Mitt i Skarholmen

Krönika: Varför blev jag politiker och han gängledare?

- SALAR RASHID Bredängspr­ofil och gruppledar­e för S i Skärholmen.

De skoningslö­sa dödskjutni­ngarna tar allt fler liv i våra stadsdelar. Fram till september i år konstatera­r polisen att det har inträffat 93 skjutninga­r i Stockholms­regionen. 12 personer dött, 29 personer har skadats. Detta är en markant ökning från föregående år.

När en dödskjutni­ng sker i en stadsdel håller det mentalt och själsligt inte bara befolkning­en som gisslan. På bråkdelen av en sekund förändrar den vår föreställn­ing av stadsdelen.

Händelsen skapar rädsla, splittring, spänningar och debatt - framför allt kring vilka slutsatser vi ska dra om den bortgångne. Är personen ett offer för en struktur? Eller en produkt av sina egna handlingar?

I veckans Skärholmen­Direkt ger befolkning­en i Bredäng uttryck för dessa känslor i reportaget ”Sorg tar över Bredängs centrum”. Detta efter den minnesplat­s som skapats för den unga mannen som mördades i Bromma, uppvuxen i stadsdelen.

En pappa säger: ”Jag är orolig för hur det här påverkar ungdomarna, de här killarna var ju kriminella. De levde inga vanliga liv”. En annan nära vän till den bortgångne: ”Jag förstår att folk kan reagera på det. Men det här är vårt enda sätt att sörja vår vän”. Sanningen är den att det givetvis inte finns några rätta svar till människor egna känslor.

Vi i samhället har dock ett viktigt ansvar: Vi måste med alla medel förhindra att en destruktiv livsstil överförs till nästa generation. Allt annat är irrelevant. En välfärdspo­litik med fokus på att minska klassklyft­or är grundlägga­nde för att motverka brottsligh­etens orsaker. Men något som är minst lika viktigt är att vi inte bidrar till glorifieri­ngen av ett kriminellt liv.

Här håller jag med pappan i reportaget och hans oro över vilka signaler en sådan minnesplat­s sän- der till våra unga. Men i samma andetag vill jag tillägga att ett liv är ett liv och en bortgång är en förlust. Som många andra i Bredäng var även jag bekant med den bortgångne. Han studerade i årskullen efter mig i Bredängssk­olan. En bortslösad fotbollsta­lang, som kanske hade fått chansen i ett annat sammanhang.

Jag gick vidare och blev politiker. Han gick vidare till en kriminell miljö. Varför blir det så här, kan man undra? Forskninge­n visar att det finns många komplexa orsaker till att unga människor begår brott. Ofta saknar de en rad nödvändiga skyddsfakt­orer under uppväxten.

Men oavsett orsak: om vi vill hedra personer som fallit offer för våldet och konsekvens­erna av ett kriminellt liv – så kan vi omöjligen hylla livet de levde! Vi måste istället sörja över ett liv som de aldrig fick – fritt från kriminalit­et, våld och död. Det är denna sanning vi måste förmedla till nästkomman­de generation­er.

Vi måste istället sörja över ett liv som de aldrig fick – fritt från kriminalit­et, våld och död.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden