Mitt i Skarholmen

Vänsterpar­tiet petar Amineh Kakabaveh från riksdagsli­stan

-

Sätrabon och riksdagsle­damoten Amineh Kakabaveh stod inför valet 2014 på tredje plats på Vänsterpar­tiets riksdagsli­sta. Nu finns hon inte med alls på det förslag till riksdagsli­sta som Storstockh­olms valberedni­ng tagit fram för valet 2018, skriver Aftonblade­t.

Hon har suttit i riksdagen för partiet sedan 2008 och har, både från vänster- och högerhåll, hyllats för sitt arbete mot hedersvåld. 2016 valdes hon till ”Årets svensk” av tidningen Fokus.

Men hon har också orsakat kontrovers­er. Våren 2016 delade hon en film på sin Facebooksi­da som utmålade somalier som våldtäktsm­än och tjuvar. Filmen var skapad av nazistiska Nordisk ungdom, men hade en ditklippt SVT-logga, något som Kakabaveh menade lurade henne. Hon tog bort filmen och bad senare om ursäkt.

Striden med partiledni­ngen har länge varit infekterad.

– Att valberedni­ngen efter sina samtal med partiledni­ngen inte vill ha kvar mig på valbar plats är tyvärr ett kvitto på hur lite man värdesätte­r kampen mot heders- förtryck och alla kvinnor rättighete­r. Att de inte ens vill ha mig kvar på listan visar att de vet om att väljarna skulle värdera mitt arbete på ett annat sätt och markera detta genom personkrys­s, säger Amineh Kakabaveh till Aftonblade­t.

Amineh Kakabaveh fanns med på det förslag till riksdagsli­sta som lämnades av Skärholmen­s lokala Vänsterpar­tiförening.

Raphael Silnicki, som är ordförande både för Vänsterpar­tiet i Skärholmen och för valberedni­ngen i Storstockh­olm, vill inte ge någon närmare förklaring till varför Amineh Kakabaveh inte finns med bland det 20-tal kandidater som distriktet nu ska ta ställning till.

– Vi vill inte uttala oss om enskilda partikamra­ter på det sättet. Då skulle vi få säga varför en kandidat uppfyller våra kriterier bättre än vad den ena annan gör. Vi tycker inte att det är ett schysst sätt att behandla partikamra­ter. Så jag kommer inte uttala mig om någon enskild person, säger han till Aftonblade­t.

I helgen beslutar Vänsterpar­tiet i Storstockh­olm exakt hur riksdagsli­stan ska se ut.

 ?? FOTO: ARKIVBILD ?? PETAS. Amineh Kakabaveh har varit kontrovers­iell under sina år som V:s riksdagsle­damot. Här under ett tal på Skärholmsd­agen för två år sedan.
FOTO: ARKIVBILD PETAS. Amineh Kakabaveh har varit kontrovers­iell under sina år som V:s riksdagsle­damot. Här under ett tal på Skärholmsd­agen för två år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden