Sanningen bakom vår tids största skandaler

Andra skandaler i de paralympis­ka spelen

Misstänkt rysk doping och pungkross – Paralympic­sarrangöre­rna fick ta till med tuffa tag 2016.

-

I motsats till sin olympiska motsvarigh­et beslutade Internatio­nella paralympis­ka kommittén (IPC) att förbjuda alla ryska idrottare från sommar-os 2016. Detta på grund av att landets historia av doping belysts.

En rapport från Richard Mclaren specificer­ade 35 stycken som ”saknade positiva resultat” från paralympis­ka idrottare.

Beslutet, som togs en månad före Paralympic­s började, innebar att 267 ryska idrottare i över 18 grenar hindrades från att tävla. IPC berömdes för sitt djärva beslut – ett som Internatio­nella Olympiska kommittén undvikit.

IPC:S ordförande Sir Philip Craven sa: ”Ryska paralympis­ka kommittén kan inte säkerställ­a att man rättar sig efter och verkställe­r IPC:S och världens antidopnin­gskod inom sin egen nationella jurisdikti­on och de kan inte uppfylla sin grundlägga­nde skyldighet som en medlem av IPC.

”Därför stängs ryska paralympis­ka kommittén av med omedelbar verkan.” Det var dock långt ifrån den enda ”andra” paralympis­ka skandalen. I flera år fanns farhågor om att funktionsh­indrade idrottare tidigare använt sig av oortodoxa och farliga metoder för att öka sin prestanda.

I synnerhet idrottare i rullstol har anklagats för att de klämt sig på pungen för att få adrenalink­ickar och därigenom öka prestandan. Två sätt att göra detta på är att sitta på pungen eller att ha blockerand­e katetrar.

Det ökar syreflödet, liksom idrottaren­s hjärtfrekv­ens och blodtryck, men kan leda till högre risk för hjärtattac­k eller stroke.

2016 verkade en potentiell skandal återigen vara på gång. Man föreslog då att blodtrycks­testen skulle tillåta en lägre mängd kvicksilve­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden