LIBANESISK TAJIN (LIBANESISK FISKGRATÄNG)

Söndag (Aftonbladet) - - Mat -

En fiskgratäng på Mel­la­nöstern­vis med stekt fisk i ta­hi­nisås. Tajin ser­ve­ras of­tast som en me­ze­rätt till­sam­mans med and­ra rät­ter som fri­te­ra­de grön­sa­ker, en syr­lig sal­lad och bröd.

4 por­tio­ner 900 g torsk­fi­lé (färsk el­ler fryst och ti­nad) saf­ten från ½ + 1 ci­tron 3 msk ve­te­mjöl 1 tsk pap­rika­pul­ver raps­ol­ja till stek­ning salt och svart­pep­par

Ta­hi­nisås:

2 dl ta­hi­ni 4 dl vat­ten saf­ten från 1 ci­tron salt och svart­pep­par

Till gar­ne­ring:

3 gu­la lö­kar 100 g pin­jenöt­ter 1 tsk ma­len ka­nel

Till ser­ve­ring:

fri­te­ra­de grön­sa­ker bröd sal­lad, gär­na li­te syr­lig

Gör så här:

1. Sätt ug­nen på 225 gra­der. Klap­pa fis­ken torr med hus­hålls­pap­per. Ring­la saf­ten från ½ ci­tron över fis­ken och kryd­da med salt och pep­par. Blan­da mjöl och pap­rika­pul­ver på en tall­rik och vänd fis­ken i bland­ning­en. Het­ta upp ol­ja i en stor stek­pan­na och stek fis­ken i 2–3 mi­nu­ter på var­je si­da. Lägg fis­ken i en ugns­form, och de­la den i sto­ra bi­tar (spa­ra ol­jan i pan­nan). 2. Strim­la lö­ken till gar­ne­ring­en och stek den på me­del­vär­me i sam­ma pan­na som fis­ken stekts i, tills den blir lätt ka­ra­mel­li­se­rad och får en fin gyl­le­ne färg. Det tar un­ge­fär 15 mi­nu­ter. Rör om då och då. Stek pin­jenöt­ter­na i li­te ol­ja tills de har fått fin färg. 3. Blan­da ta­hi­ni, vat­ten, ci­tronsaft, salt och pep­par till ta­hi­niså­sen i en skål. Mixa ihop allt­sam­mans med en stav­mix­er. Häll så­sen över fis­ken och lägg lö­ken ovan­på. Strö ka­nel och pin­jenöt­ter på top­pen och ugns­ba­ka se­dan mitt ug­nen i cir­ka 30 mi­nu­ter, el­ler tills fis­ken är ge­nom­stekt. 4. Ser­ve­ra till­sam­mans med fri­te­ra­de grön­sa­ker, bröd och sal­lad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden

© PressReader. All rights reserved.