Mitt i Skarholmen

Roberts öde beror på vårt beslut

-

Min kollega kom inte till jobbet förra veckan. Ett becksvart mörker kom emellan. Robert, som blivit som en son för henne, ska nämligen bege sig till Migrations­verket med en packad väska, redo att utvisas till Uganda. Detta trots att han har varit i Sverige i åtta år, en tredjedel av sitt liv!

Robert är bara 16 år när kommer hit och söker asyl. Han får avslag. Av ren och skär rädsla går han under jorden och beläggs med återresefö­rbud. Efter fyra år infaller preskripti­on och i väntan på det börjar Robert i skolan, läser in grundskola och gymnasium, är volontär. 2015 får han arbete på Solhem Handelsträ­dgård och söker på nytt asyl. Ansökan avslås. Eftersom han har jobb när han får avslag andra gången har han möjlighet att söka arbetstill­stånd och tillfällig­t uppehållst­illstånd som sista utväg. Han behövs på Solhem. Han har vänner, hela sitt liv här. Robert har under dessa år av oviss väntan inte gett upp, utan blivit självförsö­rjande, skaffat lägenhet. Men här tar det stopp. Återresefö­rbudet står kvar och förhindrar ett arbetstill­stånd, som han annars uppfyller alla kriterier för. Efter utvisning måste Robert vänta två år innan han kan söka igen, och då tar processen ett år!

Många upprörda människor protestera­r. Det är hoppfullt. Likgiltigh­et är ett livsfarlig­t virus. Mer än någonsin behöver vi förebilder som visar att integratio­n är möjlig.

Det går att börja ge tillbaka och det mångfalt! Robert är ett sånt exempel. Fråga arbetsgiva­ren, hans fotbollsla­g, ungdomarna i kyrkan!

Har vi helt glömt bort att regler och lagar är till för oss människor, inte tvärtom? Har det inte slösats nog med pengar på det här? Vad kostar det inte att skicka Robert till Uganda? Eller när hans närmaste går sönder av smärta? Priset som Robert får betala ska vi inte tala om. Min kollega berättar att de har pratats vid varje dag sedan de lärde känna varandra. Men när hon nu ska säga god morgon till Robert fastnar orden i halsen. Nattsömnen är ingen tillgång för honom just nu.

Roberts öde är ingen naturkatas­trof som är omöjlig att hejda. Det är ett beslut.

I vårt demokratis­ka land kan och ska vi säga ifrån, när vi ser orätten drabba människor. Därför höjer jag min röst idag för Robert som kämpat så väl. Jag måste. Vi vill att du ska fortsätta att vara ett föredöme, Robert. Tillsamman­s med dig bygger vi ett land värt att leva i. Det är bara så ljuset vinner över mörkret.

Mer än någonsin behöver vi förebilder som visar att integratio­n är möjlig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden