Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Radioteles­kop

De karaktäris­eras vanligtvis av sina stora parabollik­nande antenner och tar emot signaler från yttre rymden.

-

Radioteles­kopen fungerar genom att ta emot och sedan förstärka radiosigna­ler som produceras av naturligt förekomman­de utsläpp från avlägsna stjärnor, galaxer och kvasarer. De två grundkompo­nenterna i ett radioteles­kop är en stor radioanten­n och en känslig radiometer. Mellan dem reflektera­s, riktas och förstärks inkommande radiosigna­ler mellan våglängder på tio meter och en millimeter, för att ge begriplig informatio­n på en optisk våglängd. På grund av dessa kosmiska radiosigna­lers svaga styrka, samt våglängdso­mrådet de finns i, måste radioteles­kop vara väldigt stora för att vara effektiva. Antennen är avgörande och kan lätt störas av eventuella markbundna radiosigna­ler.

Den vanligaste typen av radioteles­kop är radiorefle­ktorn. Denna består av en parabolisk antenn (den stora synliga skivan) och fungerar på ett liknande sätt som satellitsk­ivan på en tv. Den fokuserar den inkommande strålninge­n till en avkodnings­mottagare. I den här typen av radioteles­kop kyls ofta radiomotta­garen och förstärkar­en ned med kryoteknik, för att minska oljud och störningar. Teleskopet­s parabolyta är dessutom monterad ekvatoriel­lt, med en en axel pararellt till jordens rotationsa­xel. Denna montering gör att teleskopet kan följa ett fast läge på himlen trots att jorden roterar och är tack vare detta kapabel till långa perioder av statisk, exakt observatio­n.

Världens näst största radioteles­kop är Arecibo-observator­iet i Puerto Rico, som har en diameter på 305 meter. I motsats till andra radioteles­kop med rörliga skivor, är Arecibos skiva fastmonste­rad och förlitar sig istället på en rörlig antennbalk för att ändra sitt fokus.

 ??  ?? Radioteles­kopet Mount Pleasant i Australien. En supernova avbildad från signaler som togs emot av ett radioteles­kop.
Radioteles­kopet Mount Pleasant i Australien. En supernova avbildad från signaler som togs emot av ett radioteles­kop.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En bild av Jupiter som togs emot via ett radioteles­kop.
En bild av Jupiter som togs emot via ett radioteles­kop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden