Mitt i Skarholmen

Flera djurkadave­r funna – misstänkt lodjur på jakt

- Henrik Lindstedt

Ett lodjur är på jakt i södra Botkyrka. Det tror kommunens viltvårdar­e efter att ett rådjurskad­aver hittats intill en sjö. I tisdags morse påträffade Anette Hammarströ­m ett rådjurs kadaver med inälvorna utslitna och halsen upptuggad i sanden intill Brosjön mellan Grödinge och Vårsta.

– Jag har fyra hundar och jag tyckte det var konstigt att de sprang bort mot sanden. Jag såg rådjuret och första tanken var att shit nu har vargen kommit hit, säger hon.

Men när en viltvårdar­e kom till platsen konstatera­de han att det troligtvis var ett lodjur som hade varit i farten. Bitmärken på halsen tydde på det.

– Det kan vara mycket vara troligt, ja, säger Kenneth Hellström.

Hur vanliga är l odjur söder om Stockholm?

– Lodjur har funnits här de senaste 20-30 åren.

Men i Naturvårds­verkets databas finns det inga kvalitetss­äkrade observatio­ner av lodjur på Södertörn. Enligt myndighete­ns uppskattni­ngar består lodjurspop­ulationen av 1 220 individer. De drygt 200 familjerna finns i hela landet.

En älg hittades på måndagen med uppsliten hals i södra Botkyrka. Varg! ropar genast någon.

I måndags eftermidda­g påträffade Stockholm stads fiskekonsu­lenter en död älg intill Uringebäck­en i södra Botkyrka.

– Det var inte många dagar gammalt. Köttet såg färskt ut. Strupen var uppriven och alla mjukdelar runt huvudet var uppätna. Det tyder på en vargattack. Den hade inga andra skador och vi hittade inga kulor, säger Oliver Karlöf, fiskekonsu­lent.

Men Botkyrka kommuns viltvårdar­e Kenneth Hellström tror inte att älgen har attackerat­s av en varg.

– Det är mycket möjligt att en varg finns i trakten. Men jag tror inte att den har dödat en älg. EN varg dödar inte älg. Däremot kan flera vargar göra det. En varg kanske kan ta en kalv, men årets kalvar har blivit för stora, säger han.

– Även älgar dör av ålder. Om den dör och lägger sig ner då är grävling och räv eller alla möjliga djur framme och äter, förklarar han vidare.

Mikael Fransson, vilthandlä­ggare på Länsstyrel­sen håller med.

– Södertörns­vargen har inte rört sig i de här trakterna. Den brukar hålla sig i områdena kring Tyresta och Västerhani­nge.

Några vargobeser­vationer har dock gjorts i närheten av området på sistone. Den 24 november upptäcktes vargspår mellan Tornberget och Paradiset i Huddinge. Den 19 november sågs en varg på en väg i Pålamalm i Grödinge.

De är dock inte kvalitetss­äkrade av Länsstyrel­sen.

Det är mycket möjligt att en varg finns i trakten. Men jag tror inte att den har dödat en älg.

 ?? FOTO: OLIVER KARLÖF/STOCKOLMS STADS FISKEVÅRD ?? ROVDJURSMA­T. Älgen hittades intill Uringebäck­en. Troligen inte dödad av varg, enligt viltvårdar­e. Rådjuret (till vänster) hittades vid Brosjön.
FOTO: OLIVER KARLÖF/STOCKOLMS STADS FISKEVÅRD ROVDJURSMA­T. Älgen hittades intill Uringebäck­en. Troligen inte dödad av varg, enligt viltvårdar­e. Rådjuret (till vänster) hittades vid Brosjön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden