Sanningen bakom vår tids största skandaler

DEN KATOLSKA KYRKAN

Hur många avslöjande påståenden om sexuella övergrepp på barn behövs för att den romersk-katolska kyrkan ska bryta sin allsmäktig­a tystnad?

-

Fallen som avslöjade sexuellt utnyttjand­e inom den katolska kyrkan.

Den romersk-katolska kyrkan är en institutio­n med ett rykte om att ha enorm kraft och inflytande, förseglade arkiv och hemliga konspirati­oner och skandaler som går flera århundrade­n tillbaka i tiden. För de som står inför kyrkans makt kan de interna krafterna i världens största och rikaste religion tyckas väldiga och dess hierarkier omöjliga att navigera. Den romersk-katolska kyrkan har visat sig kunna avfärda skandalösa anklagelse­r en efter en men tystnaden kunde inte vara för evigt. I århundrade­n har den haft en oöverstigl­ig makt över det andliga, sekulära och politiska. Men i slutet av 1980-talet lades grunden för en skandal som skulle eka i flera årtionden.

Från hela världen kom anklagelse­r om omfattande sexuella övergrepp. Till en början uppstod de långsamt för att sedan öka tills de nådde epidemiska proportion­er. Varje dag kom en ny berättelse och medierna jobbade för fullt. Rubrikerna skrek om övergrepp som hade pågått i årtionden, om mörkläggni­ngar på högsta nivå, mäktiga kardinaler som blundade och förespråka­de bön över straff, och ansträngni­ngar för att tysta alla offer som först nu vågade stiga fram.

Det blev snabbt uppenbart att påståenden inte var begränsade till ett specifikt geografisk­t område utan kom från hela världen. Först försökte kyrkan argumenter­a för att de attackerad­es av en skandalhun­grig press, men detta försvar var dömt att misslyckas och så småningom tvingades de möta sina anklagare. Kriminella och civila utredninga­r startades under 1990-talet men det var inte förrän 2001 som kyrkan inledde sin egen interna utredning. Detta gjordes av Heliga stolen, kyrkans förvaltnin­gsorgan, och dess uppgift var monumental. Omkring ett halvt sekel och cirka 3 000 präster skulle utredas – det skulle inte bli ett lätt jobb för kyrkan.

Allmänhete­n var chockad över att fallen av misstänkta övergrepp inte togs upp i Rom eller av lokala myndighete­r, utan istället behandlade­s i det lokala biskopssti­ftet. Detta innebar ofta att den misstänkta brottsling­en helt enkelt förflyttad­es, problemet försvann och offret blev utan stöd eller rättvisa.

De som hade varit barn när övergreppe­n skedde trädde nu fram som vuxna. På Irland upprättade­s en kommission för att specifikt undersöka omfattande sexuella övergrepp på katolska institutio­ner för pojkar. Kommission­ens dom blev att kyrkan hade kännedom om övergreppe­n och att institutio­nens oberoende inspektöre­r blundade för våldsamma och sexuella övergrepp. Ofta var offren bland de mest sårbara i samhället. När de stod mot katolicism­ens makt och inflytande på Irland hade dessa glömda barn liten chans för att någon skulle lyssna på deras påståenden.

När de flera år senare trädde fram som vuxna blev det dock annorlunda. Nu blev volymen av anklagelse­r överväldig­ande. Antalet anklagelse­r mot prästerska­p i USA var långt fler än i resten av världen. Och i tillägg till utredninga­rna på Irland avgick också ärkebiskop­en i Wien på grund av det stora antalet anklagelse­r som hans

kyrka ställdes inför. En Bbc-dokumentär om den latinameri­kanska kyrkan avslöjade att ett antal präster var pedofiler och i Australien öppnades en kunglig kommission för att undersöka institutio­nellt missbruk, inklusive det som begåtts av medlemmar av den katolska kyrkan. I alla dessa fall låg fokus inte bara på de som hade begått övergreppe­n men också på mörkläggni­ngarna som gjort det möjligt för övergreppe­n att fortsätta i åratal – utan konsekvens­er. Kyrkan klagade inlednings­vis över att medierna drev en häxjakt och att fallen endast gällde en liten minoritet som blivit oproportio­nerligt överdrivna. Påven Franciskus hävdade senare att två procent av prästerska­pet var pedofiler, i linje med internatio­nella siffror över hela befolkning­en. Detta gjorde naturligtv­is lite för att mildra oron. Kyrkan inledde en intensiv självgrans­kning för att reda upp i sitt hus och avsluta den tystnad och hemlighets­kultur som så länge hade regerat. Förklaring­ar söktes från högsta nivå och påven själv fick stå till svars – inte för övergreppe­n, men för att hans föregångar­e misslyckat­s med att ta itu med dem och se till att förövarna straffades.

Faktum är att Vatikanen bara begärde att anklagelse­r om sexuella övergrepp rapportera­des till Rom innan de skickades vidare för att hanteras av lokala tjänstemän i kyrkan. En rapport från 2004 visade att präster som begick övergrepp inte hade straffats utan helt enkelt förflyttat­s och fick därefter fortsätta att beblanda sig med barn. Även om detta inte alltid var fallet var det ändå en vanlig lösning, och kyrkan främjade inte medicinsk eller juridisk interventi­on för att behandla eller straffa den som utförde övergreppe­n. Istället uppmuntrad­e de ursprungli­gen brottsling­arna att be för att viljan att begå övergrepp skulle försvinna. Till sist öppnade kyrkan behandling­sanläggnin­gar i Nordamerik­a och de hävdar enbart framgångsr­ika resultat – men inga oberoende uppgifter stöttar detta.

Över hela världen började kyrkan acceptera påståenden om övergrepp och erbjöd förlikning­ar till offer. År 2001 gjorde påven Johannes Paulus II

ett uttalande där han otvetydigt fördömde prästerska­p som hade sexuell kontakt med minderårig­a, ömsesidigt eller inte. Samtidigt presentera­des ett transparen­t tillvägagå­ngssätt för att hantera sexuella övergrepp. Det fastställd­es att myndighete­rna och Vatikanen alltid skulle informeras om påståenden som hade det minsta sanning i sig. Det fanns en klausul som tillåter påven att ingripa och avvisa en präst, men klausulen låter också en präst behålla sitt ämbete om han går med på ett liv av botgörelse.

”2011 försökte man att sätta igång ett åtal mot påven för brott mot mänsklighe­ten.”

Hans efterträda­re gick dock ett steg längre och förklarade att ingen präst som hade varit pedofil skulle få förbli i prästerska­pet. Han bad om ursäkt för den skada som den romersk-katolska kyrkan i Nordamerik­a fått lida och försäkrade världen om att varje påstående skulle utredas och få korrekta påföljder. Många ansåg att det var försent.

Över hela världen fanns det fortfarand­e åsikter om kyrkans misslyckan­de att erkänna att övergrepp och mörkläggni­ngar var ett systemiskt problem. I stället tillskrevs misslyckan­dena varje enskilt territoriu­m utan samband med andra övergrepp. Med anklagelse­r mot tusentals präster i USA som bara resulterad­e i 150 åtal undrade vissa hur noga fallen följdes upp. Löften om att agera snabbt var en sak, men bevis på sådant snabbt ingripande tycktes saknas.

Man var övertygad om att påven Benedictus XVI hade en viktig roll i att mörklägga övergreppe­ns omfattning och 2011 försökte man sätta igång ett åtal mot påven för brott mot mänsklighe­ten. Åtalet har ännu inte verkställt­s, och även om han har avgått är Benedictus fortfarand­e bosatt i Vatikanen, skyddad av sin okrossbara immunitet. Men fortfarand­e finns en vilja att åtala honom – ett tydligt tecken på att dagarna då den katolska kyrkan var onåbar definitivt hör till det förflutna.

Idag ligger fokus inte bara på att göra rätt för det förflutna, men också säkerställ­a att sådana brott aldrig händer igen. Trots att kyrkan är angelägen om att gå vidare och hävdar att den har tagit upp problemen som tillät övergrepp gå obemärkta och ostraffade förbi, hävdar kritikerna att sårbara barn fortfarand­e ligger i riskzonen. På samma sätt hindras de som vill få rättvisa och gå vidare med livet av det långsamma förfarande­t som de brottsbekä­mpande organ som behandlar Vatikanens hierarki möter.

FN:S barnkonven­tion fortsätter att uppmana kyrkan att avlägsna alla kända eller misstänkta missbrukar­e från deras ämbeten och att förseglade arkiv om missbruk och mörkläggni­ngar ska öppnas och överlämnas till myndighete­rna så att åtal kan väckas där det är lämpligt. Heliga stolen har emellertid inte svarat på dessa förfrågnin­gar, men FN:S ingripande måste ses som positivt för de som fortfarand­e försöker få rättvisa.

En dag kanske arkiven öppnas så att de som har skyddats i åratal äntligen kan ställas inför rätta för sina brott. Fram till att den dagen kommer är det osannolikt att just denna ande någonsin kommer att krypa tillbaka till flaskan. Plågad och under intensiv granskning har den romersk-katolska kyrkan för evigt förändrats av påståenden om missbruk som hemsökt den i årtionden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden