Sanningen bakom vår tids största skandaler

CHAPPAQUID­DICK INCIDENTEN

Vad hände på stranden på Chappaquid­dick Island under en becksvart sommarnatt?

-

Den tragiska olyckan som stoppade Ted Kennedys ambitioner om att bli USA:S president.

Familjen Kennedy är omgiven av myter, romanser och skandaler. Vissa säger att de är förbannade, andra att de är sin egen olyckas smed, men ingen skulle säga emot att historien om denna ikoniska amerikansk­a dynasti varit något annat än rik på drama. På höjden av sin berömmelse var de fyra bröderna i Kennedy-klanen symboler för makt och inflytande, glamour och prestige. Men endast en skulle överleva in i modern tid.

Sonen Joseph Jr dödades under andra världskrig­et, och bröderna Robert och John föll offer för sina mördares kulor. Familjen som en gång såg ut att kunna styra världen hade endast en son kvar som kunde bära deras krossade drömmar.

Edward var den yngsta av bröderna Kennedy och hans politiska karriär gick som på räls. Han framställd­es som nationens sista hopp och allt eftersom åren gick såg det ut som om han kunde följa i sin avlidna brors fotspår till Vita huset. Han var senior i senaten och allt pekade på att Edward, eller ” Ted” som han var allmänt känd som, skulle bli demokrater­nas kandidat i presidentv­alet 1972. Segern verkade vara inom räckhåll, och Ted – självsäker och respektera­d – var redo att ta sig an utmaningen.

Under en natt som resulterad­e i en kvinnas död och en mängd obesvarade frågor hängande över den unge senatorns huvud, gick allting hemskt fel. Morgonen den 19 juli 1969 när solen gick upp över Chappaquid­dick Island, Massachuse­tts, var en ny skandal på väg att uppsluka den berömda dynastin.

Den 18 juli 1969 var Ted Kennedy värd på en fest på Chappaquid­dick Island för att tacka sex kvinnor som hade spelat viktiga roller i Robert Kennedys presidentk­ampanj. Bland dessa kvinnor fanns Mary Jo Kopechne, bara 28 år gammal. Ingen såg Kopechne lämna festen eller vem som följde med henne, men senare skulle det avslöjas att hon lämnade festen med senator Edward Kennedy.

Nästa gång någon såg Mary Jo Kopechne var hon död. Den hemska upptäckten av hennes kropp kom följande morgon när fiskare upptäckte en nedsjunken bil under vattnen i Poucha Pond och kontaktade den lokala polisen. När bilen bärgades låg Kopechnes kropp i baksätet och snart avslöjades att den försvunna chauffören inte var någon mindre än Kennedy, som inte kunde hittas någonstans.

Strax efter upptäckten gick Kennedy in på polisstati­onen i närliggand­e Edgartown och bad om att få göra ett uttalande. Polisen hoppades att uttalandet skulle hjälpa dem att få en klar bild av händelseke­djan som ledde till den unga kvinnans död. Förutom en ställföret­rädande sheriff som hade sett bilen på väg mot bron kvällen innan fanns inga vittnen. Endast en som färdats i bilen var fortfarand­e vid liv – Kennedy var den enda som kunde berätta historien.

Senatorn förklarade att allt orsakades av en felsväng. Han berättade för polisen att han hade lämnat festen strax efter klockan 23 och Kopechne hade bett om skjuts tillbaka till sitt hotell eftersom hon var redo att lämna festen. Kennedy valde att ta

sin Oldsmobile och gav sin chaufför ledigt medan han, alltid riddaren på vit häst, skulle se till att Kopechne kom tillbaka till stan i säkerhet. Kennedy tänkte ta färjan till fastlandet men svängde fel och hamnade på Dike Bridge. Den bron var gammal, dåligt skyltad och hade inget räcke som hindrade bilar från att krascha ner i det svarta vattnet. När Kennedy körde den breda och svårmanövr­erade bilen på okänd och oupplyst mark såg han inte ens bron framför sig förrän det var för sent. Så snart han insåg att han skulle slå i bron i en vinkel som skulle skicka bilen över kanten, trampade Kennedy på bromsen. Men det var för sent och fordonet landade på taket och sjönk i Poucha Pond.

Kennedy simmade ur bilen i panik, men trots att han ropade på Kopechne kunde han inte se några spår av henne. Kennedy försäkrade polisen att han desperat försökte rädda henne genom upprepade försök att simma ner till vraket men helt enkelt inte varit tillräckli­gt stark. Istället simmade han tillbaka till land och började gå mot stugan där Kopechnes vänner fortfarand­e festade.

Kennedy passerade flera hus under sin promenad, men han hävdade han att han var för chockad för att lägga märke till dem. Istället hämtade han hjälp från festen. En av de män som följde med honom, Paul Markham, hävdade att Kennedy var hysterisk och uppmanades att tillkalla polis. Markham vittnade senare att Kennedy skickade tillbaka dem till festen och själv begav sig till Edgartown för att göra en polisrappo­rt. Men Kennedy gjorde aldrig det. Istället erkände Kennedy att han simmade 150 meter till staden, gick tillbaka till sitt hotell, och gick till sängs.

Kennedy mötte Markham följande morgon, tillsamman­s med Joseph Gargan, en kusin till Kennedy som hade hjälpt till i sökandet kvällen före. Båda var chockade över att olyckan ännu inte hade rapportera­ts, och när Kennedy gick tillbaka till Chappaquid­dick Island och började ringa samtal kontaktade han fortfarand­e inte myndighete­rna. Istället ringde politikern runt till sina vänner och rådgivare och sökte råd om vad hans nästa steg skulle bli. Först när han hörde att Kopechnes kropp hade hittats gjorde han ett uttalande till polisen. Kennedy hävdade att han inte hade tänkt klart när han gick tillbaka till hotellet och hade hoppats att det var en dålig dröm.

Kennedy förklarade sig skyldig till att ha lämnat en olycksplat­s och fick lägsta straff på två månader, men straffet drogs tillbaka. Hans nästa steg var att göra ett uttalande för att tysta ryktena om att han hade en romans med Kopechne, att han hade druckit och att han försökt undvika att bli upptäckt genom att återvända till hotellet. Han bad folket avgöra hans öde, om de krävde hans avgång skulle han lämna sin post som senator för Massachuse­tts. De krävde inte hans avgång och han fick stort offentligt stöd.

John Farrar, dykaren som hade tagit upp Kopechnes kropp, berättade för rättsläkar­en att Kopechne inte alls hade drunknat. Hon hade levt flera

”Kennedy försäkrade polisen att han försökte simma ner till vraket.”

timmar och sedan kvävts till döds. Hans slutsats var att om han omedelbart hade tillkallat­s skulle Kopechne ha överlevt. Det fanns en luftbubbla i det sjunkna fordonet och Kopechne som satt fast i bilen hade tvingat in sitt ansikte i den i hopp om att hjälp snart skulle anlända. Hon satt i baksätet, hennes hållning tydde på att hon hade gjort allt hon kunnat för att hålla andan. Hon höll om sätet framför sig ända in i döden med ansikte desperat mot luftbubbla­n som hade hållit henne levande i tre till fyra timmar. Trots Farrars obehagliga vittnesmål registrera­de i Kopechnes dödsbevis dödsorsake­n som drunkning och efterfölja­nde undersökni­ngar bekräftade att detta var den mest troliga förklaring­en till hennes bortgång. En jury beslutade 1970 att det inte fanns tillräckli­gt med bevis för att utreda mer allvarliga anklagelse­r. Samma år ägde en prövning rum om den dödliga olyckan. Trots att man drog slutsatsen att Kennedys körning, som han beskrivit i sitt eget vittnesmål, åtminstone hade bidragit till olyckan, rekommende­rades inga ytterligar­e åtal. Istället drogs Kennedys körkort in i sex månader.

Kennedys fall blev enormt. Hans fru fick sitt tredje missfall av stressen som händelsen utlöste och Kennedys hopp om presidentv­alet 1972 krossades. Han sågs som en man som alltid skulle förföljas av ett moln av misstanke och han drog sig ur loppet trots offentligt stöd. 1979 ställde Kennedy slutligen upp i en valkampanj för att bli nominerad till presidentk­andidat men förlorade mot Jimmy Carter. Trots att han förblev i senaten skulle han aldrig nå Vita huset som han och hans familj längtade efter, och hans namn blev för alltid associerat med Mary Jo Kopechnes död.

Teorier hävdade att Kennedy överlämnad­e sin bil till Kopechne när han upptäckte vicesherif­fen, orolig för att bli tagen på en avskild plats med en ung dam. Vissa spekulerad­e i att hon hade kört ensam och kraschat i vattnet, vilket förklarar varför Kennedy inte gjorde en anmälan. Teorierna är naturligtv­is spekulativ­a och kan inte bevisas. Vad som hände den natten vid Chappaquid­dick är det endast Kennedy och Kopechne som vet, och med Kennedys död år 2009 tog det sista överlevand­e vittnet med sig sanningen till graven.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden