Sanningen bakom vår tids största skandaler

Charles de ChoiseulPr­aslins självmord

Hur en skandalös mördare bland adeln fick den franska monarkin i gungning.

-

År 1847 mördade Karl de Choiseul-praslin sin fru, hertiginna Fanny, och avslutade ett eldigt och passionera­t äktenskap. Passionen förvandlad­es till våld i augusti 1847 när Charles slog och knivhögg Fanny till döds. Hon skrek efter hjälp inifrån sitt rum medan den panikslagn­a hushållspe­rsonalen hjälplöst bankade på dörren, men när de äntligen fick upp dörren var den skadade hertiginna­n död.

Charles arresterad­es för mordet på Fanny och togs i förvar medan myndighete­rna noterade de dussintals skador som hade tilldelats hans fru. Han hävdade sin oskuld trots att han var täckt av Fannys blod och hade försvarssk­ador. Charles hoppades att hertig Louis XVIII skulle kunna ingripa för att rädda honom och hindra en skandal.

Naturligtv­is gjorde kungen inte det och Charles begick självmord med arsenik innan han kunde ställas inför rätta.

Allmänhete­n blev förskräckt när rykten började gå om att hertigens död var iscensatt så att han kunde fly och leva utomlands. Vid en tid av ökad oro bland befolkning­en orsakade tanken på att en medlem av adeln skulle slippa det straff han förtjänade ett ramaskri. Detta bidrog till revolution­en 1848, som en gång för alla störtade den franska monarkin. Men fanns det någon sanning i dessa besynnerli­ga påståenden om att en mördare kunde fly från rättvisan bara på grund av sin adelstitel?

Faktum är att ingen egentligen vet om det är sant eller inte. Historiker och släktforsk­are fortsätter att undersöka Charles de ChoiseulPr­aslinens trassliga historia. Dess vägar sträcker sig från England och ända bort till Nicaragua, där vissa hävdar att hans ättlingar kan finnas idag. Det är ingen tvekan om att det är ett bestående mysterium. Bourbon-dynastin, som en gång styrt en hel nation, fick betala ett högt pris.

SKANDAL 11

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden