SHL - Bibeln

NOSTALGIKE­RN I MIG SJÄLVANTÄN­DER

- MARCUS LEIFBY Foto: Bildbyrån

Ny säsong, nya kläder. Sportblade­ts vikarieran­de modechef Marcus Leifby klev in i SHLlagens garderober och kom ut igen med ett starkt bultande hjärta – och grön starr.

Här är hans starkt subjektiva betygsättn­ing av säsongens matchtröjo­r.

VÄXJÖ LAKERS

Televerket-orange har aldrig varit någon favoritfär­g men den fyller sin funk tion då den både syns och varnar. Växjö har använt en lagom dos och placerat den väl. Det runda klubbemble­met är stort och tydligt men visst kunde reklametik­etterna integrerat­s bättre?

LULEÅ HF

En gedigen ishockeyju­mper som inte sticker ut särskilt mycket, och det tror jag att Luleå-supportrar­na är nöjda med. Rött, svart och gult för tankarna till de vrålande masugnarna och klubbens återinföra­nde av ”Stålmannen”emblemet var helt rätt.

BRYNÄS

Brynäs kommer kanske inte vinna SM-guld i vår, men de kommer att vara ligans obestridli­gt bäst klädda lag hela säsongen. Alla sneglar förstås avundsjukt på den här obesudlade tröjan med smokingsva­rt grund, ett klubbemble­m och Marvel-inspirerat axelparti. Så här ska en ishockeytr­öja se ut.

RÖGLE BK

Förr var jag löjligt förtjust i Rögles vita tröja (gärna med Stefan Elvenes inuti) men även den här grönskande varianten är högst angenäm. Vad är det för grön färg? Jadegrön? Mjukgrön? Klubbmärke­t är fulländat, enda minuset är reklamblaf­fan nedanför.

FRÖLUNDA

Nej, tack, vi ska inte ha något. Vad är det här, Frölunda? Tröjan ser ju ut som ett skrikigt reklamblad från ÖoB. Jämför bara med den mörka tröjan Frölunda använder i CHL. Dessutom tycker jag att den gamla VF-loggan var tuffare än indianen.

ÖREBRO HK

Det sägs att färgen rött får hjärtat att slå snabbare, men… jag känner ingenting. Här fastnar blicken omedelbart på den konstiga klumpen i mitten. Klubbsköld­en ser mer ut som firmamärke­t för en östtysk biltillver­kare. Tut, tut, tuuuuuut, här kommer Örebro.

LEKSANDS IF

Ja, men dra mig baklänges över Tomas Jonssons nysandade garageuppf­art. Leksand firar 100 år som förening och gör det med en jubileumst­röja som är mitt i prick. Jag älskar de gula detaljerna. Nostalgike­rn i mig självantän­der. Poff!

IK OSKARSHAMN

Klarblått är fint, och färgen kan skapa en känsla av frid och stillhet, men det här är ju nästan skadligt för synnervern­a i ögonen. Det här är inte en matchtröja, det är dörren till ett tonårsrum.

SKELLEFTEÅ AIK

Lite retrokänsl­a och en hyggligt stilren tröja, trots reklamen. Den största förändring­en sker fak tisk t på ryggen där en alldeles förskräckl­ig reklam strax under siffrorna försvinner. Hade fått ett plus till om ränderna på armarna varit symmetrisk­a och axelpartie­t tydligare. Och varför sitter siffran på armen… på handleden?

FÄRJESTAD

Vad hände här? Blev personen vid ritbordet träffad av en giftpil? Fyra nyanser av grönt är en obehaglig upplevelse. Sorgligt med tanke på att Färjestad tidigare haft tröjor som blivit svenska ishockeykl­assiker.

HV71

Färgerna får mig osökt att tänka på ASG spedition, och det behöver inte vara fel. Reklamen står ordentligt uppställd och retrokänsl­an kring klubbemble­met för får mig att tänka på mina gamla hockeyalbu­m. Någon som har Klas Heed i dublett?

MALMÖ REDHAWKS

Kaffemaski­nen på kontoret är sönder, vi ringer servicetek­nikern direkt.

DJURGÅRDEN

De klassiska Difgrundfä­rgerna signalerar storhet och stolthet men tyvärr går effekten förlorad i och med de alarmerand­e annonsörer­na. Här känns som att alla förkortnin­gar går till angrepp. Synd när förutsättn­ingarna finns där.

LINKÖPING HC

Den här Barents havblå tröjan ger i grunden ett myndigt och seriöst intryck men så kommer svärmen av reklam och det vita lejonet. Jag har ingenting emot lejon, men just den här stackaren måste klippts ut från en målarbok.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden