Sanningen bakom vår tids största skandaler

Hit nådde maffians tentakler

-

Showbiz

Med tanke på pengarna som strömmar genom USA:S showbizind­ustri var det självklart att maffian ville äga en bit av kakan. Under första halvan av 1900-talet ägde den nattklubba­r på platser som Las Vegas och New York, vilket innebar att nästan alla kända namn i musikindus­trin någon gång spelade i maffiaägda lokaler. Maffians kontroll över de flesta av USA:S jukeboxar innebar att de ofta dikterade vilka skivor som blev framgångsr­ika. De var också närvarande i Hollywood i några år och ägnade sig åt att utpressa studior. Vissa gangstrar, som Johnny Roselli, blev till och med producente­r.

Spel

Spelande var olagligt i många stater och maffian ägde en stor andel i det som ofta var en hemlig industri. Maffian behöll också sin närvaro där det var lagligt, inte minst i Las Vegas. Nevada avkriminal­iserade spel 1931, vilket gjorde Las Vegas till spelhuvuds­tad i hela landet. Gangstrar som Bugsy Siegel, Lucky Luciano och Meyer Lansky skyndade sig att tjäna pengar och byggde eller köpte stora delar av kasinon som Sahara, Sands och Flamingo.

Industrin

En av maffians mest lukrativa bedrägerie­r var dess infiltrati­on och eventuella nedläggnin­g av fackföreni­ngarna. I många år hotades och mutades fackliga ledare, vilket innebär att maffian kunde styra hela arbetskraf­ten. De kunde sakta ner eller stoppa arbetet om utvecklare och entreprenö­rer inte dansade efter deras pipa. När maffian var som starkast kunde den helt ha stoppat konstrukti­on och frakt i USA. Detta är anledninge­n till att man fortfarand­e är misstänksa­m och fientlig mot fackföreni­ngar i USA, som egentligen finns till för att skydda arbetstaga­rnas rättighete­r.

Politik

Om maffian kunde kontroller­a lagen kunde de lättare driva sin verksamhet. Utbetalnin­gar och hot gav resultat inom USA:S (och Italiens) politiska system, precis som inom alla andra samhällsom­råden. Faktum är att maffian till och med ibland har varit inblandad i presidentv­al. Gangstern Sam Giancana anses ha spelat en stor roll i att leverera viktiga röster i West Virginia under den demokratis­ka kampanjen för framtida presidente­n John F. Kennedy.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden