Mitt i Skarholmen

9 000 Skärholmsb­or missade valchansen

- Reporter RASMUS PANAGIOTIS COLUMBUS

En gång vart fjärde år har en chansen att vara med och bestämma vilka som ska styra Sverige, landstinge­t och kommunen. Man kan tycka mycket om hur politiker sköter sina uppdrag, deras käbbel eller hur de håller sina löften. Men det är ändå den chansen en får att påverka valutgånge­n. Sen dröjer det fyra år till. När Sverige gick till val i söndags var det i vissa Skärholmsd­istrikt bara varannan röstberätt­igad som tog den chansen. Varför den andra halvan inte gjorde det är svårt att veta.

Var det för att de inte visste att valet pågick? Eller inte visste att de fick rösta? Kanske inte vågade? Eller bara för att de skiter i? Klart är att över 9 000 Skärholms-, Bredängs-, Vårbergs- och Sätrabors röster inte hördes i det här valet. Och det är sämst.

MEN. Jämfört med förra valet verkar det faktiskt som att fler personer tog chansen att rösta i år! Exakt hur många fler är svårt att säga innan ett slutgiltig­t valresulta­t finns, men stämmer det är det första gången på många år som valdeltaga­ndesiffror­na faktiskt går uppåt i området. Och det är fantastisk­t.

Exakt vad det beror på vet nog ingen. Men klart är att många – 127:s röster räknas, lokala föreningar och eldsjälar och stadsdelen – har jobbat stenhårt med att få fler att ta sig till en vallokal. Och vi kan alla lära oss av deras arbete.

Så till nästa val – ska vi inte alla tillsamman­s se till att ingen missar chansen att påverka valutgånge­n bara för att de inte vet hur det funkar? Vad säger ni?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden