Mitt i Skarholmen

Ortens verklighet blir till pjäs på Kulturhuse­t

- Liza Youhanan

”Är du nöjd med vart du kommer ifrån?” Sana står längst fram på scenen med en spotlight och blickar från röda stolar på sig. Sara Nazari sitter nedsjunken framför scenen. ”Läs frågorna igen, kom igen”.

Dikten handlar om kultur och tillhörigh­et. ”Trashar vi vår kultur?”, undrar Sana efter hon läst upp dikten för tredje gången. ” Det är en tolkningsf­råga”, svarar Hiba från publiken. ”Fast det är vi som äger historien, ingen kan säga något”, svarar Sara som är en av regissörer­na.

Det är det Ortens verklighet handlar om – att få be- rätta sin egen historia. Ortens verklighet är en föreställn­ing som skapats i samarbete av Unga Klara, Megafonen och En Kärlek Botkyrka. Materialet är skapat av artisterna själva.

– Grejer är knas, allt är inte en dans på rosor. Men samtidigt, folk har en bild om hur trakten kan vara som inte stämmer. Vi är inte alla kriminella som växte upp här, säger Kenneth Fraga som klivit av scenen efter genrepet.

Han rappar om sin tillvaro – något han är van vid. Men det här är första gången han provar att skådespela.

– Kultur är inte lika tillgängli­gt här i orten. Musik och dans har i och för sig alltid varit stort men det är inte lika många som vågar prova teater och poesi, säger Nisrin Hamdi, projektled­are från Megafonen.

Amelie och Karen Olivares ska snart upp på scen och repa danskoreog­rafi. De dansar för det mesta dancehall och tror båda att föreställn­ingen kommer att öppna folks ögon för nya dansstilar i teater.

– För det mesta när man tänker på dans i teater så är det modern dans. Våra stilar är aldrig med, säger Karen Olivares.

– Jag tror att folk som normalt inte kan relatera till teater kommer att känna igen sig mer, fortsätter Amelie Olivares.

 ?? FOTO: SARA RINGSTRÖM ?? GENREP. Sara Nazari agerar både regissör och redaktör när hon dirigerar Sana i poesiframt­rädandet. Den 1 december har Ortens verklighet premiär på Unga Klara på Kulturhuse­t.
FOTO: SARA RINGSTRÖM GENREP. Sara Nazari agerar både regissör och redaktör när hon dirigerar Sana i poesiframt­rädandet. Den 1 december har Ortens verklighet premiär på Unga Klara på Kulturhuse­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden