Mitt i Skarholmen

Festyra för alla när Skärholmen firade 50 år

- Text: Rasmus Panagiotis Columbus

I lördags firade Skärholmen 50 år sedan centrumet officiellt invigdes av prins Bertil. Men istället för kunglighet­er var det föreningar och 127-bor som stod för festen den här gången. Jag hoppas att vi ska kunna bo kvar här så länge vi lever.

Stora delar av området omkring Skärholmen centrum fylldes i lördags upp av 40 lokala föreningar, dans, musik, loppis och mat från flera av världens hörn. Anledninge­n: att det gått 50 år sedan Skärholmen centrum invigdes av prins Bertil.

Vi dök in i folkfesten – häng med!

På Bredholmst­orget, vid Skärholmen­s gymnasium, hände en stor del av alla aktivitete­r. Här fanns flera av 127-områdets föreningar samlade och bjöd på allt ifrån mat och prova på- aktivitete­r till fågelholks­byggande och musik- och dansuppträ­danden.

Vid föreningen­s Folk i Skärholmen­s station håller Simon Islam på för fullt med att måla en tavla. Hans pappa Amirul berättar att de bott i Skärholmen sedan 1993.

– Vi trivs så bra här. Alla mina barn är födda här och har gått på Västerholm­sskolan, min äldsta son går på universite­tet nu. Jag hoppas att vi ska kunna bo kvar här så länge vi lever, säger han.

Utmanar stormästar­en

Några meter därifrån har schackföre­ningen SK127 ställt upp ett stort gäng schackbräd­en. De som vågar får möta stormästar­en Pia Cramling. Ordförande Johannes Haddad tycker att såna här evenemang borde hållas oftare.

– Att stå här ger mig gåshud. Här får människor träffas, det är så mycket kärlek och förståelse. Det är sånt här som bryter isolering och utanförska­p, det får Sverige och förorten att blomma ännu mer. Och det är verkligen kontrasten till vad som ibland målas upp om våra områden i tidningar, säger han.

– Det borde inte vara omöjligt att göra det här en två-fyra gånger om året, för folk behöver kärlek och att träffas. Och här är det jättelätt att hitta nya sammanhang och träffa nya människor, säger han.

Etiopiskt nyår

Snett över torget sitter Solomon Halefon, ordförande i etiopiska föreningen Biru Tesfa. Föreningen bjuder på etiopiskt kaffe och god-

saker och han berättar att de firar dubbelt. Skärholmen­s 50-årsdag sammanfall­er nästan med det etiopiska nyåret den 11 september.

– För 50 år sedan var det inte så många invandrare här, nu finns alla olika länder här. Det är roligt. Och ett bra exempel på integratio­n – vi lever alla tillsamman­s, våra barn är trygga här, och det finns jättemycke­t kulturell erfarenhet här. Vi är från Etiopien, andra är från Irak eller Iran och vi lär oss hela tiden av varandra, säger han.

Loppisförh­andlingar

Runt Skärholmen­s centrums hörn ringlar en loppis.

– Vad kostar de där? Skärholmsb­on Farida Afallah lägger huvudet på sned och tittar på de två lyktorna en av loppisbesö­karna pekar ut.

– 30 kronor?

– 25?

Hon funderar en stund.

– Okej!

Farida berättar att hon är där och hjälper sina döttrar att sälja överblivna grejer. Och hon t ycker 50-årsfirande­t är toppen.

– Det är så roligt att vara här. Det är en massa folk och kultur. Och så kan man bli av med grejer som man själv inte behöver, men som andra kanske längtar efter, säger hon.

Vårbybon Gull- Britt Larsson som kikar in Faridas bord, tycker att det borde vara loppis oftare här.

– Det är ju såna stora ytor här, jag tror att en loppis skulle vara bra för centrumet. Det blir mer trevligt och folkligt och att återbruka grejer är ju bra för miljön, säger hon.

”Allt är bäst”

Farida, som bott i Skärholmen sedan 80-talet, tycker att området har förändrats mycket under den tiden hon bott här.

– Jag älskar Skärholmen! Och jag tycker bara det blir bättre och bättre, med grönsaksto­rget, alla butiker och massa mat. Vad som är bäst med Skärholmen? Allt är bäst!

Vi lever alla tillsamman­s, våra barn är trygga här, och det finns jättemycke­t kulturell erfarenhet här.

 ??  ??
 ??  ?? BESTÄMMER SJÄLV. ”Vi säljer grejer för att kunna åka på en lagresa. Man får bestämma själv hur mycket man vill betala för sakerna”, säger Faruh från Svensk-Palestinsk­a FF, som hade ett av loppisbor
BESTÄMMER SJÄLV. ”Vi säljer grejer för att kunna åka på en lagresa. Man får bestämma själv hur mycket man vill betala för sakerna”, säger Faruh från Svensk-Palestinsk­a FF, som hade ett av loppisbor
 ??  ?? rden.
rden.
 ??  ?? Balkanband­et Fest i byn, Bredängsra­pparen Malcolm och Marit Bergman vara bara några av alla som uppträdde på Skärholmen­s 50-årskalas.
Balkanband­et Fest i byn, Bredängsra­pparen Malcolm och Marit Bergman vara bara några av alla som uppträdde på Skärholmen­s 50-årskalas.
 ??  ?? FOKUS. Leona och Simona passade på att måla en tavla på Skärholmen­s 50-årsfirande.
FOKUS. Leona och Simona passade på att måla en tavla på Skärholmen­s 50-årsfirande.
 ??  ?? HEM. Rami Benmabrouk gjorde sig en fågelholk.
HEM. Rami Benmabrouk gjorde sig en fågelholk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden