SHL - Bibeln

HOCKEYLIGA­NS 50 BASTA VARVNINGAR

-

SHL-starten närmar sig. Under silly season har klubbarna presentera­t ovanligt många riktigt spännande värvningar. Sportblade­ts HANS ABRAHAMSSO­N har rankat de 50 mest intressant­a nyförvärve­n.

50 JANNE JUVONEN

Position: Målvakt. Klubb: Leksand.

Ålder: 24. Kom från: Mora.

Normalt sett en bra värvning, finländare­n tog Mora med storm när han värvades mitt under säsongen. Alla möjliga statistisk­a siffror låg högt, men Juvonens uppträdand­e under direktkval­et mot just Leksand sådde en del tvivel. Möjligt att grundserie­spel passar bättre än matcher med kniven på strupen och i bästa fall behöver inte Leksand spela några kvalmatche­r den här säsongen.

49 KARL STOLLERY

Position: Back. Klubb: Frölunda.

Ålder: 31. Kom från: Jokerit.

Frölunda agerade snabbt när Chay Genoway försvann till KHL. Från samma liga hämtades den kanadensis­ke OS-backen Karl Stollery. Han ska definitivt inte ses som en rak ersättare för spelskickl­ige Genoway. Stollery är en ganska enkel back med bra karaktär. Kraftfull i sitt spel och jag tror han kommer passa in i Frölundas nya tänk när det gäller backspel.

48 LINUS FRÖBERG

Position: Forward. Klubb: HV71.

Ålder: 26. Kom från: Växjö.

En center jag i grunden gillar, men att prisnivån nu har åkt upp rejält (pratas om en lön på 230 000 i månaden) gör att jag rankar ner Fröberg en aning. Om vi bortser från prislappen är det ändå en landslagsc­enter (på Euro Hockey Tour-nivå) som kan användas i de flesta spelformer. Om han har skridskoåk­ningen och spelsinnet för att vara en förstecent­er i SHL återstår att se. Kan vara lite slarvig i defensiven och även ta lite onödiga utvisninga­r.

47 LUDVIG RENSFELDT

Position: Forward. Klubb: Örebro.

Ålder: 27. Kom från: Timrå.

Det finns nog ännu mer att plocka ut i Gävlekille­n och förhoppnin­gsvis kan Niklas Eriksson och övriga ledarstabe­n lyckas med det. För då pratar vi ändå om en spelare som de senaste åren legat runt 25–30 poäng i bottenlag. För fyra år sedan skickade Rensfeldt in 15 mål i SHL och året efter 31 poäng och landslagss­pel. Jag tror att Rensfeldt kan bli väldigt nyttig för Örebro.

46 SIMON DESPRÉS

Position: Back. Klubb: Oskarshamn.

Ålder: 28. Kom från: Köln.

Snacka om svårbedömd. Det är inget snack om att Simon Després har förutsättn­ingar att vara en av ligans bästa backar, om det fungerar. Den tidigare draftettan har fortfarand­e delar i sitt spel som håller NHL-nivå. Men det finns frågetecke­n. Som Després tidigare hjärnskakn­ingsproble­matik. Som att han kan blanda och ge en hel del. Som acklimatis­eringen till svensk ishockey och spel med nykomlinge­n Oskarshamn.

45 PATRIK LUNDH

Position: Forward. Klubb: Linköping.

Ålder: 31. Kom från: Kunlun Red Star.

Under sin avslutande säsong i Djurgården kom Lundh upp i 40 poäng vilket också är hans bästa notering i SHL. Har varit i vinnande miljöer i både Färjestad och Växjö och kan förhoppnin­gsvis ta med sig delar av det till Linköping. Kanske prislappen (pratas om strax över 200 000 i månaden) är i högsta laget.

44 KALLE ÖSTMAN

Position: Forward. Klubb: Djurgården.

Ålder: 25. Kom från: Västerås.

Djurgården har verkligen haft en förmåga att förädla allsvenska spelare och här är ytterligar­e en som jag tror kan ta nästa steg i karriären. Östman har tagit en lite längre resa till SHL. Ingen raket på skridskorn­a men läser spelet bra och ligger ofta rätt i banan. Driven center med bra blick för spelet och hittar ofta bra lösningar i täta situatione­r. Svarade för 41 poäng på 48 matcher i HA och drev Västerås bästa kedja.

43 ANTON BENGTSSON

Position: Forward. Klubb: Rögle.

Ålder: 25. Kom från: HV71.

Ingen spektakulä­r spelare, men väldigt nyttig och känns lite underskatt­ad. Det ska bli spännande att se vad det här miljöombyt­et kan betyda för den allround-skicklige centern. Fastnade lite i sin roll i HV71 och frågan är om han kan lyfta en nivå och kliva över den där 20-poängsvall­en? Något säger mig att det finns mer att plocka ut av Anton Bengtsson.

42 HAMPUS LARSSON

Position: Back. Klubb: Linköping.

Ålder: 24. Kom från: Timrå.

I första hand en defensiv pjäs som varit viktig för Timrå, inte minst under det allsvenska året då Larsson som lagkapten loggade enormt med istid. Bra debutsäson­g i SHL också där Larsson hade klart mest istid i Timrå. Räkna med att Eskilstuna­killen får stort förtroende även i Linköping. En rakt spelande back med bra fysik.

41 JOONAS RASK

Position: Forward. Klubb: Örebro.

Ålder: 29. Kom från: IFK Helsingfor­s.

Bildade en fruktad kedja i IFK Helsingfor­s med Luleås nyförvärv, Juhani Tyrväinen, och svenske Erik Thorell. Skadade tummen i slutspelet och var därmed inte aktuell för landslaget. Bra skridskoåk­are och hög arbetsmora­l. Levererade sin överlägset bästa säsong poängmässi­gt med 38 poäng på 57 matcher. Trots det är känslan att han kunde ha gjort ännu fler.

40 JAAKKO RISSANEN

Position: Forward. Klubb: Linköping.

Ålder: 29. Kom från: Kalpa.

En helt okej center, åtminstone med Liigamått mätt. Floppade i KHL och återstår att se om det här utlandsäve­ntyret går bättre. Gedigen spelare. Kan lira och göra det mesta på isen och styra en femma, men om det räcker för att sätta avtryck i SHL är en annan sak. Ingen direkt fysisk kille, och kan ibland försvinna lite för mycket från spelet.

39 TOM PYATT

Position: Forward. Klubb: Skellefteå.

Ålder: 32. Kom från: Utica Comets.

Ett av ligans mest meriterade namn med totalt 445 NHL-matcher. En gedigen tvåvägscen­ter, men utan den där riktiga spetsen. Men i SHL kan Pyatt mycket väl vara den stabila länken mellan Lindström och Möller, precis som Pär Lindholm var under ett par år. Pyatt har fördelen att han redan har testat på spel i Europa (Schweiz).

ETT AV LIGANS MEST MERITERADE NAMN MED TOTALT 445 NHL-MATCHER

38 JUHANI TYRVÄINEN

Position: Forward. Klubb: Luleå.

Ålder: 28. Kom från: IFK Helsingfor­s.

Med i den finska VMtruppen, som så överraskan­de vann guld, och trots att det i princip helt saknas NHL-spelare i den är det ändå en tydlig signal om Tyrväinens nivå. Presentera­de sig för den svenska publiken genom att köra över Jacob Markström och rapportern­a i Finland säger att Tyrväinen även tidigare har kolliderat med målvakter. Rapportern­a från Finland säger också att det är en riktig lagspelare som offrar sig för laget och både ger och tar. En andre- eller tredjecent­er i SHL.

37 MICHAEL HAGA

Position: Forward. Klubb: Djurgården.

Ålder: 27. Kom från: Mora.

Djurgården har de senaste åren haft bra utveckling på flera av spelarna som kommit dit och jag utesluter inte att Haga kan bli en sådan. Norrmannen har en hel del spel i sig och bra händer (gjorde 15 mål och totalt 32 poäng i Mora förra säsongen). Får han bygga på fysiken och komma in i Djurgården­s dagliga vanor utesluter jag inte att han ökar på poängskörd­en ytterligar­e.

36 JAKOB FORSBACKA KARLSSON

Position: Forward. Klubb: Växjö.

Ålder: 23. Kom från: Providence Bruins.

Givetvis aningen svårbedömd efter många år i Nordamerik­a. Själv minns jag ”JFK” som en pålitlig center i JVM-laget 2016, men kanske utan det där lilla extra. Den senaste säsongen har stockholma­ren pendlat mellan AHL-- och NHL-spel. Ligger du på gränsen till en NHLplats är förutsättn­ingarna goda att du också gör det bra i SHL. Någonstans där landar jag när ”JFK” ska värderas på den här listan.

STORVÄXT AMERIKAN SOM HAR GJORT DET BRA I KHL

35 MATHEW BODIE

Position: Back. Klubb: Växjö.

Ålder: 29. Kom från: Torpedo Niznij Novgorod.

En ganska liten och tunn back (183/79). Mina rapporter från AHL pratar om en rörlig och spelskickl­ig back, utan någon som direkt sticker ut. Lite åt Ryan Gunderson-hållet, men inte riktigt samma skottkraft. Känslan är att spelet i SHL kommer passa Bodie bra och att han har goda förutsättn­ingar att vara en vass back i det offensiva spelet och även hantera det defensiva.

34 CHRISTOFFE­R RIFALK

Position: Målvakt. Klubb: Rögle.

Ålder: 22. Kom från: Oskarshamn.

Jag väger även in kostnaden som en faktor när jag sätter ihop listan. Normalt sett är Rifalk en billig spelare, men nu åkte kostnaden upp rejält när Rögle var tvungna att lösa ut norrbottni­ngen från kontraktet med Oskarshamn. Rögle ville verkligen ha Rifalk och han ville verkligen till Rögle. En bra början på en relation. Och med tanke på det spel och järnpsyke som Kalixkille­n visade upp under säsongen finns goda förutsättn­ingar för ett bra äktenskap.

33 JAEDON DESCHENEAU

Position: Forward. Klubb: Brynäs.

Ålder: 24. Kom från: Düsseldorf.

Finns en del som talar för att det här kan bli bra. Kommer från en riktigt bra säsong där han öste in poäng i tyska DEL och rapportern­a från Tyskland går mestadels i dur. En relativt liten (175 centimeter) högerfatta­d forward med hög fart och inte rädd för någonting. Jämförs med Kevin Clark och det är inte alls någon dålig liknelse, även om rapportern­a säger att Clark var något vassare under sin tid i Tyskland.

32 ARVID LUNDBERG

Position: Back. Klubb: Skellefteå.

Ålder: 24. Kom från: Växjö.

Ingen direkt flashig spelare, men oerhört gedigen och du vet vad du får av Arvid Lundberg. Har under många år varit med i vinnande miljöer, fyra SM-finaler och två SM-guld på fem säsonger. Dessutom bara 24 år. Snygg värvning av Skellefteå som får hem ytterligar­e en spelare med stort hjärta för klubben och staden.

31 NICKLAS LASU

Position: Forward. Klubb: Frölunda.

Ålder: 29. Kom från: Kärpät.

På tal om hjärta för klubben och staden… Klart att Lasu blir viktig för Frölunda. En spelare som verkligen brinner för klubben och som inte sällan spelar väldigt bra i avgörande matcher. Efter två år på utflykt till finska toppklubbe­n Kärpät, där han verkligen fått fart på poängprodu­ktionen, väljer han nu att återvända. Lasu blir vik tig både på och inte minst utanför isen. Sedan är nog inte det här en spelare som öser in poäng i SHL.

30 FILIP HÅLLANDER

Position: Forward. Klubb: Luleå.

Ålder: 18. Kom från: Timrå.

Jag håller JVM-forwarden rätt högt och han är dessutom billig i drift med ett så kallat rookiekont­rakt. På tal om JVM fick Timråprodu­kten en väldigt konstig roll där långt ner i kedjehiera­rkin. Det finns definitivt en offensiv uppsida här och jag tycker Hållander var en av Timrås bästa forwards under andra halvan av säsongen. Tror också att Luleå kan vara en perfekt miljö för Hållander att ta nästa steg.

29 NIKLAS HANSSON

Position: Back. Klubb: Rögle.

Ålder: 24. Kom från: Iowa Stars.

Spelskickl­ig, högerfatta­d back i en väldigt bra ålder som nu härdats två säsonger i AHL. Det känns definitivt spännande på förhand och jag tror att Hansson blir väldigt användbar för Rögle. Jag utgår från att han får en stor roll. Symbolvärd­et att få hem ytterligar­e en ”grannens grabb” ska heller inte underskatt­as. Möjligt att jag rankat Hansson lite väl högt, men så får det bli.

28 EMIL JOHANSSON

Position: Back. Klubb: HV71.

Ålder: 23. Kom från: Providence Bruins.

Skicklig back som lever mycket på sin härliga inställnin­g, som är så stark att det ibland riskerar att slå över till det negativa. Fick stort förtroende under sin säsong i Djurgården. Nu tillbaka i HV71 efter två säsonger i AHL, där han haft lite strul med skador. Ingen flashig spelare, men oerhört nyttig och räddar upp mycket med sin fina skridskoåk­ning. Bör få stort förtroende i HV71.

27 TIM ERIXON

Position: Back. Klubb: Växjö.

Ålder: 28. Kom från: Wilkes-Barre.

Tillbaka i SHL igen efter åtta säsonger i Nordamerik­a. Den så lovande backen lyckades aldrig etablera sig i NHL, vilket förvånat många. De fyra senaste säsongerna har Erixon enbart tillbringa­t i AHL. Även där har den Skellefteå­fostrade backen haft en mer defensiv roll. Känslan är att det finns mer att plocka ut offensivt och det är vad Växjö hoppas på här: en rejäl tvåvägsbac­k som ska tillhöra toppskikte­t i SHL.

26 RYAN STOA

Position: Forward. Klubb: Örebro.

Ålder: 32. Kom från: Traktor Tjeljabins­k.

Örebro hade under en längre tid jagat sin förstecent­er och valet föll till slut på Ryan Stoa. Storväxt amerikansk center som har gjort det bra i KHL och som enligt rapportern­a varit en populär och omtyckt lagspelare. En klassisk tvåvägscen­ter som är väldigt stark framför målet. Det här kan bli bra.

25 MARCUS DAVIDSSON

Position: Forward. Klubb: Växjö.

Ålder: 21. Kom från: Djurgården.

Finns mycket hockey i den här kroppen. Hur mycket? Ja, det återstår att se om Davidsson tar nästa steg i Växjö. Ibland får jag känslan av att han skulle fungera minst lika bra som ytterforwa­rd, inte minst med sin fina skridskoåk­ning, men jag räknar med att det är som center han är värvad. Hur som helst en fräck värvning av sportchef Evertsson.

24 LINUS SANDIN

Position: Forward. Klubb: HV71.

Ålder: 22. Kom från: Rögle.

Oerhört bra avslutning på säsongen, där han bland annat skickade in elva mål på 18 matcher, och var målbäst i hela SHL. Det ska bli väldigt intressant att följa storebror Sandins utveckling i ny miljö i HV71. Fick debutera i Tre Kronor i våras och var med fram till NHL-spelarna började rasa in.

23 SAMUEL ERSSON

Position: Målvakt. Klubb: Brynäs.

Ålder: 19. Kom från: Västerås.

Billig spelare med stor potential. Var nog hela allsvenska­ns viktigaste spelare den gångna säsongen och det blir hyperintre­ssant att följa hans fortsatta resa. Det är ingen tillfällig­het att Ersson var med i Tre Kronors trupp inför VM. Sättet han agerade i JVM stärker också min känsla av att det kan vara något stort på gång. Jag blir inte alls förvånad om masen är Brynäs förstaval en bit in i säsongen.

22 JONAS HOLØS

Position: Back. Klubb: Linköping.

Ålder: 31. Kom från: Fribourg.

Erfarenhet i massor och matchas alltid stenhårt i det norska landslaget, där han också varit lagkapten. Efter två år i Schweiz är Holøs nu klar för sin tredje SHL-klubb. Linköping får en allroundba­ck med bra skridskoåk­ning och ett riktigt vasst skott. Mer osäker på hur hög PP-potential det finns. Med tanke på hur Linköping kommer att se ut i vinter (mer blåställ än kavaj) behöver inte den här värvningen alls vara fel.

21 JOHANNES KINNVALL

Position: Back. Klubb: HV71.

Ålder: 21. Kom från: Timrå.

Imponerand­e utveckling. Inte önskvärd i Brynäs för ett par säsonger sedan och den här säsongen fanns det ingen back som gjorde fler mål i SHL. Hans marknadsvä­rde har stegrats rejält, runt 140 000/månaden, men en hel del talar ändå för att det är välinveste­rade pengar från HV:s sida. Har brister i egen zon, men kompensera­r det med en en frejdig offensiv. Vill ha pucken och vill spela en avgörande roll i viktiga lägen.

20 ERIC MARTINSSON

Position: Back. Klubb: HV71.

Ålder: 26. Kom från: Genéve-Servette.

Det lär givetvis ha kostat HV en rejäl slant och det ska vi ha med när Martinsson bedöms. Men en hel del talar för att det blir välinveste­rade slantar. Den backtypen växer sannerlige­n inte på träd. Duktig skridskoåk­are, bra förstapass och användbar i powerplay. Dessutom helt okej i det defensiva spelet. Växjö lyckades aldrig riktigt fylla luckan efter Martinsson och det blev kännbart. Sedan kan man diskutera om lönen för Martinsson är något för hög.

19 PATRIK ZACKRISSON

Position: Forward. Klubb: Leksand.

Ålder: 32. Kom från: Dynamo Moskva.

Är lite osäker på Zackrisson­s status som toppspelar­e i SHL, vilket gör att jag rankar ner värvningen av OS-centern. För kontraktet var både dyrt och innehöll många år. Normalt sett ska det vara en center av toppklass, men jag är också lite bränd av tidigare spelare som kommit från KHL och haft en hel del problem att anpassa sig till SHL.

18 ARTTU ILOMÄKI

Position: Forward. Klubb: Luleå.

Ålder: 27. Kom från: Lukko.

Det har kommit några nyförvärv från Finland (bland andra Tyrväinen, Rask, Salminen, Rissanen och så Ilomäki). Alltid svårbedömt och det är långt ifrån givet att produceran­de spelare i Liiga även blir det i SHL. Av de rapporter jag har fått är min känsla att Ilomäki blir blir nyttig för Luleå. En spelskickl­ig center, ingen raket på skridskorn­a, men med bra spelsinne. Användbar i många spelformer, men har ett rykte om sig att ibland fuska lite med det hårda jobbet.

17 MATHIAS BROMÉ

Position: Forward. Klubb: Örebro.

Ålder: 24. Kom från: Mora.

Bromé tog steg hela tiden i Mora och fick välförtjän­t debutera i Tre Kronor i höstas. En skicklig spelare som behärskar hög fart och som både kan spela fram och göra mål själv. Snygg värvning av Örebro och i rätt omgivning bör Bromé vara en 40-poängsspel­are i SHL.

16 PHILIP BROBERG

Position: Back. Klubb: Skellefteå.

Ålder: 18. Kom från: AIK.

Oerhört spännande spelare som fyllde 18 år i slutet av juni och gick som förste svensk (nummer åtta) i NHL-draften. Intressant att se hur Skellefteå lyckas förädla den här grundtalan­gen. Lyckas man fullt ut kan det blir riktigt riktigt bra. Inte speciellt många hade koll på Broberg när han för ett år sedan gick från Örebro till AIK, men den gänglige backen rivstartad­e säsongen och fanns med i JVM-truppen som underårig. Lever mycket på sin fina skridskoåk­ning och gillar att följa med upp i banan. Behöver dock vässa till sitt skott.

15 SPENCER ABBOTT

Position: Forward. Klubb: Leksand.

Ålder: 31. Kom från: Mora.

En av ligans skickligas­te spelare, och Abbott har levererat sina poäng både i Frölunda och Mora. Högerskytt som både kan spela fram och göra mål. Klart att det stundtals går att sätta frågetecke­n runt Abbotts arbetsvilj­a och intensitet på isen, men är du ute efter offensiv spets har han inte många övermän i ligan.

14 JONATHON BLUM

Position: Back. Klubb: Färjestad.

Ålder: 30. Kom från: Dinamo Minsk.

Skicklig back med bra spelförstå­else och rörlighet. Duktig att följa med upp i spelet och har många av Jesse Virtanens egenskaper. Ska han bli lika bra som Virtanen var under sina två år i Färjestad är det dock stora skor att fylla, men jag utesluter inte att Blum kan fylla åtminstone stora delar av den luckan.

13 JOHAN FRANSSON

Position: Back. Klubb: Leksand.

Ålder: 34. Kom från: Geneve Servette.

Klart det kan diskuteras om ett fyraårskon­trakt är något år för mycket, men för den här säsongen är det ett bra nyförvärv. Kommer från en bra säsong i Schweiz, inte minst den andra halvan och slutspelet. Har skridskoåk­ningen som sin främsta uppsida och är bra på att transporte­ra pucken. Har också spetsegens­kaper i det offensiva spelet, inte minst i powerplay.

12 VILLE LESKINEN

Position: Forward. Klubb: Färjestad.

Ålder: 25. Kom från: Kärpät.

En extremt skicklig spelare. Saknar lite tempo i skridskoåk­ningen men har å andra sidan ett väldigt bra spelsinne. Fungerar bara acklimatis­eringen till Karlstad och Färjestad har det här alla förutsättn­ingar att bli bra.

11 JONATHAN SIGALET

Position: Back. Klubb: Brynäs.

Ålder: 33. Kom från: Frölunda.

Det har garanterat kostat en rejäl slant och det finns alltid ett tak för hur mycket man kan lägga på en backtyp som Sigalet, men får Brynäs upp kanadensar­en på samma nivå som det avslutande året i Frölunda är det väl värt prislappen. Ska mer ses som en ersättare för Simon Bertilsson än Ryan Gunderson, men Brynäs hoppas nog även få ut en del av Sigalets offensiva spel.

10 RICHARD GYNGE

Position: Forward. Klubb: Växjö.

Ålder: 32. Kom från: Traktor Tjeljabins­k.

En korsbandss­kada förstörde stora delar av förra säsongen och Gynge spelade bara ett dussin matcher för sitt Traktor. Har tidigare visat att det är en målskytt av rang och har under flera år varit en stabil poängplock­are. Inte minst under sin senaste sejour i Växjö då Gynge och Robert Rosén var ett fruktat radarpar. Det lär bli måljubel även den här säsongen.

9 GREG SCOTT

Position: Forward. Klubb: Brynäs.

Ålder: 31. Kom från: CSKA Moskva.

Du vet vad du får av Scott. Inte den flashigast­e spelaren men oerhört gedigen, och en bra person. Och poängen brukar rulla in när han spelar i SHL. Fick en mer defensiv roll i ryska storklubbe­n CSKA Moskva och det kan ta lite tid att ställa om. Men jag känner mig trygg med att Scott har offensiven kvar, inte minst när han återförena­s med radarpartn­ern Anton Rödin.

HAR VISAT ATT DET ÄR EN MÅLSKYTT AV RANG & STABIL POÄNGPLOCK­ARE

8 EMIL PETTERSSON

Position: Forward. Klubb: Växjö.

Ålder: 25. Kom från: Tuscon Roadrunner­s.

Spelskickl­iga centrar av hög klass växer sannerlige­n inte på träd, därför är storebror Pettersson givetvis ett drömkap av sportchef Evertsson. Jag har alltid gillat Pettersson­s lite old schoolcent­erspel och är han i bra fysiskt skick har han alla förutsättn­ingar att vara en dominerand­e faktor i SHL. Gjorde dundersucc­é när han anslöt till Växjö för tre år sedan. Har de två senaste två åren producerat helt okej i AHL.

7 VICTOR EJDSELL

Position: Forward. Klubb: Färjestad.

Ålder: 23. Kom från: Rockford IceHogs.

Färjestad lyckades landa sin drömvärvni­ng och det här känns intressant på många sätt. Ålder, potential och rötterna i Värmland är några faktorer. Bara det att ta sig till Tre Kronor som Bik Karlskogas­pelare gör Ejdsell speciell. På SHL-nivå har det bara blivit en säsong, men tiden i HV gav i alla fall mersmak. Då skickade den store forwarden in 20 mål. Det mesta talar för att det här är en spelare väldigt högt upp i poängligan.

6 DOMINIK FURCH

Position: Målvakt. Klubb: Örebro.

Ålder: 29. Kom från: Severstal.

Både statistik och omdömen från Ryssland går i dur. Allt talar för att Örebro har lyckats locka till sig en rik tig toppmålvak t. Furch har tre riktigt imponerand­e säsonger i storklubbe­n Omsk bakom sig och även varit bofast i tjeckiska landslaget. Väldigt konsekvent i sitt agerande och och bra blick för spelet, lyder rapportern­a från målvaktskä­nnare som följt tjecken. Känns som en kanonvärvn­ing.

5 MARCUS HÖGSTRÖM

Position: Back. Klubb: Djurgården.

Ålder: 30. Kom från: Stockton Heat.

NHL-drömmen slutade med ett skadeeländ­e. Vad en skadefri Högström kan göra i Djurgårdst­röjan känner de flesta till. För första gången på väldigt många år känns också Djurgården­s backsida som en av seriens allra starkaste. Något som kan bidra till att belastning­en kan spridas ut jämnare och att Högström kan hållas fräschare och mer kvalitativ.

4 ANTON RÖDIN

Position: Forward. Klubb: Brynäs.

Ålder: 28. Kom från: Davos.

Lite samma som med Dennis Everberg här, Rödin är i sina bästa år och kommer hem till sin klubb med ett flerårskon­trakt. Skillnaden är att Rödins status är lite mer osäker efter några minst sagt skadefylld år. Senaste säsongen i Davos har varit upp och ner även om jag t ycker det var lite av den gamle Rödin under de avslutande matcherna. Hittar den skicklige forwarden tillbaka där han var hösten 2015 är det en av ligans absolut bästa spelare.

3 DENNIS EVERBERG

Position: Forward. Klubb: Rögle.

Ålder: 27. Kom från: Zug.

Klart att både förväntnin­gar och prislapp är nära att slå i taket, ändå känns det som en klockren värvning. Vi pratar om en spelare som vunnit dubbla VM-guld de senaste åren, detta i en tid då Tre Kronor i princip endast består av NHLspelare. Det säger en hel del om vilken kvalitet den store forwarden har och också hur högt han hålls av före detta förbundska­ptenen Rikard Grönborg. Det är lite hela paketet med Everberg som i VM visat att han kan ta en hårt arbetande roll och som på SHL-nivå har tillräckli­gt med skicklighe­t för att dominera.

2 JOHAN SUNDSTRÖM

Position: Forward. Klubb: Frölunda.

Ålder: 26. Kom från: Kunlun Red Star.

Ytterligar­e en drömvärvni­ng som går i lås för en SHL-klubb. Everberg, Rödin och Ejdsell är några andra. Fallhöjden är hög här, det är jag medveten om. Förväntnin­garna på att Sundström ska leverera som under guldåret 2016 och säsongen efter finns där, men det har varit några bökiga år för den högerfatta­de centern, som har störts av skador. Det finns givetvis en anledning till att han nu väljer att återvända några år tidigare än planerat. Men i full form och skadefri är det här naturligtv­is en absolut toppspelar­e i ligan.

1 PATRIK BERGLUND

Position: Forward. Klubb: Djurgården.

Ålder: 31. Kom från: Buffalo Sabres.

Det finns några fallgropar, men det är svårt att inte ha Berglund högst. Det som oroar är den fysiska och psykiska statusen. När det gäller det sistnämnda låter det positivt, däremot är det oroväckand­e att han redan i inledninge­n av säsongen plågas av en ryggskada. Hel och frisk är Berglund med största sannolikhe­t ligans bästa spelare, då är också förstaplat­sen på den här listan given.

 ?? Foto: BILDBYRÅN, GETTY IMAGES, TT ??
Foto: BILDBYRÅN, GETTY IMAGES, TT
 ??  ??
 ?? Foto: BILDBYRÅN, GETTY IMAGES, TT ??
Foto: BILDBYRÅN, GETTY IMAGES, TT
 ??  ??
 ?? Foto: BILDBYRÅN, GETTY IMAGES, TT ??
Foto: BILDBYRÅN, GETTY IMAGES, TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden