Mitt i Skarholmen

NU SJUNGER SKÄRHOLMEN­S SOUL-DOLDIS UT

• Blens hyllning till förorten • Har backat upp hiphop-eliten • Nu släpper hon eget

- Text: Liza Youhanan

Hon växte upp i Skärholmen på 90-tals-R’n’B, inspirerad av TLC och Aaliyah gör hon musik som väcker nostalgi för de som vet.

– Man hör det i hur jag sjunger. På ett sätt kan man säga att min musik är en homage till artisterna som inspirerat mig, säger Blen med en pratröst lika len som sin sångröst.

När hon var nio år sjöng hon och en kompis på sin morbrors bröllop. De tog ton och sjöng gospelklas­sikern Oh happy day.

– Efter så kollade vi båda på varandra med den här blicken av ”fan jag kan ju sjunga”. Sen dess sjöng jag på skolavslut­ningar och på alla ställen jag kunde, berättar Blen.

Jobbade med Lilla Namo

Idag turnerar hon med Labyrint. De senaste åren har hon lagt stämmor och sång för Sveriges hiphop-elit - och själv hunnit bli del av den.

– Det började med ett samarbete med Mwuana, Robin. Vi spelade in musik i hans studio hemma hos hans mamma, säger Blen.

Därifrån började hon jobba med barndomsvä­nnen Lilla Namo och sjöng back up på Bredängsar­tistens turné. Och när Blen åkte till New York, där hon tidigare bott i fyra år, fick hon ett sms: ” Ison vill få tag i dig”, signerat Lilla Namo.

– Det slutade med att jag gjorde turnén Ikväll är vi kungar. På det sättet är hiphop-Sverige egentligen ganska litet, alla känner alla.

Från projekt till turnéer och back ups på skivor har Blen idag hittat hem hos Redline i Norsborg.

– Det finns en gemenskap här, alla hjälper alla. Det är en familjekän­sla som för mig är jättevikti­g. Annars är det lätt att det bara blir business i den här branschen.

Blen har med sina senaste låtar tagit klivet från back up till fullvärdig artist. Och hon har känt sig redo länge.

– Jag har kött på benen och vet vad jag vill. Egentligen har jag alltid varit redo att vara frontfigur men jag har väntat på rätt tillfälle, för att jobba med folk som har samma vision som jag. Jag är 29 år och det känns skönt att inte kastas in i något och formas av andra, säger Blen.

Kärlek till Skärholmen

Hon är uppväxt i Skärholmen och bor idag i Bredäng.

– Jag har så mycket kärlek till Skärholmen. Jag kommer ihåg ungdomsgår­den och Mantha Kassagiann­i som startade en dansgrupp som ledde till att fler tjejer vågade komma till gården. Vi stöttade varandra och det märks här, det finns en känsla av gemenskap, säger Blen.

Hon tror att ungdomsgår­den Andra Hemmet spelar en stor roll för de unga i området och försöker själv lyfta initiativ i Stockholms förorter.

– Vi är alla så, artister från Redline pushar när det händer något i våra förorter. Ortens bästa poet är ett exempel på det, många från Redline sitter i juryn. Vi vet hur det är att ha hamnat utanför, säger Blen.

Inspireras av omgivninge­n

Blen inspireras av sin omgivning när hon skriver musik. Något som hon ibland fått kritik för. Hennes singel Bra man, också från i år, handlar om ”folk som hamnat snett” och är en hyllning till folk som hon känner.

– Bra man är inte för alla, den är inte till för att Nisse 53 år ska känna igen sig. Jag skrev den till människor jag känner, till bröder som fått mycket skit för hur de lever sina liv. Men ingen tar sig tid för att fråga hur de hamnade där.

Blen ville skriva en låt som visar att hon förstår varför man ibland måste välja en viss livsstil, även om hon kanske inte stöttar den.

– Ibland har man inte ett val. Och många av de här killarna är de som ger mest tillbaka till sina communitie­s. Man kan vara en bra man även om man gör ”dåliga saker”. Och med den låten vill jag säga, jag ser dig ändå, jag ser dig som människa.

Jag har så mycket kärlek till Skärholmen.

 ??  ??
 ?? FOTO: SARA RINGSTRÖM ?? NEOSOUL FRÅN 127. Redlines sångerska från Skärholmen tar över soulscenen med Ingenting.
FOTO: SARA RINGSTRÖM NEOSOUL FRÅN 127. Redlines sångerska från Skärholmen tar över soulscenen med Ingenting.
 ??  ?? PÅ G. Blen har på senare år gått över till att sjunga på svenska. ”Det blir mer ärligt på något sätt, som att jag menar varenda ord jag säger, eftersom det är mitt språk”.
PÅ G. Blen har på senare år gått över till att sjunga på svenska. ”Det blir mer ärligt på något sätt, som att jag menar varenda ord jag säger, eftersom det är mitt språk”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden