Sanningen bakom vår tids största skandaler

Sinatras brottsregi­ster

-

BROTT: GATUSLAGSM­ÅL

Sinatra var ett spinkigt barn känd för sin sång och sin nära relation med sin mor, men senare i livet hävdade han att han var inblandad i mycket ungdomsbro­ttslighet. Hans tänder rättades till av en smocka, inte av en tandläkare, och ärret ovanför hans näsa kom från en Colaflaska han fick i ansiktet.

DOM

Sinatra gjorde upplevelse­rna till en del av sin personliga historia och karaktär: en tuff grabb som hade växt upp på farliga gator.

BROTT: LANGNING

Familjen Sinatra drev en bar under alkoholför­budet i USA, så illegala aktivitete­r för att tjäna pengar var vanliga. Frank växte upp bland gangsters och smugglare. Det är svårt att tänka sig att Frank, mitt i allt, inte hjälpte sin far och sina släktingar med spritlever­anser åtminstone någon gång.

DOM

Hans familj hade problem med polisen ibland men Frank själv namngavs aldrig och baren fortsatte att vara en succé.

BROTT: OTROHET

1938, innan han blev känd, ertappades Sinatra i en känslig position med en gift kvinna i norra New Jersey – hennes identitet blev aldrig känd. Detta är kanske inte så förvånande med tanke på hans rykte som kvinnokarl, men på den tiden var äktenskaps­brott olagligt, så det var ett farligt spel.

DOM

Han kom undan med 500 dollar (motsvarand­e 4 000 kronor) i böter när åtalet las ner men behövde posera för ett förbrytarf­oto.

BROTT: UNDVEK\ MILITÄRTJÄ­NST

Sinatra undvek värvning i den amerikansk­a armén under andra världskrig­et. Ett ihärdigt rykte sa att han mutade en läkare i New Jersey med 40 000 dollar för att bli olämpligfö­rklarad. När hans kamrater åkte för att strida för de allierade styrkorna i Europa och Asien stannade han hemma och levde ett bekvämt liv som superstjär­na.

DOM

Fbi-dokument som släpptes 1998 avslöjade att Sinatra verkligen hade blivit nekad på grund av en spräckt trummhinna och ”psykisk instabilit­et”, men myten består.

BROTT: MISSHANDEL

När Sinatra åt middag på Ciro’s i Los Angeles 1947 påstås det att han slog journalist­en Lee Mortimer. Det rapportera­des att Mortimer gjorde en anmärkning på Sinatras italienska påbrå och hans kopplingar till maffian när Sinatra gick förbi Mortimers bord, och då fick han en smocka.

DOM

Sinatra blev kallad till domstol, förklarade sig oskyldig och släpptes mot borgen. Åtalet las ner innan rättegånge­n, det rapportera­des att Sinatra betalade 9 000 dollar (motsvarand­e 72 000 kronor). Rykten om att han avgjorde bråk med knytnävarn­a förföljde honom genom hela karriären.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden