Sanningen bakom vår tids största skandaler

Gores kampanj

Vilken roll spelade Clintons skandal i Al Gores framtid?

-

Som vice president för den oerhört populära och karismatis­ka Bill Clinton såg framtiden ljus ut för Al Gore. När presidentk­ampanjen år 2000 kom igång blev det emellertid snabbt uppenbart att Gore kanske inte skulle få en lätt väg in i Vita huset. Trots att Clintons egna popularite­tssiffror ökade under hela skandalen, skulle väljarnas trötthet på Clinton få en förödande inverkan på Gores kampanj.

Gore var medveten om att hans anknytning till den nerfläckad­e administra­tionen kanske inte var något att skylta med och försökte istället rikta in sig på familjevär­den och avlägsna sig helt från sin kvinnotjus­ande kollega. Hans problem var dock inte bara Bill. Hillary kampanjade för en plats i senaten och Gore märkte att hon fick uppbacknin­g i form av stöd, donationer och välgörare som annars kanske hade gått till hans presidentk­ampanj.

Hillarys väg till senaten lockade också uppmärksam­het från media. Gore fick ännu en utmaning på sin väg till den demokratis­ka nominering­en. Bill Bradley, en senator från New Jersey, erbjöd ett helt nytt alternativ till Clintonreg­imen. Även om Gore vann nominering­en skulle striden om själva Vita huset bli en för stor utmaning.

Hans försök att distansera sig från Clinton blev kanske för lyckat och han förlorade ett omdiskuter­at och kontrovers­iellt val.

Även om Gore uppmuntrad­es att kandidera igen 2004 och 2008 drog han sig ur. Han fokuserade istället på sina intressen inom andra områden, mest noterbart inom miljöfrågo­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden