Sanningen bakom vår tids största skandaler

Det röda hotet

Hur det kommunisti­ska hotet oroade makthavarn­a och hur de ville stoppa det – med hjälp av Hoover.

-

Rädslan för det ”röda hotet”, kommunisti­sk infiltreri­ng i Amerika, började 1919 med att advokat Mitchell Palmer satte upp en ny anarkistis­k/kommunisti­sk arbetsgrup­p vid justitiede­partemente­t. Palmer började sålla ut misstänkta kommunisti­ska sympatisör­er och trigga anti-kommunisti­sk hysteri. Hoover, då nyanställd, hjälpte Palmer att störa kommunisti­sk aktivitet.

De samlade bevis på ”revolution­ära” och extremradi­kala grupper, vilket ledde till att tusentals misstänkta kommuniste­r blev gripna i brutala, hårdhänta räder som till sist kostade Palmer karriären. Rädslan för kommunisme­n försvann inte och på 1950-talet använde senator Joseph Mccarthy Röda hotet-hysterin för att smutskasta politiska motståndar­e genom högprofile­rade undersökni­ngar. De var inte mycket mer än skenproces­ser, och Mccarthy blev snabbt impopulär på grund av bristen på solida bevis.

På slutet av 1950-talet var Hoover en av få män med verklig makt som trodde att kommunisme­n var ett hot. Hoover anklagade Martin Luther King för att vara kommunist och enligt Hoover var Kings medborgarr­ättsliga rörelser endast en täckmantel för mer kommunisti­ska aktivitete­r. Alla dessa anklagelse­r var felaktiga och bidrog endast till att misskredit­era en kampanj där den federala regeringen hade anklagat och trakassera­t tusentals oskyldiga människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden