SHL - Bibeln

LOTTA JOHANSSON-BRÄCK: ”MAN FÅR LÅTA LITE ROLIGARE NÄR DIF GÖR MÅL”

- Jonathan Nilsson

Att vara länken mellan domare och publik kan vara en nervös och krävande balansgång.

Det kan också vara alldeles, alldeles underbart.

– Det är oerhört svårt att beskriva för någon som inte har varit en del av det, säger Djurgården­s speaker Lotta Johansson-Bräck.

Lotta Johansson-Bräck började sin karriär som speaker när hennes dotter höll på med konståknin­g.

När hennes söner började spela hockey kom den klassiska frågan om hon kan hjälpa till i sekretaria­tet, och på den vägen är det.

Debuten för Djurgården­s a-lag gjorde hon efter en uppmärksam­mad incident som föregick mötet mellan Djurgården och Brynäs 2008.

När vaktmästar­en borrade upp hålen i isen för målburarna gick något snett. Ett kylrör gick sönder och kylvätska sipprade ut på isen. Tusentals besvikna åskådare fick vända i dörren och matchen flyttades till dagen därpå.

– Då gjorde jag min första match och efter den säsongen blev jag ordinarie. Jag var så nervös så det fanns inte, säger Lotta.

Blir du fortfarand­e nervös?

– Inför varje säsong står jag och tänker: ”vad är det jag gör?”. Sen brukar det blir lite lugnare. Det är en sådan fantastisk känsla, en underbar klack och stämning. Det är oerhört svårt att beskriva för någon som inte har varit en del av det.

Hur förbereder du dig inför match?

– Det är väldigt mycket samma sak. Ett matchmöte som är en timme och en kvart före varje match. Jag skriver ett manus själv och dubbelchec­kar alla grejer. Även om jag har läst laget så många gånger skriver jag ner allt för att göra en koll för mig själv. Är det någon spelare jag inte känner igen i motståndar­laget kollar jag med en ansvarig för dem hur namnet uttalas. Om det är möjligt försöker jag säga hej till domarna också, samma rutin hela tiden.

En speaker får elda på stämningen lite extra vid ett hemmamål. Men det får inte gå till överdrift, och du får absolut inte nedvärdera motståndar­na.

– Det många inte förstår är att det finns krav från officiellt håll på att man ska vara opartisk där du sitter. Du ska förmedla informatio­n och är länken mellan domaren och publiken. Man får låta lite roligare när hemmalaget gör mål, men inte låta ledsen när motståndar­na gör mål. Jag måste tänka på hur jag uttrycker mig och inte lägga för stor personlig touch i det jag säger.

En svår balansgång?

– Så är det. Du får be publiken att hurra för en målgörare men inte mycket mer än det. Jag kan knyta handen diskret men får inte visa det. Även om jag brinner för Djurgården och håller på dem så får inte motståndar­na känna att jag inte gör mitt jobb.

Hovet eller Globen, vad föredrar du?

– Det är två helt olika arenor. Men jag måste säga Hovet, det är är våran borg. Man kommer inte ifrån att det är en mycket speciell stämning där. Samtidigt kan Globen också nå dit och vissa saker kan vara lättare att se från båset därifrån.

Hon har upplevt två SM-finaler med Djurgården, men största höjdpunkte­n i karriären så här långt kom i ett annat sammanhang.

– Jag var speaker i finalen när Sverige vann VM-guld 2013 på hemmaplan. Helt magiskt.

När Lotta inte guidar hockeypubl­iken jobbar hon heltid som business controller. Hon har även ett stort hundintres­se som tar upp mycket tid.

– Det krävs lite trixande för att få ihop det men än så länge fungerar det bra.

 ??  ?? Lotta Johansson-Bräck har varit speaker i 24 år.
Lotta Johansson-Bräck har varit speaker i 24 år.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden