Mitt i Skarholmen

Många röstade i Skärholmen

-

Mycket tyder på att valdeltaga­ndet har gått upp i Skärholmen. Även om det på sina håll fortfarand­e är lågt har siffrorna höjts i flera av 127:s valdistrik­t jämfört med förra valet. Vi var helt golvade av hur många ungdomar som kom. Så jag tror att många av Skäris unga har gått och röstat.

I delar av Bredäng höjdes valdeltaga­ndet med närmare tre procentenh­eter. På Skärholmst­errassen med knappt fem. Och i distriktet Portholmsg­ången med 5,6 procentenh­eter.

Även om en sammanstäl­lning inte gjorts av det totala valdeltaga­ndet i Skärholmen och valresulta­tet fortfarand­e är preliminär­t så går det att konstatera att det har höjts i flera av 127:s distrikt.

Adonay E. Kidane, projektled­are på 127:s röster räknas som jobbat för att höja valdeltaga­ndet i Skärholmen, är försiktigt positiv.

– Det är lite svårt att dra slutsatser redan nu eftersom de har ritat om flera distrikt jämfört med förra valet. Men i flera distrikt ser valdeltaga­ndet ut att ha höjts väsentligt. Är det så, då är vi fett glada!

Om de tidiga siffrorna håller i sig – vad tror du det beror på?

– Dels så tror jag att det beror på att valdeltaga­ndet verkar höjas generellt, både nationellt och i Stockholm. Men jag tror också att det beror på att vi har haft ett politiskt läge med tre starka cementerad­e block – folk har blivit mer engagerade i politik. Och det känns som att man har sett mer politik överallt i det här valet, häromdagen hade jag känslan av att ha matkoma och så kommer någon med en kebabtallr­ik till!

Alla pratade val

Men det arbet e som 127:s röster räknas, stadsdelen och det vanliga föreningsl­ivet har gjort inför valet tror Adoney E. Kidane också har spelat in.

– Det märktes när jag gick runt på Skärholmen­s 50-årsfirande i helgen, alla pratade om valet då! Jag tror att föreningsl­ivet i Skärholmen har varit mycket mer aktivt än i förra valet, säger han.

Vilka väljargrup­per tror du det är som har steppat upp sitt röstningsg­ame?

– Tidiga uppgifter vi har fått från personer som jobbade som röstmottag­are i vallokaler­na är att förstagång­sväljare har röstat i stor utsträckni­ng. Och det har vi märkt på våra evenemang också, vi var helt golvade av hur många ungdomar som kom. Så jag tror att många av Skäris unga har gått och röstat. Och jag tror att det har varit ett ganska enkelt val för många ungdomar här, man har känt en plikt att stå upp för vissa idéer och värderinga­r och stå upp mot vissa andra. Det har handlat mycket om att rösta emot.

Fortfarand­e låga siffror

Men siffrorna är fortfarand­e rätt låga, jämfört med resten av Stockholm stad. I hela staden var det 80,6 procent av de röstberätt­igade som röstade i kommunvale­t. I vissa av Skärholmen­s distrikt är det bara runt hälften använt sin röst.

Föreningen 127: s röster räknas ska nu vila upp sig efter årets hårda arbete. Men kanske är de tillbaka redan till EU-parlaments­valet nästa år.

– Vi kommer inte vara nöjda förrän Skärholmen har samma siffror som landet i stort. Men jag tror att årets resultat helt klart kommer vara ett steg i rätt riktning och varje sånt steg är positivt, säger Adonay E. Kidane.

I hela Stockholm tycks fler ha tagit sig till valurnorna det här valet. Jämfört med 2014 steg valdeltaga­ndet med 1,1 procentenh­eter, enligt valnattens preliminär­a siffror.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden