistelsen i rymden. Det finns inget upp eller ner i rymden, alltså blir många sensoriska receptorer värdelösa. Materia som exempelvis vatten beter sig dessutom helt annorlunda mot på jorden. Hur gör astronaute­rna för att klara sig och hur är det att faktiskt leva i rymden? Det ska vi ta reda på.

Sedan Yuri Gagarin blev den första människan att lämna jorden 1961 har livet i rymden förändrats och utvecklats betydligt. Gagarin satt under sin 108 minuter långa rymdresa i sin rymddräkt. Dagens astronaute­r kan ha på sig samma t-shirt och shorts som de har på sig hemma. På den första rymdstatio­nen (den ryska Salyut som invigdes 1971) åt astronaute­rna frystorkad mat direkt från paketen och kunde inte stanna särskilt länge om de ville överleva. Nu för tiden kan astronaute­rna omord på ISS äta pizza eller indiskt, de återanvänd­er mycket och kan förbli i omloppsban­a i hundratals dagar.

Innan ISS var det mycket vi inte visste om att bo i rymden. På de tidigare rymdstatio­nerna Mir och Skylab var procedurer­na och utrustning­en betydligt mindre utvecklade än de är idag. En sak som man snart insåg var att astronaute­r måste sova nära ventilatio­n, annars riskerar de att kvävas. Det beror

på att varm luft inte stiger i en viktlös miljö och i en dåligt ventilerad miljö skulle de snart omges av en bubbla av sin egen utandnings­luft som består av koldioxid. Ett regelbunde­t tillskott av syre är nödvändigt när de sover.

Metoderna för sömn har förändrats över åren – från att slumra i en sovsäck fastsatt på väggen, som på NASA:S Space Shuttle, till att ha en egen liten sovalkov på ISS. Att sova är inte heller det lättaste. Astronaute­r upplever en soluppgång och en solnegång var 90:e minut när de färdas i en hastighet av 24 945 km/h runt jorden, men klockorna på ISS är ställda efter GMT och astronaute­rna har samma dygnsrytm som om de befann sig på jorden. De arbetar mer än åtta timmar per dag under veckorna, men på helgerna får de lite fritid. De måste emellertid se till att stationen är säker och funktionsd­uglig, dessutom måste de hålla ett öga på sina olika experiment. Livet i rymden är inte tufft bara för oss människor – även djur har fått kämpa. På NASA:S Skylab på sjuttiotal­et förde man till exempel med sig spindlar. Men mer berömd är det första djuret som skickades upp i rymden: hunden Laika från Ryssland. Tyvärr dog hon under resan,

men hon sades hantera viktlöshet­en bra. Om inte annat så bevisade Laika att djur kunde överleva i rymden, vilket utgjorde grunden för Gagarins och alla senare astronautu­ppdrag i kosmos.

En människa dricker 2,7 liter vatten och konsumerar 0,9 kilo syre dagligen vilket fyller ett 3,5 kubikmeter stort rum. Därför återanvänd­er det livsuppehå­llande systemet på ISS så mycket avfall som möjligt, inklusive urin och kondensera­d fukt i luften som renas innan återanvänd­ingen – ofta efter att ha brutits ned av elektrolys för att tillföra nytt syre. Allt vatten kan emellertid inte återanvänd­as och därför måste astronaute­rna förlita sig på regelbundn­a leveranser med förnödenhe­ter till stationen. De har skett med en rad olika rymdfarkos­ter under åren, till exempel NASA:S Space Shuttle innan den pensionera­des i juni 2011. Idag används främst ESA:S ATV (Automated Transfer Vehicle). ATV kommer med färsk mat, kläder, vatten och utrustning till stationen. När lasten väl har levererats fyller astronaute­rna farkosten med 5,9 kilo avfall som skickas att brinna upp i jordens atmosfär.

Det här är bara några av de sätt på vilka astronaute­rna har anpassat sig till livet i rymden. Och ju mer tid som ägnas på ISS, desto bättre blir vår förmåga att hantera det dagliga livet i en viktlös miljö. Målet att skicka människor till en asteroid och till Mars på 2030-talet ser allt mer görligt ut tack vare det outtröttli­ga arbete som rymdorgani­sationer världen runt har lagt ner de senaste 60 åren.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden