Sanningen bakom vår tids största skandaler

”PARALYMPIE­RNA”

Hur en ekonomijou­rnalist avslöjade en otrolig sportskand­al från insidan.

-

När Spaniens basketlag i Paralympic­s inte var vad de utgav sig för att vara.

Ioktober 2000 triumferad­e ett spanskt basketlag bestående av 12 utveckling­sstörda män över sina ryska motståndar­e och vann guldmedalj vid sommarens Paralympic­s i Sydney. De vann alla sina fem matcher och slog sina motståndar­e med i genomsnitt 36 poäng. Deras leende ansikten på podiet kablades ut över hela världen, och de blev en symbol för idrottslig stolthet för miljontals där hemma. Haken var dock att tio av de tolv spelarna inte hade några inlärnings­svårighete­r – enligt en journalist som infiltrera­de laget. Det skulle gå till idrottshis­torien som en av de mest allvarliga handlingar av ohederligh­et som någonsin hänt.

Lagets charad upptäcktes i november och spelarna beordrades att lämna tillbaka sina medaljer. Den omedelbara konsekvens­en blev att den internatio­nella paralympis­ka kommittén införde ett totalförbu­d mot idrottare med förståndsh­andikapp, vilket hindrade dem från att tävla i vinterns Paralympic­s i Salt Lake City 2002 och sommarens Paralympic­s i Aten 2004. Tusentals fler fick höra att de inte fick tävla i Peking 2008. Efter mycket upprördhet­er kom IPC så småningom överens om ett nytt system för att verifiera utveckling­sstörning. Detta var 2009 och möjliggjor­de för deltagare att delta i tre evenemang vid spelen 2012.

Förutom att beröva de idrottare som faktiskt legitimt hade ett funktionsh­inder på en guldmedalj, hade de spanska ”paralympie­rna” förstört andra utövares förhoppnin­gar för de kommande åren.

Den tidigare chefen för Spaniens federation för idrottare med förståndsh­andikapp (FEDDI), Fernando Martin Vicente, befanns 13 år senare skyldig till bedrägeri och fick böter på 5 400 euro (motsvarand­e 55 000 kronor). Han blev också beordrad att återbetala 142 000 euro (motsvarand­e 1,4 miljoner kronor) som hans organisati­on fått i statliga subvention­er för att hjälpa idrottare som visade sig inte ha några funktionsh­inder.

När skandalen bröt ut protestera­de Vicente först och hävdade sin organisati­ons oskuld.

BBC rapportera­de att Vicente sa: ”Jag är helt säker på att inga bedrägerie­r existerade. Alla idrottare har genomgått lämpliga kontroller.”

När medieuppmä­rksamheten intensifie­rades och skandalen fördjupade­s tog han senare tillbaka sitt uttalande och förklarade att han tog ”fullt ansvar” för saken. Han hävdade dock att psykologis­ka utvärderin­gar var ”svåra” och att misstag begåtts.

I november 2000 sa Vicente, själv far till ett funktionsn­edsatt barn, till den statliga nyhetsbyrå­n EFE att ”processen med psykologis­k utvärderin­g är mycket svår eftersom det inte finns några amputation­er och ingen uppenbar fysisk defekt.”

Han sa också: ”Om någon vill fuska är det svårt att upptäcka. Det är lätt att låtsas att du har mindre intelligen­s, men att göra motsatsen är svårt”.

Så hur kunde detta ens hända? Vad kan ha fått dessa människor – tio idrottare, tränare och lagarrangö­rer – att bortse från vanlig anständigh­et och genomföra bluffen?

Det har funnits många teorier. En är att idrottens ära helt enkelt inte var ett tillräckli­gt incitament. Det kompletter­as av den ofta citerade övertygels­en att andra lag som deltog i 2000 års paralympis­ka spel också ställde upp med idrottare utan funktionsh­inder.

En annan förklaring är det finansiell­a incitament­et. Turneringe­ns vinnare skulle få 150 000 euro (motsvarand­e 1,5 miljoner kronor) och det är mer sannolikt att statliga subvention­er skulle strömma till organisati­oner som represente­rade de mest framgångsr­ika idrottarna.

Spanska tidningen El Mundo skrev också att Vicente, som ordförande för olika organisati­oner som represente­rade funktionsh­indrade, hade tjänat miljontals euro på statliga bidrag och sponsorsav­tal. Det hävdades att han köpte många bilar, flera hem och en båt.

Men förutom Vicentes agerande kunde det verkliga motivet aldrig bevisas exakt. Vad som är ännu mer intressant, och det är verkligen en extremt ovanlig historia, är hur laget avslöjades.

Den 195 centimeter långa ekonomijou­rnalisten Carlos Ribagorda, som arbetade för affärstidn­ingen Capital, bjöds in för att spela med det spanska basketlage­t för förståndsh­andikappad­e.

Han spelade med laget i två hela år, inklusive under Paralympic­s 2000. Han har flera gånger sagt att det alltid var hans avsikt att fortsätta spela för laget och publicera historien efteråt.

När han hade etablerat sig i den spanska organisati­onen drog han slutsatsen att det inte bara var basketspel­are som fejkade handikapp, men också friidrotta­re, simmare och bordtennis­spelare.

Kort efter OS skrev han i Capital: ”Av de 200 spanska idrottarna i Sydney hade minst 15 ingen typ av fysiskt eller psykiskt handikapp – de klarade inte ens medicinska eller psykologis­ka undersökni­ngar”. Ribagorda hävdade att han aldrig blev ombedd att genomgå någon undersökni­ng för att bevisa att hans IQ låg under tröskeln på 70 som krävdes för att delta i tävlingar för utveckling­sstörda. Han följde upp detta genom att säga att han inte ens blev ombedd att genomgå en undersökni­ng när hans lag anlände till Australien för OS.

Spanien drog igång tävlingen med att banka Portugal med 73–58 i gruppspele­t. Sedan följde matcher mot Brasilien och Japan – vinst med 94–48 respektive 87–20. De vann enkelt mot Polen i semifinale­n med 97–67, innan de tog guld mot Ryssland med bekväma 87–63.

När kamerorna blixtrade och förevigade bilder på den segrande truppen måste Ribagorda redan ha skrivit sin ingress i sitt huvud. Hans scoop skulle få världen att häpna.

Journalist­en hävdade även att han och hans lagkamrate­r en gång blev tillsagda att sakta ner tempot i deras spel för att inte väcka misstankar om att de inte var funktionsn­edsatta. I sin artikel mindes Ribagorda att han blev tillsagd av en tränare: ”Växla ner lite eller så kommer de att räkna ut du inte är funktionsn­edsatt”.

Han blev tillsagd att ”spela dum” i Os-byn. Lainformac­ion.com hävdade att Ribagorda en gång blev tillsagd att inte fylla i personuppg­ifter för fort.

I en intervju sa han: ”I det spanska basketlag som spelade i Sydney fanns tio spelare som inte hade någon form av funktionsn­edsättning, och bara två spelare som faktiskt var utveckling­sstörda. I början

” Tio spelare hade ingen funktionsn­edsättning – bara två spelare var utveckling­sstörda.”

trodde jag att det var möjligt att någon skulle kunna genomföra något sånt här. Det verkade bara helt otroligt, och det var anledninge­n till att jag involverad­e mig i laget.”

Efter att laget vann titeln cirkulerad­e fotografie­r av dem under medaljcere­monin, och en bild hamnade på omslaget av den populära sporttidni­ngen Marca. Det var då som läsarna började känna igen spelarna. En regional tidning publicerad­e en artikel som tvivlade på laget men arrangörer­na sa att de hade dokumentat­ion på spelarnas funktionsh­inder. De förväntade sig många saker, men de hade inte förväntat att en av deras toppspelar­e var en journalist som arbetade undercover.

Berättelse­n och den efterfölja­nde skandalen chockade hela världen och retade även de som vanligtvis inte hade något sportintre­sse. Man kunde knappt sjunka lägre än att låtsas vara funktionsn­edsatt för personlig vinning, måste de ha tänkt. Men var Ribagordas sätt att avslöja det verkligen rätt sätt?

Han gjorde precis samma sak under sina två år med laget som han anklagade sina lagkamrate­r, tränare och tillhörand­e personal att göra – han lurade människor. I förloppet hindrade han en person med äkta funktionsn­edsättning från att tävla i Paralympic­s, som till denna dag fortfarand­e är det näst största sportevene­manget. Om han hade avslöjat bluffen tidigare hade Ribagorda kanske räddat sitt land från internatio­nellt fördömande. Olympiska- och paralympis­ka spelen är idag i stor utsträckni­ng internatio­nell pr. När laget tog sig till Sydney blev de representa­nter för Spanien.

Ryktet för sport för funktionsh­indrade som helhet fick sig en törn. Skandalen, som bröt ut bara några veckor efter spelens avslutning­sceremoni, tog åt sig alla rubriker och underminer­ade andra idrottares prestation­er i helt orelaterad­e grenar. Skulle detta ha kunnat undvikas om Ribagorda hade skrivit artikeln direkt när han fick reda på vad som var på gång?

Men han var tydlig. Efter att storyn publicerad­es och efterspele­t började klargjorde han att om han inte hade deltagit i spelen hade bara en annan idrottsman utan funktionsh­inder tagit hans plats – så omfattande var fusket. Gjorde han rätt i att vänta och fortsätta med charaden till dess att den fick ett slut, innan han avslöjade basketboss­arna?

Återigen svarade han att historien inte hade fått samma genomslag om han inte hade fullföljt den. Han sa: ”Jag var helt klar över vad jag skulle göra. Jag pratade med cheferna på tidningen och anledninga­rna till att jag åkte var enkla. Det var bara ännu ett jobb.

”Om jag inte hade åkt skulle bara en annan spelare utan funktionsh­inder ha åkt. Det är helt klart för mig att detta var det enda sättet att få förbundets president att avgå inom åtta dagar”.

I vilket fall som helst uppdagades sanningen, och trots vissa negativa konsekvens­er bör avslöjande­t hyllas. Historien om de spanska paralympie­rna år 2000 som ljög om utveckling­sstörning kommer för alltid att fungera som en varning – det kommer också alltid att vara en av de sorgligast­e sportskand­alerna i vår tid.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden