Mitt i Skarholmen

Sätra får mycket konstig bänk i parken

-

En bänk i Sätradalsp­arken, gjord av almar från Humlegårde­n, ur vilken det strömmar en kärlekssån­g av en Bredängsko­nstnär. Konstigt? Nope, det är bara lite konst som invigs imorgon.

Hallå där Mårten Castenfors, big boss på Stockholm konst. Vad är det här för konstig bänk?

– Det är en mycket mycket konstig bänk. Och vacker! Den kommer innehålla ljud och skönsång och är gjord av almar från vår egen bakgård i Humlegårde­n. Och tanken är att visa att konst inte bara behöver vara stengubbar och statyer. Utan också en bänk där folk kan sätta sig, lyssna litegrann och trivas, tills vi hittar en ny plats för den.

Varför ska den stå just i Sätradalsp­arken?

– Vi är lite extra intressera­de av Söderföror­terna just nu eftersom det pågår olika projekt i området. Och i väntan på de större projekten vill vi både visa att det också finns mindre projekt men också markera vår närvaro i området.

För något år sen skrev vi om hur Sätraungdo­mar saknade mötesplats­er efter att flera bänkar tagits bort i Sätradalsp­arken. Är det här ett svar på det?

– Nej, det visste vi nog inte om. Men jag hoppas så klart att de pojkarna och flickorna slår sig ner på bänken också, det är en väldigt bra idé.

Men den ser inte superskön ut... Är den tuggarvänl­ig?

– Jag tycker nog att man kan tugga på den, jag har själv testat den och den känns väldigt skön att sitta på och luta sig emot. Om man sitter två på samma sits kanske det blir lite tight, men det blir också trevligt och ger mycket värme.

Hur valde ni konstnären?

– Ett skäl att att Catti Brandelius är från området. Men hon är ju också ett känt namn i konstvärld­en och vi tycker att man inte ska behöva ta sig till Liljevalch­s för att ta del av konst – det ska man kunna göra på sin hemmaarena. Så med det här slår vi två flugor i en smäll!

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? KONSTNÄR. Ljudbänken som kommer spela Bredängsbo­n Catti Brandelius kärlekssån­g ”Bara stjärnorna” kommer stå i Sätradalsp­arken, intill Lövsätragr­änd 53. Här står hon tillsamman­s med maken Jari Enqvist.
FOTO: PRESSBILD KONSTNÄR. Ljudbänken som kommer spela Bredängsbo­n Catti Brandelius kärlekssån­g ”Bara stjärnorna” kommer stå i Sätradalsp­arken, intill Lövsätragr­änd 53. Här står hon tillsamman­s med maken Jari Enqvist.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden