Söndag (Aftonbladet)

RYGG- SÅ BLIR DU AV MED VÄRKEN

Små förändring­ar kan göra STOR skillnad

- Text: Amanda Skagerströ­m Lindau Foto: Thinkstock

Det är ett projekt att få kroppen ur sängen på morgonen och du kan inte längre knyta skorna utan att stöna högt. Kanske säger det plötsligt knak eller så kommer smärtan smygande.

Det händer nästan alla. 8 av 10 svenskar drabbas någon gång av ryggvärk. Oftast är den inte allvarlig och brukar gå över av sig själv, men ibland kan smärtan hålla i sig eller återkomma. – Om man får plötslig och stark värk ska man i första hand vila. Går det inte över efter en vecka är det dags att söka sig till en ryggvärkse­xpert, säger Pär Mattsson, sjukgymnas­t sedan 2001 med specialist­utbildning inom ortopedisk manuell terapi och grundare av sidan dinform.se.

Vem som helst

kan få besvär med ryggen och det kan vara svårt att fastställa den exakta orsaken.

Ålder, kön eller längd är inte avgörande för om du får ont eller inte.

– Det finns 60-åringar som inte har det minsta problem med sin rygg och 20-åringar som har jätteont.

En sak verkar många med ryggbesvär dock ha gemensamt. Arbetet. De flesta som söker hjälp för sin rygg har antingen ett stillasitt­ande jobb eller ett väldigt tungt monotont arbete.

– Ofta är det ytterlighe­terna som orsakar problem. Försök ta pauser, byta arbetsstäl­lning och gå ett varv så ofta som möjligt för att minska påfrestnin­gen på ryggen, säger Pär Mattsson.

Oavsett om du står eller sitter om dagarna är det viktigt att träna på fritiden. När de inre mag- och ryggmuskle­rna är svaga behöver de yttre musklerna jobba extra hårt vilket är en vanlig orsak till smärta.

– Kroppen gillar rörelse. Att pro-

menera eller jogga är utmärkt träning och den naturliga rotationen i ryggkotorn­a är dessutom bra för att förhindra ryggvärk. Många som har problem med sin rygg är rädda för att röra sig eftersom de tror att det kommer göra ont men ibland har man helt enkelt ryggont just för att man är otränad. Men, fortsätter Pär: – Man måste våga slappna av och lita på sin kropp också, inte minst om man redan är spänd. En del verkar tro att det bästa är att alltid gå runt med en hållning som en militär men så

är det inte.

Det finns inga genvägar till en problemfri rygg. Att gå till en legitimera­d ryggspecia­list som knäcker ryggen och masserar upp knutar kan kännas skönt och göra det möjligt att träna och leva som vanligt. Men ofta är det är de små förändring­arna i vardagen som kan göra den största skillnaden.

Många som har problem med sin rygg är rädda för att röra sig

 ??  ?? Pär Mattsson.
Pär Mattsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden