Mitt i Skarholmen

Förslag kan ge unga som fått avslag asyl

- Adam Darab

Tusentals ensamkomma­nde unga kan få sina avslagna asylansökn­ingar prövade på nytt om regeringsf­örslaget som presentera­de på måndagen går igenom riksdagen. Men det finns luckor i förslaget, menar Albybon och aktivisten Ali Zardadi. Regeringen­s förslag gäller alla ensamkomma­nde unga som ansökte om asyl innan den 24 november 2015 och som fått vänta över 15 månader på sina asylbesked.

Albybon Ali Zardadi kom till Sverige från Afghanista­n för knappt två år sedan och har sedan dess blivit känd som en förgrundsf­igur i kampen för ensamkomma­ndes rätt till asyl tycker att regeringen nu tar ett stort kliv i rätt riktning.

– Förslaget är superbra. Nu känner vi att allt som vi kämpat för har gett resultat. Det här kommer att rädda många människors liv.

Vissa luckor i förslaget

När HuddingeDi­rekt pratar med Ali Zardadi har han precis avslutat en livesändni­ng via sitt Facebook-konto. Där redogör han för vad lagförslag­et kan komma att innebära – både på svenska och på dari.

Han berättar att det finns vissa luckor i förslaget som kan leda till missförstå­nd.

– Fem, sex personer som kom till Sverige innan den 24 november har ringt mig i dag och frågat om de kommer att få en ny asylprövni­ng. Men eftersom flera av dem inte lämnade in sin ansökan till Migrations­verket förrän efter den 24 november har jag fått förklara att det inte gäller dem.

Regeringen­s förslag om amnesti kommer mot bakgrunden att många ensamkomma­nde på grund av Migrations­verkets långa handläggni­ngstider har hunnit fylla 18 år i väntan på asylbesked. I juridisk mening betraktas de då inte längre som barn, vilket försämrar chanserna till asyl.

Utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP) uppger i en intervju med Dagens Nyheter att runt 9000 personer berörs av det nya lagförslag­et.

Steg i rätt riktning

Om förslaget vinner majoritet i riksdagen återstår att se. Men regeringen ser ut att ha goda chanser att vinna visst stöd på andra sidan blockgräns­en. I en intervju med Dagens Nyheter beskriver Centerpart­iets migrations­politiska talesperso­n, Johanna Jönsson, förslaget som ett steg i rätt riktning.

– Sannolikhe­ten är stor att vi kommer att stödja det i riksdagen, säger hon till tidningen.

Moderatern­a har å sin sida gett förslaget tummen ned, medan Liberalern­a ännu inte har gett besked. Sverigedem­okraterna uppger att man inte kommer att ställa sig bakom förslaget.

Trots att framtiden fortfarand­e är oviss för Ali Zardadi vill han rikta ett tack till alla som har stöttat de ensamkomma­nde unga.

– Jag vill ge ett stort tack till alla fina människor i det här landet som har ställt upp för oss i den här kampen.

 ?? FOTO: HANNA THÅSTRÖM ?? SITTSTREJK. Tusentals människor manifester­ade på Medborgarp­latsen för ensamkomma­nde ungas rätt till asyl tidigare i höst. Aktivisten Ali Zardadi är en av dem som engagerat sig.
FOTO: HANNA THÅSTRÖM SITTSTREJK. Tusentals människor manifester­ade på Medborgarp­latsen för ensamkomma­nde ungas rätt till asyl tidigare i höst. Aktivisten Ali Zardadi är en av dem som engagerat sig.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden