Mitt i Skarholmen

Fredagsmys för Sätras alla kidz

- Text och foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Jag vet att det finns barn här i Sätra som är ute hela dagarna, för att de inte har någon annanstans att ta vägen. Ett chilenskt arv. En ombyggd balkongdör­r och extra julklappar under granen. Så blev en lägenhet full av barnspring en mötesplats för hela Sätras barnfamilj­er.

SÄTRA

Det är fredagskvä­ll i en Hyresgästf­öreningslo­kal i Sätra. I köket förbereds maten för fullt, i samlingsru­mmet slipar två tjejer på sina danssteg och de mindre barn har fullt upp med att rita och pyssla.

Här har föreningen Sätra Kidz varje vecka sina träffar. Men historien bakom föreningen börjar långt tidigare. I Pinochets Chile.

– Mina föräldrar var väldigt aktiva mot diktaturen där. Vi gjorde flygblad, hjälptes åt hela familjen. Vi barn följde med på protestern­a. Vi fick lära oss att man skulle ställa upp för varandra, att alla var lika mycket värda. Men vi blev tvungna att fly till Sverige, berättar Grace Caspers, ordförande i Sätra Kidz.

Till slut landade familjen i Sätra i slutet av 80-talet. Graces och hennes syskons kompisar började komma över till lägenheten. De turades om att rasta hundarna, dansade, åt och sov över. Till slut stod dörren alltid öppen.

– Varje jul hade mamma extra julklappar under granen. Och det var alltid någon som kom förbi, säger Grace Caspers.

– Jag blev tvungen att bygga om hennes balkongdör­r till en ytterdörr, för grannarna klagade över att så många barn sprang i trapphuset, säger brorsan Glenn Prado och skrattar.

Föreningen Sätra Kidz bildade de för runt ett år sedan.

– Vi sa: ”Mamma, du kan inte ha 14 barn i lägenheten”. Så vi fick låna den här lokalen av hyresgästf­öreningen. Och så frågade jag barnen vad vi ska heta och de tyckte Sätra Kidz, med zäta. Så det fick det bli, säger Grace Caspers.

Nu träffas de här varje fredag, lagar mat tillsamman­s, spelar spel och musik, dansar och har läxhjälp. Under somrarna grillar de och åker på gemensamma utflykter, på vint- rarna firar de extrajul.

Nu hoppas Grace Caspers att fler barn och föräldrar ska hitta till dem.

– Jag vet att det finns barn här i Sätra som är ute hela dagarna, för att de inte har någon annanstans att ta vägen. Vi vill att de ska ha ett bra ställe att vara på. Och det är ju skönt för oss föräldrar också, vi hjälps åt i området och är inte längre främlingar.

Målet är att så småningom flytta till större lokaler, helst i Sätra centrum. Där vill de skapa en permanent mötesplats för barn och föräldrar i området.

– Det finns mycket fördomar om förorter, folk kan säga ”Sätra, dit skulle aldrig i livet flytta”. Men Sätra ska inte ha det ryktet – vi vill att det ska bli ett bättre Sätra. Och det kan vi få om vi tar hand om våra barn och varandra.

 ??  ?? FRAMTIDSPL­ANER. Grace Caspers, i mitten, är ordförande i Sätra Kidz. Hon hoppas att fler föräldrar och barn ska få höra om föreningen och målet är att flytta till större lokaler.
FRAMTIDSPL­ANER. Grace Caspers, i mitten, är ordförande i Sätra Kidz. Hon hoppas att fler föräldrar och barn ska få höra om föreningen och målet är att flytta till större lokaler.
 ??  ?? GEMENSKAP. ”Det är jätterolig­t här, vi har massor av aktivitete­r! Och det är bra för alla umgås här, det är mycket gemenskap”, säger Deolinda och Bonnie.
GEMENSKAP. ”Det är jätterolig­t här, vi har massor av aktivitete­r! Och det är bra för alla umgås här, det är mycket gemenskap”, säger Deolinda och Bonnie.
 ??  ??
 ??  ?? PYSSEL. I lokalen finns möjlighete­r till det mesta. Bland annat pyssel.
PYSSEL. I lokalen finns möjlighete­r till det mesta. Bland annat pyssel.
 ??  ?? DANS. Barnen har utrymme att röra sig på i samlingsru­mmet.
DANS. Barnen har utrymme att röra sig på i samlingsru­mmet.
 ??  ?? MATLAGNING. Kvällens middag förbereds i köket.
MATLAGNING. Kvällens middag förbereds i köket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden