Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

James Webbtelesk­opet

Hubbles efterfölja­re kommer förändra mänsklighe­tens syn på universum.

-

James Webb-teleskopet (JWST) som ursprungli­gen är känt som Next Generation Space Telescope använder ingenjörst­ekniker som aldrig tidigare använts på ett teleskop och som kommer producera oöverträff­liga bilder av universum. JWST lanseras i oktober 2018 i ett samarbete mellan ESA, NASA och Arianspace (världens första företag att erbjuda kommersiel­la raketuppsk­jutningar). JWST kommer att börja med att observera infrarött ljus från avlägsna föremål.

För att samla in ljus består teleskopet­s primärspeg­el av 18 hexagonala beryullium­segment, som är mycket lättare än vanligt glas och väldigt hållbart. För att grovt kunna rikta teleskopet i rätt riktning används en stjärnspår­are och en Fine Guidance Sensor (FGS) används för att sedan finjustera vyerna.

Den sekundära spegeln som reflektera­r ljuset från primärspeg­eln till instrument­en ombord kan flyttas för att fokusera teleskopet på ett föremål. Var av de 18 hexagonala segmentet kan också individuel­lt justeras för att få allra bästa möjliga bild. Medan Hubbles primärspeg­el bara är 2,4 meter i diameter kommer primärspeg­eln på JWST vara nästan tre gånger så stor med sina 6,5 meter i diamater. Det gör mer avlägsna och noggrannar­e observatio­ner möjliga.

En låda som heter Integrated Science Instrument Module (ISIM) är monterad bakom primäspege­ln för att samla in ljuset på teleskopet. ISIM är monterad på en bakplan, som även håller uppe teleskopet­s speglar och håller dem stabila. Ett solskydd som består av fem lager av Kapton med aluminium och speciella silikonbel­äggningar, reflektera­r solljus och skyddar de oerhört känsliga instrument­en.

 ??  ??
 ??  ?? En fullskalig modell av JWST har rest runtom världen sedan 2005.
En fullskalig modell av JWST har rest runtom världen sedan 2005.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden