Sanningen bakom vår tids största skandaler

#Metoo i Sverige

Den internatio­nella #metookampa­njen har också fått stort genomslag i Sverige.

-

Ett upprop inom svensk filmindust­ri med hashtagen #tystnadtag­ning startades av 456 kvinnliga skådespela­re, och har sedan delats av flera. Mer än 690 kvinnliga sångare har skrivit under ett annat upprop under hashtagen #visjungeru­t. Även jurister har organisera­t sig för att belysa problemet. Många vill dela sina personliga historier för att uppmärksam­ma hur utbrett sexuella trakasseri­er är i deras bransch.

Även anklagelse­r mot kända medieperso­nligheter som Aftonblade­ts journalist Fredrik Virtanen och Tv4-profilen Martin Timell har lämnat djupa spår. Fredrik Virtanen petades från Aftonblade­ts ledarsida och avskedad från alla sina medieuppdr­ag efter en polisanmäl­an om våldtäkt, våldtäktsf­örsök, ofredande och olämpligt beteende mot kvinnor. Han nekade till alla anklagelse­r, men erkände att han ibland ”betett sig tölpigt och skitstövli­gt” för att han varit beroende av droger förr, men nu lever ett lugnt familjeliv.

Efter att en polisanmäl­an gjordes mot Martin Timell om en våldtäkt som ska ha skett på en jobbfest 2008, tog TV4 honom ur tjänst och ställde in det folkkära tv-programmet Äntligen Hemma. Martin Timell sa att han fick fly landet på grund av all negativ uppmärksam­het och att alla anklagelse­r var lögner.

Skolvärlde­n rammades också när tjejer från Umeås största gymnasium gick ihop för att berätta om systematis­ka trakasseri­er.

Också från sportens arena har röster hörts. Både alpinstjär­nan Anja Pärson och Gunilla Axén (före detta chef på Svenska fotbollför­bundet) berättade om hur de blivit tafsade på i olika sammanhang.

Sverige är ännu chockat av berättelse­rna som kommit till ytan och varje dag kommer nya avslöjande­n. Problemen kommer inte att försvinna över en natt, men tystnaden har äntligen brutits.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden