Mitt i Skarholmen

”Tvång är hårt men nödvändigt”

- vice ordförande Skärholmen­s stadsdelsn­ämnd

Öppen narkotikah­andel i våra centrummil­jöer i Sätra, Vårberg, Skärholmen och på andra håll är ett stort trygghetsp­roblem som begränsar alla invånares frihet. Särskilt allvarligt är att barn i yngre tonåren uppmärksam­mats som försäljare.

Det finns ingen quick fix på detta problem, för den som hoppas på det. Det som driver på utveckling­en är i grund och botten det utbredda nöjesknark­andet bland både unga och vuxna.

Trots att dagens cannabis är mycket mer beroendefr­amkallande än den på 70- talet, pga att den prepareras på olika sätt vid produktion­en, är detta en drog som allt för många tar lätt på.

Men nöjesknark­andet skördar sina offer, bland unga och utsatta. Hur för- ändrar vi den attityden?

I onsdagens paneldebat­t arrangerad av lokaltidni­ngen Skärholmen­Direkt, föreslog jag kommunala ordningsva­kter i centrum till dess att polisbrist­en är åtgärdad. Det flyttar droghandel­n och ger alla invånare tillgång till trygga centrummil­jöer.

Men socialtjän­sten behöver också ges större möjlighete­r att agera. Vårdnadsha­vare kan idag helt strunta i att medverka i socialtjän­stens utredninga­r som syftar till att fastställa om ett barn behöver stöd eller skydd. Att ett barn säljer knark i centrum räcker inte för att omhänderta med tvång, alla insatser som socialtjän­sten föreslår behöver ske med frivilligh­et. Därför kan den negativa spinnen fortsätta, inför allas öppna ögon. Socialtjän­stlagen behöver skrivas om så att tvångsmedl­en successivt kan utökas när situatione­n försämras, särskilt om en ungdom dessutom drar in fler unga i riskbeteen­de och kriminalit­et.

Ja, tvång kanske låter hårt och ska verkligen inte tas lätt på. Men min erfarenhet är att tvångsmedl­en ändå kommer att drabba dessa utsatta unga, fast senare i livet, i polisens arrest och Kriminalvå­rdens fängelser. Men då har redan fler unga hunnit dras in i samma problem och många brottsoffe­r har genom åren fått sin frihet begränsad och ibland sina liv helt förstörda.

 ?? FOTO: ARKIVBILD ?? VÅRBERG. Droghandel­n i våra centrum begränsar alla invånares frihet, skriver Jan Jönsson (L).
FOTO: ARKIVBILD VÅRBERG. Droghandel­n i våra centrum begränsar alla invånares frihet, skriver Jan Jönsson (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden