Mitt i Skarholmen

Annorlunda vandring

- 070-680 67 50 rasmus.columbus@direktpres­s.se

I små burkar i ett specialbyg­gt skåp finns en kärlekshis­toria som utspelade sig i Tyskland på 50-talet, en doft av hopp och en glasspinne. Med dem och lite annat ska Design Lab S visa upp fler olika Skärholmen för världen.

Vad är egentligen Skärholmen? Och vilka värden finns här? Det fick Samir Alj Fält och Alicia Donat- Magnin från Design Lab S i uppdrag att ta reda på.

Uppdragsgi­varen, Sveriges nationella centrum för arkitektur och design – Arkdes, hade kanske förväntat sig en rapport eller någon slags karta.

– Men vi tänkte: varför ska vi göra en karta och berätta om Skärholmen när det finns Skärholmsb­or som kan göra det i stället?, säger Samir Alj Fält.

De kontaktade ett 20-tal personer som bor eller verkar i Skärholmen som fick bli kartläggar­e. Började med att fråga dem om deras förhålland­e till mat. Sen växte det fram.

– Med allt det materialet gick det inte att bara göra en karta. Det skulle inte räcka med några A4 för att verkligen kunna ta del av Skärholmen. Man måste komma hit och ta del av det med alla sina sinnen, säger Samir Alj Fält.

Vandring och skåpkarta

Resultatet har blivit dels en stadsvandr­ing genom området, som hålls första gången på lördag. Dessutom har de skapat en ”ny slags karta”, i form av ett rullande skåp som innehåller olika verktyg och burkar.

I burkarna som Skärholmsk­artläggarn­a själva fått fylla finns allt ifrån ett fotografi från en kärlekshis­toria som utspelade sig i Tyskland på 50-talet till glasspinna­r, kryddor från en speciell restaurang och ”doften av hopp”.

Nu hoppas Design Lab S att fler ska ta efter deras arbetssätt.

– Det ska ju byggas mycket i Skärholmen, av en massa aktörer som kommer utifrån och inte involverar de boende i området. Men alla människor vi har pratat med har en massa tankar om hur Skärholmen kan utvecklas, det finns otroligt mycket kunskap och kompetens om man bara lyssnar, säger Alicia Donat-Magnin.

– Vi tänker att när något ska byggas, rivas eller ändras här ska de kunna gå till skåpet och få ta del av den kompetense­n. Höra om all kun- skap som finns på äldreboend­et, vad de som har en funktionsv­ariation tänker om gymnasieto­rget eller de ungas visioner om framtidens Skärholmen, säger Samir Alj Fält.

Var det något ni blev förvånade över?

– Jag har ju växt upp i Skärholmen och har sett alla de här platserna, men bara ur mitt eget perspektiv. Men nu insåg jag att en byggnad inte bara är en byggnad, det kan till exempel vara en symbol för makt. Eller kyrkan, den behöver kanske inte ha något med religion att göra, det kan vara en viktig plats för utsatta. Jag har fått flera nya glasögon och det hoppas jag att de som går den guidade visningen också får, säger Samir Alj Fält.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden