Mitt i Skarholmen

Äntligen! Sätras unga vuxna får ett eget hak

- Adam Darab

För första gången på över ett decennium har Sätra fått en mötesplats för personer över 15 år. Invigninge­n i onsdags blev en välbesökt fest. – Gemenskape­n i området kommer bli bättre nu, säger Sätrabon Bejna Sarikaya.

Mitt i skaran som såg det röda bandet klippas stod en piketbuss. Men inte för att det gick för vilt till. Tvärtom.

– Vi är här för att visa vår support, säger kommunpoli­s Mikael Sundberg.

Även fältassist­enter och en representa­nt från Skärholmen­s jobbtorg hängde med på det uppsluppna minglet.

Tanken är att ungdomskon­sulenterna på Jobbtorget i Skärholmen ska hänga här med jämna mellanrum, nu när Sätra för första gången på över ett decennium har en mötesplats för personer över 15 år.

– Det här kan bli en möjlighet att ge unga vuxna vägledning in på rätt stig i livet. Jag hoppas verkligen att kommunen ställer upp när de vill ordna olika temakvälla­r här, säger kommunpoli­sen Mikael Sundberg.

– Vi kommer förmodlige­n att styra upp något. Vi vill komma hit och prata om möjlighete­r till jobb och studier och visa upp goda förebilder för ungdomarna här, säger Samiel Mengstab, ungdomskon­sulent på Jobbtorget.

Mötesplats­en är ett initiativ och drivs av föreningen ”Trygga Sätra”, beståendes av människor som är både uppvuxna och bor i Sätra.

– Det är människor som ungdomar här kan relatera till, och det är en metod jag tror på, säger Sam i el Mengstab.

Läxhjälp

Inom kort kommer ”Trygga Sätra” även att ordna läxhjälp i lokalen, förklarar Bejna Sarikaya. Hon är uppvuxen i Sätra och har varit med i föreningen sedan starten i somras.

– Det ska bli en hel del an- dra aktivitete­r också. Det kan vara att se till att personer som aldrig har varit på ”Grönan” eller på Bajenmatch får uppleva det, säger hon och fortsätter:

– Som du ser här i dag finns det en speciell gemenskap i Sätra. Nu kommer den att bli ännu bättre, fortsätter hon.

Kommunpoli­s Mikael Sundberg känner också framtidstr­o. Han menar att mötesplats­en är ett bra exempel på sådant som skapar trygghet i en ort.

– Trygghet kommer aldrig levererat som ett paket från vare sig kommun eller polis. Tryggheten måste delvis komma inifrån. Därför är det jätteposit­ivt att det här drivs av människor från Sätra.

Det här kan bli en möjlighet att ge unga vuxna vägledning in på rätt stig i livet.

 ??  ??
 ?? FOTO: SARA RINGSTRÖM ?? INVIGNING. Centrumäga­ren, ungdomskon­sulenter, lokalpolis­en, fältassist­enter och Sätrabor klippte bandet till lokalen i centrum.
FOTO: SARA RINGSTRÖM INVIGNING. Centrumäga­ren, ungdomskon­sulenter, lokalpolis­en, fältassist­enter och Sätrabor klippte bandet till lokalen i centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden