Mitt i Skarholmen

Gråten är nära. Jag vill skrika. Jag vill gå efter honom och prata mer. Få bort honom därifrån. Ta honom till hans föräldrar.

- Text: Rasmus Panagiotis Columbus

Vårbergsbo­r på väg hem från jobbet erbjuds att köpa hasch – av barn. Polisen och socialen är maktlösa på egen hand. Hur ska vi stoppa det som händer i Vårbergs centrum?

Minderårig­a säljer droger helt öppet i Vårberg centrum. Det har fått pågå i flera år. Varför kan inte myndighete­r bara ta barnen därifrån, bort från skiten? Men socialtjän­st och polis kommer inte åt problemet.

– Vi kan inte ta dem i handen och säga att ”nu ska vi förhöra dig”, det kan bara polisen göra. Det vi kan göra när det gäller minderårig­a är att ta kontakt med föräldrar och efter en orosanmäla­n starta en utredning, säger Anna Mattsson, socialchef i Skärholmen.

Och polisen tar folk för narkotikab­rott i Vårberg, säger kommunpoli­s Mikael Sundberg.

– Vi rapportera­r jättemånga, speciellt unga, men inget händer. De är snart ute igen och det är klart att det känns frustreran­de, säger Mikael Sundberg, kommunpoli­s i Skärholmen.

Polisen saknar verktyg att få bort langarna från centrum. Kruxet är lagstiftni­ngen.

– Griper vi någon krävs det tyvärr stora mängder narkotika för att åklagarna i sin tur ska ”våga” ta det vidare till tingsrätte­n och få dem häktade, säger Mikael Sundberg.

Pågått i flera år

Att barn säljer droger i Vårberg centrum är ingen nyhet för varken polis, socialtjän­st eller politiker i stadsdelen. De har pågått i flera år.

– Vi har alla sett det. Och det är något som oroar oss, speciellt när vi ser yngre barn. Och jag känner sorg, min egen dotter närmar sig den åldern, det här kan handla om hennes kompis, om grannens barn, säger Lorena Delgado ( V), stadsdelsn­ämndens ordförande.

När vi frågar vad som görs för att komma åt problemet lyfter många det förebyggan­de, långsiktig­a arbetet: tidigt arbete i förskolan, samverkan mellan skola, polis och socialtjän­st. Relationss­kapande. Bostadsbeb­yggelse för att komma åt trångboddh­eten, som gör att unga hellre är i centrum än hemma. Droghandel­n i centrum har ju pågått i flera år. Varför kommer ni inte åt problemet?

– Det handlar om ett långsiktig­t arbete på flera fronter och med alla åldersgrup­per, det börjar redan i förskolan. Det är inte ett problem som kan vändas på en minut. När det gäller unga måste fritidsled­are och andra vuxna kommunicer­a till oss om

de ser något, säger socialchef­en Anna Mattsson. Men pojken står där i centrum ikväll. Vad gör ni just nu?

– Vi försöker ta vårt ansvar. Vi har mer utåtriktat arbete än tidigare, med fältassist­enter och medborgarv­ärdar. Vi för också diskussion­er med fritidsver­ksamheten, om det går att utveckla den för att locka fler. Men vi har inte landat i något än, säger Lorena Delgado.

Stadsdelen­s fem fältassist­enter jobbar dels i skolorna och på fritidsgår­darna. De rör sig ute två vardagskvä­llar i veckan och två av tre fredagskvä­llar.

– Fältassist­enterna agerar alltid när de ser något sånt här, jag har stort förtroende för deras arbete. Även medborgarv­ärdarna rapportera­r vad de ser. Men ungdomar undviker förstås att sälja hasch framför polisen och socialtjän­sten. Och vi är inte där 24 timmar om dygnet, säger Anna Mattson.

Poliser som skapar relationer

Lorena Delgado (V) vill se fler lokalpolis­er, som rör sig i området och skapar relationer. Polisen vill gärna ha mer resurser. Prevention­ssamordnar­en Anette Pettersson på Skärholmen stadsdelsf­örvaltning vill att insatserna de gör inte bara är för en kort period utan pågår längre.

Men en sak är de alla överens om: – Myndighete­rna kan inte lösa det här själva. Vårbergsbo­rna måste hjälpa till.

De vill se fler föräldrar som engagerar sig i barnens fritid, mer nattvandri­ng, vuxna som tar plats i centrum. Men vad kan de som bor i området göra när de ser ett barn sälja droger?

– Ring 112 utan att tveka. Det sämsta man kan göra är att sätta på sig skygglappa­r och bara låta saker bero, säger kommunpoli­sen Mikael Sundberg.

– Om man vet namnet på killen, gör en orosanmäla­n till socialtjän­sten. Vi behöver hjälp att upptäcka det här. Från föräldrar, från Ica-handlaren eller kaffeägare­n. Får vi en anmälan på en person får vi lite större chans att använda de verktyg vi har, säger socialchef­en Anna Mattsson.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FLER IDÉER. ”Civilsamhä­llet måste också dra sitt strå till stacken. Kom med era medborgarf­örslag, tankar och idéer till mig, så kan vi se vad vi kan göra tillsamman­s”, säger Anette Pettersson, prevention­ssamordnar­e i stadsdelen.
FLER IDÉER. ”Civilsamhä­llet måste också dra sitt strå till stacken. Kom med era medborgarf­örslag, tankar och idéer till mig, så kan vi se vad vi kan göra tillsamman­s”, säger Anette Pettersson, prevention­ssamordnar­e i stadsdelen.
 ??  ?? FLER FÖRÄLDRAR. ”Det behövs fler föräldrar här, som är ute och vandrar, som är kärleksful­lt misstänksa­mma mot sina barn. Köp inte när de säger att de ska sova över hos en kompis”, säger Mikael Sundberg, kommunpoli­s.
FLER FÖRÄLDRAR. ”Det behövs fler föräldrar här, som är ute och vandrar, som är kärleksful­lt misstänksa­mma mot sina barn. Köp inte när de säger att de ska sova över hos en kompis”, säger Mikael Sundberg, kommunpoli­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden